Ce fac profesorii în vacanța de vară

Ce fac profesorii în vacanța de vară

Zeci de profesori ne-au spus care sunt activitățile lor în presupusa fără de sfârșit vacanță de vară pentru care îi invidiază lumea. După ce scad activitățile din școală, examenele naționale la care sunt corectori sau supraveghetori sau cele de titularizare și definitivat, le rămân în medie cam două săptămâni pentru ei. În timpul ăsta merg la mare și la munte, unii și în străinătate. Unii pur și simplu se relaxează, citesc sau „nu fac nimic”. Btw, ne-au dat și o listă faină de lecturi de vacanță! 

26.07.2024

de Andreea Archip

Am întrebat profesorii ce fac în vacanța de vară, dacă pleacă pe undeva și cât cheltuiesc pe-acolo. Ne-au răspuns 47 de cadre didactice între 26 și 64 de ani cu experiență la catedră între unul și 42 de ani. Cei care ne-au împărtășit din planurile lor predau materii variate și vin din 12 județe: Suceava, Sălaj, București, Iași, Ilfov, Bistrița, Mureș, Călărași, Brașov, Botoșani, Dâmbovița, Cluj. 

„Singura șansă să ai o vacanță liniștită este să fii un profesor pasiv”

În primul rând, ne-au spus că vacanța lor efectivă, fără activități obligatorii, este în medie două săptămâni. Cât degetele de la o mână sunt cei care ne-au spus că au repaus mai mult, unul singur două luni. 

Ce fac în restul timpului în care alții cred că beau cafea și stau pe Netflix?

  • cursuri, masterat;
  • asistență sau evaluare la examene;
  • examene de titularizare/definitivat;
  • excursii cu copiii de la școală;
  • corigențe;
  • diverse activități în comisiile școlii;
  • meditații. 

„Știu toate părerile despre vacanța de vară a profesorilor. Cred că singura șansă să ai o vacanță liniștită este să fii un profesor pasiv, care nu se implică în prea multe în afara școlii. Bine și așa, dacă asta îți conservă energia și inspirația pentru noul an școlar. Altfel, ești în continuă mișcare: în anii în care nu am avut examen, am făcut școli de vară, am amenajat biblioteca și multe altele”, ne-a spus un cadru didactic.

„După un an școlar cu 5 clase simultane este absolut necesară o recreere. Cei care îi invidiază pe profesori pentru vacanțe să se gândească la oboseala pe care o acumulăm și la uzura psihică.”

„Vacanța de vară e un mit, mai ales pentru profesorii care nu sunt titulari. De 6 ani de zile nu am avut această vacanță mult râvnită de ceilalți oameni”, a punctat altcineva. Ca să obțină un post pe perioadă nedeterminată, profesorii trebuie să susțină anual concursul, doar că posturile sunt insuficiente, așa că e nevoie să-l reia până prind un loc. Uneori chiar și șase ani. 

„Până acum nu am avut concediu, deoarece toată vara am avut de învățat pentru examenul de titularizare și grade didactice, absolvire programe conversii/master pentru a putea rezista în sistem, în condițiile date (restrângeri de activitate, scăderea numărului populației școlare etc.).”

„Vacanța elevilor nu este egală cu vacanța cadrelor didactice!”, menționează un alt coleg de breaslă. 

„A pleca în vacanță înseamnă a vedea tot ce nu credeam că voi vedea în vremea comuniștilor”

„Îmi amintesc că la începutul carierei sufeream în vacanță din cauza favorului că nu aveam activitate, ei bine acum am și echilibrul e foarte interesant. Cred ca e important să faci parte din grupuri diferite, să te implici în activități care îți plac și îți fac bine”, spune un alt cadru didactic. 

O profesoară ne-a mărturisit că visează să ajungă vara asta câteva zile în Italia „să văd «Cina cea de taină», la Milano (visez de mult asta), la Verona, orașul artelor, și la Veneția (Palatul Dogilor mă așteaptă de ceva vreme, Biserica San Marco).”

„A pleca în vacanță, pentru mine, înseamnă a vedea tot ce nu credeam că voi vedea în vremea comuniștilor. Știți ce înseamnă când toată copilăria ta ai răsfoit un album al lui Caravaggio, pe care îl știai pe de rost, cu fiecare detaliu, și ai acum ocazia să-l vezi de-adevăratelea? Dacă nu e cu ceva arta, vacanță nu e vacanță!”

