Cinci întrebări despre imunizarea copiilor sub 12 ani. Pediatru: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc”

Cinci întrebări despre imunizarea copiilor sub 12 ani. Pediatru: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc”

Părinții din toată lumea au aceleași îngrijorări cu privire la vaccinul anti-COVID pentru copiii între 5 și 11 ani, aprobat deja de Agenția Europeană a Medicamentului. Școala 9 a vorbit despre eficiența și riscurile vaccinului cu medicul primar pediatru Mihai Gafencu, fost manager al Spitalului de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. Doctorul a ținut sesiuni de informare cu profesorii și directorii de școli din județ. Crede și în puterea exemplului, așa că fiica lui de 10 ani va fi printre primii vaccinați. 

13.12.2021

de Medeea Stan

67% dintre părinți nu vor să-și vaccineze copiii între 5 și 11 ani, arată un sondaj din noiembrie al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). Eșantionul a cuprins aproape 900 de persoane. Pediatrul Mihai Gafencu a explicat pentru Școala 9 de unde vine reticența părinților și cât este de eficient vaccinul.

Și peste graniță părinții au rețineri și vor să mai aștepte până să-i imunizeze pe cei mai mici din familie. În acest context, articole ale școlii de medicină de la Universitatea Yale și ale cotidianului New York Times îi lămuresc pe cititori astfel încât să ia decizii informate. 

Este vaccinul sigur și eficient pentru copiii între 5 și 11 ani?

Food and Drugs Administration (FDA), instituția din SUA responsabilă cu reglementarea medicamentelor, a concluzionat că vaccinul Pfizer este sigur pentru această categorie de vârstă. Deși vorbim despre un vaccin nou, tehnologia ARNm se studiază deja de 15 ani, precizează un articol Yale. 

În cazul celor 2.268 de copii participanți la primul studiu Pfizer, vaccinul a fost eficient în proporție de 90,7% în prevenirea COVID-19 simptomatic, iar creșterea numărului de anticorpi a fost similară cu cea de la persoanele imunizate cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. 

Pediatrul Mihai Gafencu le va recomanda părinților să-i vaccineze pe copiii sub 12 ani când vor fi disponibile dozele pentru aceștia și în România. „Vaccinarea este un act colectiv, nu o alegere individuală”, spune medicul. „Nu vom stăpâni această pandemie și nu vom reveni la viața normală dacă vom fi individualiști. Trebuie să ne ferim și prin vaccinarea copiilor noștri, acest virus să nu mai aibă la cine să se răspândească”.

În ce privește temerile părinților, specialistul precizează că ele au legătură cu lipsa de încredere în lumea medicală și că e important să nu ne considerăm deosebiți de toți oamenii care și-au administrat dozele anti-COVID și n-au avut nicio problemă. 

„Unii părinți s-au temut și de autismul cauzat de un vaccin care n-a cauzat niciodată autism, alții se tem că îi trage pe copii curentul. În populațiile ignorante ca cele din estul Europei, acest tip de părinte e majoritar”, crede medicul.

Ca să combată dezinformările, prin Inspectoratul Școlar Județean Timiș, le-a vorbit despre vaccinare unor directori de școală, profesori și părinți și plănuiește să continue acțiunea în rural cu sprijinul unor rezidenți voluntari și medici tineri. „Lumea nu e informată corect, normal că are îndoieli”. 

Până acum, părinții copiilor cărora le-a recomandat vaccinarea i-au urmat sfatul, însă dacă unii vor refuza, nu va încerca să îi convingă, pentru că e de părere că asta e datoria Guvernului. În schimb, își convinge studenții să se vaccineze ca să nu pună în pericol sănătatea copiilor internați. Familiei și prietenilor le oferă argumente: „Alegerea de a nu vaccina copilul va pune întotdeauna bunicul la risc, asta le spun”, explică pediatrul. Se bucură că fiica lui de 10 ani așteaptă vaccinul, ca să nu trebuiască să se mai testeze des și să se întâlnească fără griji cu prietenele ei. 


