Formațiunea politică „Continuăm Schimbarea” a fost fondată de doi miniștri din guvernul interimar de la Sofia, Kiril Petkov și Asen Vasilev, ambii absolvenți de Harvard. Noul partid și-a câștigat rapid susținerea datorită mesajului puternic anticorupție și al promisiunilor de reformă în cel mai sărac stat al UE, scrie presa internațională. De asemenea, alegerile au avut loc în toiul unei crize Covid majore, care a provocat numeroase decese și a suprasolicitat sistemul sanitar al țării de la sud de Dunăre.
„Ne bucurăm să vedem că protestele din Bulgaria au dus la ascensiunea liderilor politici care promit schimbare, onestitate și stabilitate pentru poporul bulgar. Deși acțiunile lor din lunile următoare - dacă reușesc să formeze o coaliție - vor vorbi mai tare decât discursurile care i-au adus aici, victoria partidului pare a fi răspunsul democrației la activismul bulgar”, scriu editorii cotidianului The Harvard Crimson.
„Perpetuează falsa impresie că o diplomă de la Harvard te transformă automat într-o persoană mai pricepută”
Ei au continuat prin a sublinia faptul că, în campania electorală a celor doi lideri salvatori ai Bulgariei, Petkov şi Vasilev, pe care oamenii de rând îi numesc „harvardovţi” („harvardiști”, n.r.), ori „diplomţite ot Harvard” („cei cu diplome la Harvard”, n.r.), s-a pus prea mult accentul pe studiile lor.
„Este încurajator să vedem că acești pionieri aplică cunoștințele pe care le-au adunat la Harvard, care ar fi fost dificil de obținut în altă parte, în comunitățile lor de origine - oriunde s-ar afla. Poate și mai încurajator este faptul că mulți tineri expatriați bulgari au urmat exemplul lui Petkov și Vassilev și s-au întors în țară pentru a porni reforme”, își continuă analiza echipa editorială care semnează articolul. Aceștia se declară tulburați de faptul că se pune accentul pe diplomele pe care le au.
„Să consideri că un brand universitar reprezintă o garanție a profesionalismului este ciudat și potențial dăunător pe două planuri: în primul rând, perpetuează falsa impresie conform căreia o diplomă de la Harvard te transformă automat într-o persoană mai pricepută la orice lucru decât oricine altcineva, o preconcepție existentă în SUA și, aparent, în Bulgaria. În al doilea rând, șterge posibilele realizări mult mai importante ale subiecților săi, dincolo de diploma obținută.”
În plus, editorialiștii cotidianului The Harvard Crimson speră să vadă „un viitor în care lumea nu se mai agață de numele unor instituții prestigioase”, ci, în schimb, să se concentreze pe faptele liderilor politici, incluzându-i aici și pe Petkov și Vasilev, pe modul în care își folosesc abilitățile dobândite în urma studiilor lor, pentru a le câștiga respectul.
Între timp, cele patru formațiuni politice „Continuăm Schimbarea” (PP), Partidul Socialist Bulgar (BSP), „Există un Astfel de Popor” (ITN) și Bulgaria Democrată (BD) au format un guvern al cărui premier este Kiril Petkov.
„Nu vom mai pierde niciun minut, nu vom mai cheltui un leva (moneda bulgară) ineficient”, a declarat acesta după învestire, citat de News.ro.
Cine sunt cei doi „lideri salvatori” ai Bulgariei
Kiril Petkov (41 de ani) a plecat, la vârsta adolescenței, cu părinţii săi în Canada, la Vancouver, unde a studiat finanţele la UBC (Universitatea Columbiei Britanice), obţinând titlul de BCom (Bachelor of Commerce). Petkov a absolvit apoi Universitatea Harvard, devenind absolventul unui MBA (Master of Business Administration), în anul 2007.
Asen Vasilev, în vârstă de 44 de ani, are mai multe specializări la Universitatea Harvard. A absolvit Harvard College, în anul 2000, fiind şi licenţiat al Harvard Business School (în administrarea afacerilor) şi al Harvard Law School (în drept), în anul 2008.