Copiii își dezvoltă mai bine abilitățile de învățare dacă au o dietă mai bună, fac activități fizice în mod regulat și au obiceiul de a citi, arată un studiu realizat în Finlanda. În schimb, simpla combinație între dietă și activități fizice organizate nu are un efect semnificativ asupra cogniției copiilor.
Cercetarea a fost realizată pe un grup de 504 copii, cu vârste între 6 și 9 ani, și s-a desfășurat pe o perioadă de 2 ani. Studiul a presupus împărțirea copiilor în două grupuri: unul de intervenție și altul de control.
Copiii și părinții din grupul de intervenție au beneficiat de consiliere nutrițională și consiliere privind activitatea fizică (30-45 de minute, în șase sesiuni, pentru fiecare tip). Experții au oferit sfaturi privind îmbunătățirea calității dietei, creșterea activității fizice și reducerea comportamentului sedentar. Copiii au fost încurajați să se înscrie în cluburi sportive, unde activitățile fizice erau supravegheate de instructori calificați și puteau face diverse sporturi.
În schimb, grupul de control a primit, la începutul studiului, doar sfaturi generale privind dieta și activitatea fizică pentru îmbunătățirea sănătății, însă nicio intervenție activă.
Alte diferențe între cele două grupuri au fost că familiile din grupul de intervenție aveau un venit mai mare, în vreme ce copiii din grupul de control puteau petrece mai mult timp în fața unui calculator și mai mult timp scriind.
„Bazele sănătății creierului și ale funcțiilor cognitive sunt fundamentate încă din copilărie. Prin îmbunătățirea sănătății creierului și a abilităților cognitive ale copiilor, investind într-o dietă sănătoasă și încurajând copiii să citească și să facă sport, îi ajutăm să-și atingă potențialul maxim”, a declarat pentru Nutrition Insight dr. Eero Haapala, coautor al studiului.
Alimentația influențează dezvoltarea cogniției
Intervenția în dietă și în activitatea fizică nu a avut un impact semnificativ asupra funcțiilor cognitive, au arătat rezultatele studiului. Totuși, factorii specifici legați de alimentație și sport au fost asociați cu unele modificări ale dezvoltării creierului la copii.
De exemplu, consumul de lapte cu conținut scăzut de grăsimi, combinat cu anumite activități fizice, a fost asociat pozitiv cu dezvoltarea cogniției, în timp ce consumul de carne roșie și mezeluri, combinat cu un comportament sedentar, a relevat asocieri negative.
Rezultatele evidențiază potențialul impact al unor factori precum alimentația și activitatea fizică asupra dezvoltării creierului copiilor, prin urmare aceștia trebuie incluși în campaniile de promovare a sănătății și dezvoltării cognitive, scriu autorii studiului.
Un alt studiu a arătat că există un impact pozitiv al consumului de macronutrienți din carbohidrați asupra performanței cognitive vizuale. În plus, a fost descoperită o relație și între aportul de vitamina B2 și dezvoltarea cognitivă, în vreme ce proteinele nu au avut o influență similară asupra dezvoltării creierului.