Kit REZOLVAT pentru dezvoltarea literației

Kit REZOLVAT pentru dezvoltarea literației

Când a început anul școlar, am lansat a doua temă din cadrul proiectului de jurnalism de soluții REZOLVAT - literația. Fără ca acest cuvânt să fi intrat în DEX încă, este totuși folosit în politici educaționale și cancelarii. Vorbim de abilitatea de a înțelege un text și a folosi informațiile din el, abilitate necesară la toate disciplinele. După trei luni, adunăm cele trei podcasturi și 11 articole într-un kit cu soluții pentru creșterea nivelului literației elevilor.

16.12.2024

de Raluca Cristea

Am lansat proiectul nostru de solution journalism numit REZOLVAT în iunie, când a început vacanța pentru 2,9 milioane de elevi, fiindcă în timp ce vacanța de vară este pentru mulți elevi o perioadă de relaxare și excursii, pentru alții este acel interval care îi va separa de școală poate pentru totdeauna, momentul în care decid ei sau alții din jurul lor că nu se vor întoarce în bănci din toamnă. Despre misiunea proiectului, poți citi în articolul REZOLVAT, primul proiect de jurnalism de soluții în educație.

De la ce date am pornit

De Ziua Internațională a Literației, pe 8 septembrie, am analizat tabloul în cifre. În REZOLVAT. Legătura dintre literație și dezvoltarea unei societăți, am arătat că din băncile școlii ca elevi și până la momentul în care ne angajăm, în cabinetul medicului unde trebuie să ne citim rețeta, acasă când citim instrucțiunile unui electrocasnic sau pe net unde suntem bombardați de informații, când urmărim orice pe telefon sau ajungem să votăm, literația are un rol esențial în viața noastră.

În Europa, unul din cinci adulți, însumând aproximativ 55 de milioane, întâmpină dificultăți de a înțelege un text și a folos informațiile din el pentru viața sa, arată Literacy in Europe: Facts and figures

O discuție cu profesoara care „a coborât de pe tocuri”

În primul podcast pe această temă, jurnalista Andreea Archip a stat de vorbă cu Ivona Munteanu, coordonator de literație la Asociația Valori în Educație. Poți asculta podcastul pe Spotify Școala9 sau poți citi aici de ce ar trebui să facă toți profesorii literație, indiferent de materia pe care o predau

Fiecare articol din proiectul REZOLVAT are o cutie cu soluții la problemele existente. Pentru tema literației, Ivona Munteanu ne-a explicat cum poți să dezvolți literația elevilor care au ajuns în clase mari fără să înțeleagă un text. Aflam atunci că formarea profesorilor, investiția în programe remediale de bună calitate, investiția în cărți și o direcție care să-i vizeze și pe părinți sunt câteva dintre soluțiile pentru literație punctate de profesoară. 

Cu ea am discutat și despre „singurătatea profesorilor” și burnout-ul din educație. „Ce m-a dat jos de pe tocuri au fost de fapt elevii mei. Fiind acolo o comunitate foarte mare de romi, a trebuit să fac eforturi foarte mari ca orele să fie relevante. Când discutam despre părțile de vorbire, spre exemplu, am ajuns să le duc texte din articole despre meciurile care aveau loc cu o seară în urmă”, a povestit Ivona Munteanu despre primul ei an la catedră.

Cum formăm cititori

În al doilea episod din podcastul REZOLVAT pe tema literației, Maria Gheorghiu, președintă OvidiuRo, a venit la fix cu o propunere, într-un an electoral în care românii au fost chemați de patru ori la vot și implicit la petreceri câmpenești: ziua satului să fie dublată de ziua lecturii în fiecare localitate.

Aflam atunci și povestea OvidiuRO. În 2015, au implementat un program național de tichete valorice ca părinții să-și dea copiii la grădiniță. Abia când au mers prin țară să vadă cum merg lucrurile, au realizat ceva ce nu observaseră până atunci: grădinițele nu aveau cărți pentru copii. De atunci au pornit mai multe programe pentru încurajarea lecturii, întinse pe toată țara, care nu-i privesc doar pe oamenii școlii, ci și pe cei din comunitate. Maria Gheorghiu ne explica cum formezi cititori. 