„E un lux să te răsfeți 5 zile ca să te întorci să te îngrijorezi din nou asupra banilor”

Banii sunt o problemă pentru cadrele didactice. Un debutant are un salariu, mai nou, de 3.700 de lei pe lună. Ajută voucherele de vacanță în valoare de 1.600 de lei pe an pentru cei care nu au venituri nete sub 8.000 de lei. Asta înseamnă însă un sejur de până la 4 zile, după cum ne-au spus majoritatea. 

Unii și-au planificat un buget de 1.500 de lei pentru câteva zile, pe lângă suma de pe vouchere, alții au calculat cam 2.000 de lei pentru membru de familie. Alții au pus deoparte 4.000-5.000 de lei pentru o săptămână de vacanță în familie pe undeva prin țară. 

„Avem voucherele de vacanță care în total sunt 2.600 de lei, plus vreo 500 de lei motorină, plus 500-600 de lei cheltuieli. O vacanță cam de 7-9 zile pentru că mergem în timpul săptămânii și este mai ieftin”, explică un cadru didactic. 

Unii nu și-au stabilit un buget, alții nu au reușit să pună nimic deoparte pentru o plecare, după cum ne-au mărturisit. 

„În general, mi se pare mersul în vacanță doar de dragul de a merge pierdere de timp și de bani. E un lux să te răsfeți 5 zile ca să te întorci să te îngrijorezi din nou asupra banilor. Dacă mergi la o conferință / curs, adică ai un scop și mai vizitezi un pic pe lângă, începe să merite. Vacanța de vară îmi e necesară să mă recuperez din burnout, lucrez la un liceu tehnologic și sunt multe provocări, multă muncă socială, printre altele. Abia vara simt că pot să respir, să gândesc, că nu sting focuri încontinuu.”

În țară sau străinătate?

Cei mai mulți profesori ne-au spus că dacă pleacă pe undeva, aleg o destinație de la noi. Voucherele o să-i poarte pe la Băile Felix, Iași, Oradea, Maramureș, în Delta Dunării, în stațiunile de la mare sau la munte, cu cortul prin Apuseni.

„Luăm salariul și plecăm. Suntem oameni adaptabili, ne plac lucrurile simple. Căutăm să ne bucurăm cu ce ne pune în cale Universul (munte, mare, soare, oameni frumoși, cort), nu îmbrățișăm snobismul și grandomania.”

„Și în țară și în străinătate. În țară cu familia, noi suntem alergători și alegem locuri noi, unde să ne putem bucura și de alergare și cunoaștere. În străinătate, El Camino, eu, drumul sinelui…”, ne-a spus un profesor pasionat de vacanțe active. Altcineva merge în Roșia Montană, la „restaurare case patrimoniu.”

Cei care și-au planificat ieșiri din țară merg în Grecia, Italia, Spania, Bulgaria sau Egipt: „Este al treilea an la rând în care alegem această destinație deoarece este foarte frumos, liniștitor, oamenii sunt foarte fericiți, deși viața lor este grea, se bucură de orice și acest lucru mă încarcă și este un exemplu pentru noi.”

Ce concediu „ca la carte” ați avut?

Concediul e mai degrabă o stare de spirit pentru mulți. Când reușesc însă să ajungă într-un loc frumos, parcă se aliniază planetele. 

Profesorii ne-au menționat ca locuri în care și-au petrecut o vacanță frumoasă Eforie Sud, Tuzla, Orșova,Transalpina, Barcelona, Alicante, Nisipurile de Aur, croazieră și Cinque Terre, Marea Britanie „la copii”, Israel, Grecia. 

„Ultimul concediu pe care l-am avut (nu știu dacă a fost ca la carte) a fost anul trecut, când fiică-mea m-a dus la Florența, 7 zile. Nu-mi puteam dori nimic mai mult. Am văzut ce a putut face mai minunat omenirea în Galeriile Uffizi, Galeria Academiei, Palatul Pitti, Palatul Vechi, catedralele Santa Croce, Santa Maria Novela, Domul, Muzeul Național Bargello, Muzeul San Marco, Biserica San Lorenzo și nu mai știu. Da! Florența! Trebuie să mai ajung acolo măcar o dată în viață asta.”

