De ce Gardienii Planetei?
Schimbările climatice și degradarea mediului se numără printre cele mai mari provocări ale vremurilor noastre, iar înțelegerea cauzelor, efectelor și mai ales a modalităților de a răspunde schimbărilor climatice sunt esențiale în educația oricărei persoane.
„La nivel internațional, ONU a solicitat statelor să declare starea de urgență climatică și să se comporte ca atare. Uniunea Europeană recunoaște caracterul urgent al problemei și propune o serie de măsuri, precum cele incluse în pachetul Fit for 55 înaintat în vara anului 2021 de către Comisia Europeană. Acceptarea și implementarea acestor măsuri presupun un nivel minimal de educație, în rândul cetăţenilor, privind schimbările climatice și mediul. Prin urmare, educația și pregătirea adecvată cu privire la mediu și climă trebuie să se desfășoare la diverse niveluri, începând de la vârste mici.”, se precizează în Strategia Națională privind Educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030, parte a proiectului România Educată, inițiat de Administrația Prezidențială.
Deși, în prezent, România s-a aliniat recomandărilor europene și există o strategie națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, elevii participând la ateliere și activități dedicate mediului în cadrul Săptămânii verzi, lipsesc încă discuțiile în zona efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra calității vieții oamenilor de zi cu zi.
Proiectul a dorit de la început să răspundă la o serie de nevoi întâlnite, cum ar fi trecerea de la anxietate ecologică la acțiune.
Potrivit statisticilor Greenpeace, 84% dintre tinerii din întreaga lume declară că suferă de anxietate ecologică. Potrivit dr. Caroline Hickman, psihoterapeut și cercetător, la fel ca în cazul oricărei anxietăți, anxietatea ecologică nu este ceva cu care să luptăm – este ceva cu care trebuie să învățăm să trăim. Discuțiile cu familia, cu prietenii despre schimbările climatice și eco-anxietate pot ajuta la procesarea emoțiilor și la acțiune. A face ceva pentru lucrurile de care îți pasă înseamnă să ai grijă de tine și de alții. Și asta e una dintre părțile adresa de Gardienii Planetei, care abordează probleme de mediu, dar fără a crește anxietatea publicului, ci implicându-l în identificarea unor soluții.
„Gardienii Planetei” a împuternicit comunități (profesori, copii și familiile acestora) să poată acționa fără a rămâne amorțite în anxietatea climatică, prin educație, artă și știință și i-a susținut să construiască împreună un viitor rezilient, echitabil pentru comunitatea lor. Arta și cultura sunt factori cheie în tranziția spre un viitor sustenabil.
În cadrul proiectului au fost formate 20 de cadre didactice, care să abordeze cu elevii problemele de mediu în cadrul activității de zi cu zi, s-au amenajat 5 biblioteci de mediu în școli, s-au făcut 10 ateliere pentru 200 copii, o expoziție interactivă care poate fi vizitată până la finalul anului, în care au utilizat știința, dar și arta, pentru a crea un dialog cu publicul larg. De asemenea, platforma web funcționează ca un toolkit pentru profesorii care doresc să gândească și să implementeze proiecte de educație ecologică cu elevii.
Ce a însemnat proiectul?
Gardienii planetei – laborator de învățare și de explorare și-a propus să fie un spațiu de învățare și explorare a lumii prin intermediul științei, artei și percepției umane, în cadrul căruia beneficiarii să găsească sprijin în adoptarea unei atitudini responsabile față de ei, față de ceilalți și față de mediu.
Pornind de la experiența acumulată în cei șase ani de activitate în domeniul sustenabilității, prin proiect s-au demarat o serie de activități de educație de mediu și artistice, care să contribuie la schimbări de mentalitate și comportament în ceea ce privește relația cu mediul înconjurător și la adoptarea unor măsuri de conservare și protecție a resurselor naturale.
Așa cum este el construit, proiectul Gardienii planetei – laborator de învățare și de explorare are un mare potențial de a se desfășura pe termen mediu și lung, în multe alte școli din București, în parteneriat cu organizații ecologiste, administrații locale, precum și cu biblioteci județene.
Iar expoziția finală, care abordează șase din temele majore de mediu, respectiv: măsurarea amprentei ecologice; casa noastră – parte din natură; hrana – evitarea risipei alimentare; apa - resursa naturală cea mai de preț; lucrurile – grijă, nu risipă, alternative la producerea energiei; deșeu sau resursă – sau despre ciclul de viață al unui produs, sondează de fapt memoria locuirii în relație cu cel mai de preț cămin – planeta Pământ. Felul în care o îngrijim spune multe despre felul în care suntem șsau vrem să fim.
Detalii pe pagina oficială de Facebook a spațiului cultural-comunitar Seneca Anticafe.