„E bine să ai un om care iubește cartea lângă tine, dar noi credem că e important pentru fiecare copil să cunoască nu doar 100 de povești până când începe școala, dar să fi cunoscut și 100 de cititori. Pentru că așa îți dai seama că cititul în sine e important, pentru că vezi că și copiii mai mari din jurul tău și adulții și toată lumea citește. Așa dacă o vezi doar pe doamna educatoare că citește la grădiniță, o să crezi că îi place să citească sau că e plătită să citească. Noi nu putem să-i învățăm pe copii să citească și să îndrăgească cărțile dacă noi înșine nu facem acest lucru. Și de aceea am și lansat campania aceasta Prinde gustul lecturii, care se adresează în special părinților”, spunea atunci președinta OvidiuRO pentru Școala9

Tot în cadrul proiectului nostru de jurnalism de soluții în educație Maria Gheorghiu, care de peste două decenii lucrează în comunități vulnerabile, începând cu familii care trăiau din banii strânși de copii la cerșit, explică și dificultățile cuiva care trăiește doar de pe-o zi pe alta

Am aflat apoi povestea unei profesoare din Bacău care a auzit cu puțin înainte de pandemie despre literație și cu toate astea a învățat și aplică metode specifice la clasă. Întâi a participat la proiectul „Școală prietenoasă”, realizat prin Unicef, la o sesiune de pregătire cu Daniela Stoicescu, președintă InfinitEdu, și din acel moment a devenit „o deschizătoare de drumuri, de viziune” și i-a tot urmărit activitățile: „Ținea lecții așa cum ai fi ținut cu o clasă de elevi în activități și modul cum integra, cum vorbea, erau atât de plăcute, încât n-aveai cum să nu îți placă, n-aveai cum să nu înveți. Deci nu era ceva forțat care ți se impune, era ceva ce doreai să faci și tu.”

Tips and tricks pentru cadre didactice și părinți

Jurnalista Cristina Radu a adunat de la profesori de chimie, istorie, engleză și română, câteva jocuri și tips&tricks care dezvoltă literație ce pot fi folosite de cadre didactice și părinți. Poți citi despre ele în Cum să faci literație la chimie sau istorie: jocuri de remi, povestiri compuse de elevi și dezbateri.

Povești din laboratorul de literație

Așa cum există laborator de fizică, chimie sau informatică, așa ar trebui să fie unul de literație în fiecare școală, crede Andrei Bărbos. Cu el a stat de vorbă jurnalista Andreea Archip. Coordonatorul primului laborator de acest tip, înființat de Teach for Romania în Școala 161 din Capitală, a povestit pentru Școala9 ce a funcționat în lucrul cu copiii în primul an de la înființare și prin ce metode au reușit aceștia să recupereze decalajele în scris și citit. Poți citi întreaga poveste aici.

În cel de-al treilea episod de podcast REZOLVAT pe tema literației am stat de vorbă cu Liliana Romaniuc, trainer, facilitator de învăţare și doctor în ştiinţele educaţiei. 

Aflam atunci că în urmă cu zece ani, profesoara de matematică Liliana Romaniuc punea bazele Asociației Române de Literație, iar înainte înființase și două școli private, una după curriculumul românesc și o școală Cambridge. Traseul ei profesional a cuprins la un moment dat și Inspectoratul Școlar din Iași și Guvernul României. Invitată la podcastul REZOLVAT, am întrebat-o pe Liliana Romaniuc din care postură simte că a avut cel mai mare impact și ce soluții funcționează pentru creșterea nivelului de literație al elevilor. 

În podcastul REZOLVAT by Școala9, Liliana Romaniuc, președinta Asociației Române de Literație, vorbește despre cum a ajuns să privească literația ca pe un aspect major al educației, indiferent ce materie predai și care sunt cele patru întrebări pe care ar trebui să și le pună orice profesor

O resursă pentru dezvoltarea literației copiilor

Mai bine de jumătate dintre români nu au citit nicio carte anul trecut, iar unul din trei nu a citit niciodată. În același timp, 97% dintre români folosesc un telefon mobil. De aici a pornit NABU, o aplicație mobilă gratuită cu cărți pentru copii, grupate pe niveluri de lectură - începător, mediu, avansat, expert. Astfel, părinții au nevoie doar de un smartphone, conexiune la internet și câteva minute în fiecare zi pentru a sprijini dezvoltarea literației copiilor lor. Citește articolul complet și află cum poți să o folosești la clasă sau acasă. 

Ce urmează?

Pornim cu forțe proaspete în ianuarie cu o nouă serie de articole și podcasturi pe tema alfabetizării științifice și matematice.

Până atunci, REZOLVAT by Școala 9 este pe Youtube, dar și pe Facebook, Instagram, TikTok și Spotify.

REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație. Jurnalismul de soluții este o documentare riguroasă, bazată pe dovezi privind răspunsurile la problemele sociale. Jurnalismul de soluții nu este activism, nu eroizează oameni sau ONG-uri și nici nu prezintă o soluție ca fiind soluția la orice. Ci prezintă fapte și cercetări, variante posibile care și-au demonstrat eficiența, dar și limitările acestora. Prin REZOLVAT, Școala9 prezintă rezolvări la probleme punctuale din mediul educațional, implementate la nivel de școală, comună, oraș, județ și până la nivel național. 

Raluca Cristea

reporter

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. La Școala9 îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

CUVINTE-CHEIE

rezolvat podcast rezolvat solutii jurnalism de solutii in educatie jurnalism de soluții