„Ultimul a fost la Budapesta, în toamna anului 2023, unde am putut să explorez capitala Ungariei și să experimentez preparatele lor culinare. A fost o experiență frumoasă, m-am bucurat de atracțiile lor turistice de care nu duc lipsă. Am întâlnit oameni faini, am discutat cu ei, unii chiar având un istoric și în România. Mi-a plăcut diversitatea culturală, lucru care mi-a amintit puțin de New York, unde am plecat cu Work and Travel.”

„E musai să plecăm! Nu e sănătos să stăm pe loc, chiar și în concediile noastre; trebuie să-i facem plăcere creierului nostru, să-i dăm endorfine din însăși plecarea, indiferent unde o fi ea…”

„Anul trecut am avut un mic concediu, 4 nopți, 5 zile, și cred ca a fost singurul concediu real, de când sunt mamă, căci au mai crescut copiii, le-au mai dispărut din alergii/intoleranțe și am putut lua All inclusive, deci nu a trebuit să gătesc, ori sa spăl etc.”

„De obicei, merg la training courses Erasmus+ în țări străine, învăț ceva și apuc să vizitez foarte puțin. Dar nu am de obicei bani să merg pe cont propriu.”

„Nu pot să îmi amintesc care a fost ultimul meu concediu ca la carte, pentru că în fiecare vacanță îmi iau laptopul cu mine pentru urgențe. Pot fi bucuroasă că nu mai sunt nevoită să iau și imprimanta după mine.”

„Vacanțele din copilărie, care păreau nesfârșit de lungi și nu era stresul de acum.”

Ce activități au în vacanță profesorii?

Mersul la mare, alergare/concursuri maratoane montane, citit, voluntariat, bicicleta, trekking, scufundări, înot, timp petrecut cu copiii, nepoții, cu cei dragi, odihnă, vizionare de filme, timpul petrecut cu cei dragi, grădinărit, mindfulness în natură, plimbări, drumeții, piscină, gătit, școală de vară, „să ascultăm liniștea”. Asta ne-au menționat profesorii. 

„Să nu fac nimic absolut, ceea ce se întâmplă foarte rar” sau „O zi tihnită, în care să nu sune telefonul, să dorm cât doresc, să merg la piscină și apoi să dorm, din nou”, „Să mă odihnesc psihic și fizic, ca să mai pot rezista anul școlar următor” sunt lucruri la care visează. 

Ce citiți în vacanța de vară? Ce recomandați altora să citească?

I-am rugat să ne facă și recomandări de lectură, asta fiind o activitate pe care ne-au menționat-o toți ca fiind pe lista lor de favorite. Cei mai mulți ne-au zis că citesc cărți de dezvoltare personală sau pedagogie și beletristică. 

Unii profesori generoși ne-au făcut liste de lectură variate. Iată recomandările:

  • „Mai puțin decât dragostea”, de Bogdan Crețu (sau altele de același autor)
  • „O odisee”, Daniel Mendelsohn
  • „Cetatea cu o mie de sori” și „Vânătorii de zmeie”, Khaled Hosseini
  • „Eseu despre orbire”, „Evanghelia după Isis”, J. Saramago
  • „1948”, „Ferma animalelor”, George Orwell
  • „Theodoros”, Mircea Cărtărescu
  • „Prevestirea”, de Ioana Pârvulescu
  • „Stalin și poporul rus”, Gheorghe Onișoru
  • „Jurnalul” lui Mihail Sebastian
  • „Lătrând la lună”, Aureliu Busuioc
  • „Mindset”, de Carol Dweck
  • „Mame pentru băieții noștri”, de Maggie Dent
  • „Behave”, Robert Sapolsky
  • „Curajul de a fi vulnerabil”, de Brene Brown
  • „Profesor autentic. Repere și perspective”, de Constantin Lomaca
  • „Învățarea Vizibilă”, John Hattie
  • „Atomic Habits”, de James Clear
  • „Plânsul lui Nietzsche”, de Irvin Yalom
  • „Școli creative”, de Ken Robinson și Lou Aronica
  • „When”, de Daniel Pink
  • „Începe cu de ce”, de Simon Sinek

Alți profesori recomandă autorii: Ludmila Ulițkaia, Tatiana Niculescu, Jeffrey Eugenides Gheorghi Gospodinov, Elif Shafak, Guzel Iahina, Gabriela Adameșteanu, Marta Petreu, Mihai Dutescu, Maria Orban, Ciprian Măceșaru, Simona Goșu, Ioana Nicolae. 

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

vacanță profesori vacanță de vara activitati profesorii cat au profesorii concediu