„Aș vrea să-i încurajez pe studenți să nu aștepte prea mult în a alege facultatea, că nu vom ști când ne vom întoarce exact la normalitate, poate fi chiar anul viitor și pierd oportunitatea”, a spus Gerhard Volz, reprezentantul Agenției Austriece pentru Educație și Internaționalizare.
Germania. Ajutor financiar, joburi în agricultură și oportunități de voluntariat
În jur de 3500 de tineri români studiază în Germania, fără a-i pune la socoteală pe cei din diaspora sau pe studenții Erasmus. Și asta vine și ca o urmare a faptului că în continuare sunt mulți tineri care învață germana intensiv în cele peste 40 de școli din țara noastră cu program bilingv.
Chiar dacă în perioada pandemiei, învățământul s-a făcut online, Michael Jaumann de la Serviciul German de Schimburi Academice DAAD speră că lucrurile vor sta diferit din toamnă.
„În Germania, universitățile încep pe la jumătate lui octombrie. Dacă totul merge bine cu vaccinarea, poate ne întoarcem în săli din octombrie”, a spus acesta în cadrul conferinței Eunic Mixers #9.
În același timp, ca să-i sprijine în această perioadă, universitățile nemțești au gândit programe de ajutor psihologic sau financiar. „De obicei, fiecare universitate are un departament de sprijin psihologic și unul financiar. Aceștia ajută și în cazurile în care studenții sunt anxioși înaintea examenelor și sigur pot interveni și în această situație de criză cauzată de pandemie. La fiecare universitate există un departament unde poți merge dacă ai probleme financiare”, a mai spus Michael Jaumann.
Majoritatea studenților internaționali își căutau de obicei și joburi în perioada facultății, iar acum a devenit tot mai greu pentru ei. Există însă multe joburi în agricultură pe care studenții le pot alege în perioada dintre semestre. Totodată, există și oportunități de voluntariat pentru tineri care vor să dobândească experiență.
Informații despre bursele de studiu în Germania, găsiți aici – www.daad.ro.
Austria. Fonduri sociale și consiliere psihologică
În prezent, în universitățile austriece învață în jur de 1700-1800 de studenți români. „Numărul românilor care studiază în Austria este la jumătate de cel al tinerilor germani, dar comparat cu mărimea țărilor, e un număr considerabil”, e de părere Gerhard Volz, reprezentantul Agenției Austriece pentru Educație și Internaționalizare.
Nu știu încă dacă le pot promite viitorilor studenți că din toamnă se vor întoarce în amfiteatre, dar chiar dacă nu va fi așa, să înveți într-o altă țară rămâne o experiență în sine, în orice condiții, crede acesta.
„Măcar jumătate dintre studenții care își planificaseră să plece în străinătate, au și plecat, chiar în această perioadă. Da, sunt vremuri ciudate, vor învăța la distanță, dar chestiunea se pune așa: poți fi carantinat acasă sau poți fi carantinat la destinația din afară”, a mai spus specialistul.
În anumite cazuri, studenții pot apela la fonduri sociale pentru cazuri de urgență, cum este și pandemia. Totodată, Austria oferă un program flexibil de burse, despre care găsiți mai multe detalii aici – https://studyinaustria.at/en/. „Am avut studenți care au trebuit să plece pe grabă și chiar dacă aveau de plătit chirii, am găsit soluții”, a mai spus Gerhard Volz.
În Austria, majoritatea studiilor de licență sunt în limba germană.
Belgia. Studiu la distanță, examene în persoană, în Capitala Europei
În Belgia, 25% dintre cei 98 de mii de studenți sunt străini. Belgienii îi atrag pe studenții români cu faptul că Belgia este casă pentru Parlamentul European și pentru NATO, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru ei, dar și cu faptul că au o capitală multiculturală.
„Dacă te afli în metroul belgian vreo zece minute, poți să auzi în jurul tău vorbindu-se 50 de limbi diferite. Este foarte interesant”, a spus la Eunic Mixers Bertrand Fonteyn, atașat academic și cultural pentru regiunea Wallonia-Bruxelles, în Serbia.
Deși în Belgia se învață online, studenții au trebuit totuși să-și dea examenele în persoană. „În legătura cu situația Covid, în prezent mergem înainte cu vaccinarea și având în vedere că vine și primăvară, suntem optimiști. În prezent, totul este încă în învățământ online, cu excepția examenelor pentru care studenții s-au prezentat fizic”, a explicat reprezentantul.
Și în Belgia s-au organizat mai multe programe de sănătate mentală în rândul studenților. Ca să suplinească faptul că nu mai există joburi în servicii, belgienii au încercat să le ofere locuri de muncă alternative, cum ar fi să fie tutori pentru elevi, în această perioadă.
Belgia urmează să decidă în următoarea perioadă dacă vor reduce taxele de școlarizare. Mai multe detalii despre oportunități, pe www.studyinbelgium.be.