Ce conține vaccinul și cum se administrează? 

Ingredientul activ din vaccinul produs de Pfizer este același din dozele pentru adulți, ARN-ul mesager. Printre celelalte componente se numără polietilenglicolul, clorura de potasiu, clorura de sodiu și sucroza. 

Copiii mai mici vor primi o treime din doza autorizată pentru persoanele peste 12 ani și anume 10 micrograme, la o distanță de 21 de zile. 

Flacoanele și acele pe care le va folosi personalul medical vor fi mai mici decât cele pentru dozele adulților.  


Sunt efectele secundare la copii diferite de cele la adulți? Pot să apară probleme cardiace?

Copiii participanți la studiu au prezentat doar efecte secundare ușoare ca durerea la locul injecției, oboseala și durerile de cap, de obicei după a doua doză, a raportat FDA, potrivit publicației The New York Times. Ei nu ar trebui să se vaccineze dacă au avut în trecut vreo reacție alergică severă la orice ingredient din vaccin, de exemplu la polietilenglicol. În general, însă, aceste alergii sunt rare. 

Studii din Israel și din Statele Unite pe diverse categorii de vârstă au asociat vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna cu miocardită, o inflamație a mușchiului cardiac, și pericardită, o inflamație a mucoasei inimii. Dar numărul de cazuri rămâne scăzut. La cei între 5 și 11 ani nu a apărut niciun caz de afecțiune cardiacă în urma administrării dozelor. În plus, studiile au arătat că boala COVID-19, care poate afecta inima, ar provoca probleme cardiace mai mari în comparație cu vaccinarea. 

Se recomandă vaccinarea copiilor cu boli cronice sau alergii? Pediatrul Mihai Gafencu spune că pentru vaccinurile cu virus atenuat există restricții, însă cele cu ARN mesager nu au contraindicații cu excepția acelor alergii rare. 

„Persoanele alergice pot să facă vaccinul. Potrivit studiilor Pfizer, este o evoluție favorabilă și la copiii cu astm, iar țări ca Statele Unite îi vor vaccina cu prioritate. Oamenii prost informați de medicii lor de familie o să creadă că e contraindicat celor cu astm sau cu boala cronică renală”, precizează medicul. 


Este în regulă să primească vaccinul anti-COVID odată cu alte vaccinuri? Dar dacă a trecut prin boală? 

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC) a declarat că vaccinurile împotriva COVID și alte vaccinuri pot fi administrate în timpul aceleiași vizite, în diferite părți ale corpului.

Experții în sănătate publică recomandă vaccinarea copiilor chiar dacă au avut COVID, pentru că nu se știe ce fel de protecție le oferă celor mici faptul că au trecut prin boală. În noiembrie, CDC a precizat că vaccinarea, după infecție, îi protejează


Cum îi imunizează alte țări pe micii cetățeni?

Israelul a vaccinat un număr dublu de copii între 5 și 11 ani, în prima săptămână în care au fost disponibile dozele, față de cei cu vârste între 12 și 15, în primele șapte zile din vară, când au ajuns primele vaccinuri pentru ei, potrivit Times of Israel. Și în SUA a fost autorizat de la început vaccinul.

Mai multe țări europene au pornit sau vor să înceapă curând campaniile de vaccinare. Autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Franța sprijină vaccinarea copiilor vulnerabili cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani încă de pe 30 noiembrie. Tot din noiembrie, copiii din Viena se pot imuniza la Centrul Austria zilnic, în intervalul 7.00-10.00 și 15.00-19.45. În decembrie, Italia, Polonia și Spania le vor oferi părinților șansa să-și imunizeze copiii, iar Germania, în primele luni ale lui 2022. În Marea Britanie, în schimb, încă nu s-a aprobat vaccinul pentru minorii eligibili sub 12 ani.

Fotografie principală: Pexels

Medeea Stan

Reporter

Descoperă jurnalismul din 2014 și își dorește să continue măcar până la pensie, adică până prin 2055.

CUVINTE-CHEIE

vaccin copii mihai gafencu pediatru covid