Medic pediatru, despre Covid-19 la copii: „În momentul de față focarele pentru copii sunt în școli și în grădinițe”

Medic pediatru, despre Covid-19 la copii: „În momentul de față focarele pentru copii sunt în școli și în grădinițe”

404 copii sunt internați în spitale cu Covid-19, 38 dintre ei la terapie intensivă. Dacă la începutul pandemiei, cei mici făceau forme ușoare ale bolii, acum luptă mai greu cu boala. Evelina Moraru, medic pediatru cu o experiență de peste 40 de ani, a explicat pentru Școala 9 cum se manifestă tulpina Delta la copii și ce ar trebui să facă părinții când identifică orice fel de simptome.

 

17.10.2021

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu

Când a lovit pandemia și s-a decis închiderea școlilor, una dintre dezbaterile aprinse aveau ca argument pentru educația față în față faptul că cei mici nu făceau forme grave ale bolii. Erau însă factori de transmitere a bolii. Atunci vorbeam de tulpina Alfa a virusului, astăzi de o mutație – Delta. „Foarte mulți dintre copii erau asimptomatici, însă se punea problema dacă transmit boala, cât și cum o transmit. Cei care erau simptomatici erau ca orice copil afectat de viroză, cu mai puțină rinoree, adică secreții nazale, și semne respiratorii care nu erau foarte grave”, explică pediatrul Evelina Moraru. Ajungeau atunci la ea la cabinet un număr mic de copii cu Covid. Apăreau însă rar și forme grave – sindromul inflamator multisistemic, prin care erau atacate mai multe sisteme – circulator, respirator, digestiv -, uneori la o perioadă mai lungă după contactul cu virusul.

Printre simptome: durerile abdominale, stare generală de rău

În valul patru, când tulpina Delta este dominantă în infectări, copiii sunt mult mai vulnerabili. „A fost imediat remarcată această contagiozitate și diseminarea infecției în colectivități, în grădinițe, creșe, școli. Eu consider că în momentul de față focarele pentru copii sunt în școli și în grădinițe, în colectivități. Vorbesc doar de ce putem remarca de la distanță”, mai spune medicul.

Și simptomele sunt diferite și mult mai violente. „Acum mulți dintre copii sunt simptomatici și mulți dintre ei sunt gravi. Nu în același procentaj cu adulții, dar sunt mulți copii internați în terapie intensivă, copii care au decedat și atunci este deja o problemă prioritară. Copilul fiind centrul unei familii intră în contact cu părinții, cu frații, cu bunicii, cu unchii, mătușile”, explică pediatrul.

Simptomele pot fi de viroză, dar și cu probleme digestive. „Trebuie subliniat că mulți copii au un debut fals de infecție virală cu dureri abdominale, cu tulburări de tranzit, mai ales diaree, cu vărsături sau greață, cu stare generală rea. Practic, până la aprinderea pulmonară tipică mai mult sau mai puțin gravă, există și modalitatea aceasta de debut.”

Medicul a întâlnit copii care aveau doar dureri de burtă și oboseală. „La orice infecție respiratorie sau digestivă, în momentul de față, fiind un moment pandemic deosebit, trebuie suspectat în primul rând de Covid și abia după aceea să ne gândim la alte boli de sezon. Există tendința de a spune că mai există și alte boli decât Covid, poate are o viroză. Nu este bine să așteptăm, este bine să eliminăm imediat din discuție această ipoteză pe baza unor teste.”

Așadar, în momentul unor semne, indiferent de gravitatea lor, copilul trebuie să nu mai fie dus în colectivitate și să se ia legătura cu medicul de familie sau cu un specialist, cu serviciul de urgență dacă este mai grav.

Ar trebui să se închidă școlile?

Evelina Moraru nu încurajează testele antigen făcute acasă. Crede că testele trebuie recoltate de un specialist.

„Aproape jumătate din testele rapide pot fi fals negative. Am avut copii care au făcut testele acasă și erau negative și în momentul în care au mers să se repete, au ieșit pozitive. Se știe că de fapt se pozitivează și mai târziu, nu chiar din prima zi de boală. Chiar testul salivar, cu secreții, nu e așa ușor, plus că există riscul contaminării, trebuie făcut de personal calificat”, mai spune medicul.

Îngrijorarea cu privire la testarea copiilor din școli este legată de personalul insuficient. Școala 9 a prezentat povestea a trei medici școlari care abia reușesc să răspundă la toate solicitările de testare. În contextul în care spitalele sunt depășite și suntem pe punctul de a trimite pacienți gravi cu Covid-19 pentru a fi tratați peste hotare, Evelina Moraru crede că ar fi necesar ca pentru o perioadă școlile să stea închise. „Copilul nu poate fi stăpânit, are libertatea în sufletul lui și e bine că e așa. Deși copiii sunt receptivi, poți avea copii care poartă mască, dar în pauză își schimbă guma de mestecat. Poate părea un exemplu hazliu, dar e real. Ei se pot pupa, se mușcă, sunt foarte multe situații.”

Rezistența la orice tip de vaccin

Pediatrul recomandă vaccinarea copiilor peste 12 ani și a părinților acestora. A văzut că cei mai deschiși pentru imunizare sunt părinții care au copii cu comorbidități sau ei înșiși au probleme medicale. La copiii cu probleme, orice schimbare de evoluție a bolii pe care o au ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți.

Având o experiență medicală de peste 40 de ani, Evelina Moraru s-a izbit de multe ori de scepticismul și teama părinților în ce privește vaccinarea. A trebuit să convingă de-a lungul timpului și părinți care refuzau vaccinul ROR, antidifterie, antihepatic sau antigripal. „Cred că și vaccinul anti-Covid va trece prin aceeași etapă de rezistență inițială, dar cred că va fi un timp pierdut în detrimentul nostru, pentru că suntem într-o situație în care timpul nu are răbdare să aștepte să fim noi lămuriți. Lucrurile se petrec cu rapiditate și dramatism.”

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

vaccin copii vaccinare medic pediatru vaccinare evelina moraru