La primul subiect, candidații au primit două fragmente din I. Kershaw, „Drumul spre iad. Europa, 1914-1949” și din T. Judt, „Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945” pe marginea cărora să răspundă la mai multe cerințe, scrie Edupedu.
La al doilea subiect au avut un fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”, de Aurel Pop și I. Bolovan. Un fragment din aceeași operă le-a căzut și anul trecut.
Cerința subiectului al treilea a sunat astfel:
Elaboraţi, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea, având în vedere:
– precizarea unui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 și menționarea a două aspecte referitoare la acesta;
– menţionarea a două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870;
– prezentarea unui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a douajumătate a secolului al XIX-lea;
– formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea şi susținerea acestuia printr-un argument istoric.
Candidații au avut voie să intre în centrul de examen doar cu actul de identitate și ceva de scris, neapărat cu cerneală sau pastă albastră, nu cu rucsacuri sau genți, cărți de orice fel sau telefoane mobile. Tot ce au la ei va fi depozitat înaintea intrării în sala de examen într-o încăpere dedicată. Examenul este supravegheat video.
Dacă elevii intră totuși cu oricare din obiectele interzise, telefon mobil, copiuțe sau alte instrumente ajutătoare, vor fi eliminați din examen chiar dacă nu le-au folosit. Candidatul respectiv nu va mai avea voie să susțină examenul de Bac în următoarele două sesiuni. Adică va putea să revină la examen abia în sesiunea din toamnă 2023.
La prima probă scrisă, cea la limba română, susținută ieri, 39 de elevi au fost eliminați din examen pentru că au încercat să copieze. Prezența a fost de 98% la acestă primă probă.
Ministerul Educației are și o linie TELVERDE 0800801100 activată în timpul probelor scrise la care oricine poate sesiza nereguli în desfășurarea examenului.
Ce a picat la istorie în 2021
În 2021, elevii au avut de rezolvat subiecte după același model. La primul subiect a avut cerințe bazate pe două fragmente din: N. Isar - „Istoria modernă a românilor” și I.A. Pop și I. Bolovan – „Istoria României”.
La al doilea subiect au avut un fragment dintr-un alt text de I.A. Pop și I. Bolovan, „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”. Eseul de la subiectul al treilea a avut ca temă spațiul românesc în Evul Mediu și începuturile modernității.