Articolul face parte dintr-o serie realizată în cadrul campaniei ALT-Școala, printr-un parteneriat între Școala 9 și BRD Groupe Société Générale.
„Salut! Astăzi vom vorbi despre acordul predicatului cu subiectul. Ne reamintim că atât predicatul cât și subiectul sunt două funcții sintactice pe care la clasă le poți numi și părți de propoziții. Hai să vedem care este treaba cu aceste două funcții sintactice”. Așa își începe Beatrice Simion, profesoară de limba română la Liceul Româno-Finlandez din București, una dintre lecțiile de clasa a VIII-a, pe care elevii le pot urmări pe platforma SuperȘcoala.ro.
Profesoara mai explică ce înseamnă acordul predicatului cu subiectul, și anume „potrivirea numărului de persoane care desfășoară acțiunea cu numărul de persoane despre care este vorba”. Apoi, spune apăsat că între subiect și predicat nu se pune virgulă.
Deocamdată, platforma de streaming educațional cuprinde lecții de matematică pentru toate clasele, de la a III-a la a XII-a, precum și de română și engleză pentru III-VIII. Fondatorii le-au identificat ca fiind cele mai mari nevoi ale elevilor.
Astfel, copiii și adolescenții își clarifică materia de la școală pe un site asemănător cu cele care îți dau acces la filme. Un abonament lunar pentru o materie costă 29 lei, pentru două materii ajunge la 49 lei, iar pentru trei sau chiar patru prețul crește cu încă 10 lei per obiect de studiu.
Echipa proiectului SuperȘcoala
După ce au primit feedback de la comunitatea lor, spune co-fondatorul Bogdan Răducanu, echipa SuperȘcoala a adăugat pe site și un alt fel de conținut: videouri despre dezvoltare personală și nutriție.
„Îți pui mâna în cap și copilul o să zică că și tata, și mama se chinuie”
„Elevul poate să înceapă în clasa a III-a cu un profesor și să termine cu el în clasa a XII-a, posibilitate pe care la școală nu o are”, explică Bogdan Răducanu despre avantajul pe care-l oferă SuperȘcoala. „Dacă te-ai obișnuit cu stilul lui de predare și chiar înțelegi, ai șanse foarte mari să îți folosească lucrul ăsta pe tot parcursul anului școlar. Asta ne și diferențiază de alte platforme”.
Scopul proiectului este să devină un sprijin atât pentru elevi, cât și pentru părinți, care deseori fac temele cu ei. Peste jumătate dintre părinții care le-au oferit feedback au spus că după clasa a V-a nu mai știu să-și ajute copiii, pentru că n-au cunoștințele necesare, precizează Bogdan.
„Dacă n-ai avut o mare legătură cu matematica, cum nici eu nu am avut – mi-a plăcut teatrul – evident că îți este foarte greu să faci niște teme”, mai spune Bogdan. „Îți pui mâna în cap și copilul o să zică că și tata, și mama se chinuie. Așa e normal, să te chinui”.
Alta e situația când părinții urmăresc o înregistrare alături de copiii, au împreună o activitate educativă și le explică informațiile neînțelese pe baza cursului video ținut de un profesor, în loc să depună eforturi să le prezinte de la zero ceva ce nici ei nu stăpânesc, mai spune antreprenorul.
SuperȘcoala s-a lansat acum un an și fondatorii au observat deja că elevii sunt încântați să treacă prin materia de la ore în format video, mai ales pentru că accesează frecvent informații astfel. „De ce nu și-ar primi și informațiile de la școală tot în felul acesta și de ce n-ar avea posibilitatea să apese play sau stop oricând? Și să lucreze oricând de oriunde au conexiune la internet?”, se întreabă Bogdan.
Cum lucrezi pe platformă
Toți elevii susțin întâi un test cu informații din materia pentru clasa pe care tocmai au absolvit-o. Dar nu primesc note, ci sugestii de lecții video care îi pot ajuta să-și acopere lacunele. Să nu rămână cu ele până la Evaluarea Națională, de pildă.
