Bogăția, un avantaj la admiterea în colegiile americane de top. Cercetare Harvard

Bogăția, un avantaj la admiterea în colegiile americane de top. Cercetare Harvard

A fi bogat reprezintă adesea un avantaj pentru a fi admis la o facultate de prestigiu din SUA, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard. 1 din 6 studenți face parte 1% cele mai bogate familii din SUA. Așadar, aproape 17% dintre studenții colegiilor americane de top vin din familii de milionari, arată publicația The New York Times. De ce ridică acest lucru probleme de inechitate? Pentru că acestea sunt colegiile ai căror absolvenți ajung să aibă un cuvânt de spus în politica americană. 

27.07.2023

de Reli Croitor

Analiza ia în calcul veniturile părinților pentru studenții din generațiile 1999 – 2015 și rezultatele testelor standardizate, din perioada 2001 – 2015. Potrivit datelor, studenții care obțin aceleași rezultate la examenele de admitere sunt diferențiați de mai multe criterii ce depășesc sfera academică. Câteva dintre acestea, sunt: familie cu un venit mai mare de $ 611.000 pe an, studenți ai căror părinți sunt alumni ai universității și nu în ultimul rând, studenți care sunt pasionați de sport.

Nevoia de diversitate

,,Aceste colegii private, extrem de selective din America iau copii din familii cu venituri foarte mari, influente și, practic, îi canalizează pentru a rămâne în următoarea generație?”, se întreabă retoric Raj Chetty, economist la Harvard. Acesta pune de asemenea în discuție un alt aspect. Spune că diversitatea celor care ne conduc ar putea fi schimbată în funcție de șansele pe care le oferim studenților la admitere. ,,Am putea diversifica cine se află într-o poziție de conducere în societatea noastră schimbând cine este admis?”

Aceste colegii de „Ivy League” sunt cele mai elitiste din SUA: mai puțin de 1% din totalul studenților americani sunt absolvenți ai acestora. Însă, cei care au terminat studiile la o astfel de facultate obțin ulterior roluri cheie în planificarea strategică a SUA și fac parte din ceea ce se poate numi elita americană. 

Un sfert din senatorii americani au absolvit o astfel de facultate, scrie NY Times.

Reprezentanți ai mai multor instituții de învățământ superior au spus că au făcut schimbări în acest sens, încă din 2015. Astfel, studenții care provin din familii cu venituri sub o anumită medie sunt scutiți de taxa de școlarizare. De semenea, sunt acordate subvenții, iar elevii din liceele defavorizate sunt selectați în procesul de admitere, având șansa de a intra într-un colegiu de top și de a-și urma visul.

„Sunt mândru de ceea ce am făcut pentru a crește diversitatea socio-economică la Princeton, dar cred, de asemenea, că trebuie să facem mai mult — și vom face mai mult”, spune Christopher L. Eisgruber, președintele Princeton, universitate în topul celor mai bine cotate din lume. 

La Princeton și la Stanford, elevii care provin din familii ce au un venit mai mic de 100.000 de dolari pe an nu plătesc nimic. La Harvard limita este de 85.000 de dolari pe an iar la Brown de 60.000 de dolari. La Princeton, o pătrime dintre studenți primesc finanțare completă.

Cu 19% mai multe șanse să te îmbogățești

Cercetătorii au realizat o analiză pentru a măsura dacă absolvirea unuia dintre aceste colegii garantează succesul profesional. Pentru a măsura, au comparat studenți care au urmat unul dintre colegiile de top cu cei care au absolvit o altă facultate. Ei au descoperit că absolvirea unui astfel de colegiu nu îți crește neapărat veniturile. 

Cu toate acestea, absolvenții acestora au cu 19% (anterior era 12%) șanse de a ajunge în top 1% cei mai bogați americani. 

Școala9

Redacția

Redacția Școala9

CUVINTE-CHEIE

universitati top sua admitere universitate sua colegiu ivy league studiu harvard venituri studenti sua