Pe lângă aceste cursuri video online, elevii își verifică cunoștințele folosind fișe de lucru și teste personalizate. Dacă nu au înțeles ce le-a predat profesorul la clasă și au rămas cu nedumeriri și după lecția video, există și opțiunea să lase întrebări pe platformă și vor primi un răspuns.
Toate astea, consideră Bogdan, îi ajută să obțină rezultatele dorite la școală, autonomie în procesul de învățare și, în cele din urmă, încredere în sine.
„La școală te duci pentru că vrei să te duci, nu pentru că nu ai informațiile în altă parte”
În pandemie, școala online era privită ca un compromis, însă echipa proiectului e de părere că e loc și pentru aceste lecții video, care în multe cazuri pot să înlocuiască, de exemplu, meditațiile. Pentru că, spune Bogdan, cei mai mulți copii au nevoie de un sprijin minim.
„Dacă copilul dorește să facă pregătire suplimentară sau performanță, acolo cred că ar trebui să fie mai mult investit și nu doar pentru a ține pasul cu sistemul și pentru a avea rezultate decente la școală”.
Pentru el, digitalizarea înseamnă acces la mai multe informații, însă nu susține ideea ca educația să se desfășoare doar online. I se pare important ca elevii să participe la ore și fizic și să interacționeze cu cei de vârsta lor: „La școală te duci pentru că vrei să te duci, nu pentru că nu ai informațiile în altă parte”, crede el.
Participanții la competiția Innovators for children
Din echipa SuperȘcoala fac parte specialiști în marketing, programatori și profesori. Au mai lucrat la proiecte similare, dar înainte să se poată filma HD și să se poată face plăți online cu cardul. În pandemie, însă, au luat o decizie: „Vrem să facem o platformă cu tehnologia de astăzi”.
Un sprijin pentru copiii cu CES și pentru cei din diaspora
După ce au lansat proiectul, părinții au înscris și copii tipici, și copii cu cerințe educaționale speciale (CES), precum cei diagnosticați cu autism. Pe fondatori îi bucură în primul rând mesajele pe care le primesc, de exemplu, de la părinți care le mulțumesc pentru inițiativă și le mărturisesc că ai lor copii au prins mai bine lecția în urma cursului video.
„Avem inclusiv psihopedagogi (înscriși, n.r.) din fundații, care au nevoie de suport în predarea materieii”, mai spune Bogdan. „Pentru ei e foarte util, pentru că pot să se uite împreună cu elevii la materialele noastre și apoi să lucreze pe elei”.
Nici printre românii din diaspora SuperȘcoala n-a trecut neobservată. „Le e mai ușor să învețe matematica în limba maternă sau să învețe română”.
Vor să asigure și lecții despre educație financiară și bullying
Echipa SuperȘcoala plănuiește să dezvolte proiectul, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care s-a înscris în competiția Innovators for children. În următorii cinci ani, ar vrea să ofere cursuri video pentru toate materiile și să acopere lecțiile pentru clasa I și a II-a la română, matematică și engleză.
Pe lângă materiile școlare, dezvoltare personală și nutriție, abonații și-au arătat interesul și pentru videouri despre bullying, educație financiară și consiliere vocațională, așa că fondatorii și-au propus să lucreze și în această direcție.
Speră, așadar, să crească în continuare și să fie o resursă educațională valoroasă pentru elevi. „Ne dorim să intri întâi pe platformă, dacă n-ai înțeles ceva la școală, și abia apoi să te duci la mama, la tata sau la alt profesor”, încheie cofondatorul Bogdan Răducanu.
Programul Innovators for Children este organizat de Impact Hub București și Impact Hub Basel, în parteneriat cu UiPath Foundation și cu sprijinul financiar al BRD. Anul acesta au fost trei proiecte câștigătoare, din nouă ajunse în finală, care au primit în total o finanțare de 20.000 de euro.