Școala9: Cum s-a născut Centrul de Teatru Educațional Replika? Ce a fost mai întâi: spațiul sau ideea?
Radu Apostol: Geneza Replika a fost o necesitate. Noi (când zic noi mă refer la Michailov, la mine, Viorel Cojanu și Mihaela Rădescu) aveam un parteneriat pe care l-am dezvoltat cu Teatrul Mic. Un spectacol de teatru în care jucau zece copii de la o școală din cartierul Republica, copii de școală gimnazială. Și am lucrat cu ei un an de zile aproape, la dezvoltarea lui pe baza unui text scris de Michailov. Se chema „Familia Offline”. Am aplicat, am câștigat ca entitatea Replika, asociația. Ne-am trezit cu acest spectacol pe care l-am realizat în parteneriat cu Teatrul Mic, mai exact în sala Teatrul Foarte Mic, care acum e închisă. L-am jucat de câteva ori acolo. Demersul acesta de teatru educațional era o noutate pentru spațiul cultural românesc la momentul respectiv. Și atunci Mihaelei și lui Viorel le-a venit ideea să aplicăm pentru un grant, pentru a identifica un spațiu și a putea să acoperim acolo chiria, să jucăm spectacolul. La Teatrul Foarte Mic nu se mai putea, că era foarte complicat să programezi un spectacol în care jucau și participau activ zece copii, zece neprofesioniști, până la urmă. Și atunci am identificat un grant la fondurile norvegiene. Grant care ne permitea să plătim chirie și utilități și am câștigat. Viorel și Mihaela Rădescu s-au ocupat de căutare. Și apoi eu și Mihaela, ulterior și Gabi Albu și Maria Mandea, noi veneam doar să vizităm spațiile și să ne dăm cu părerea, ceea ce era cam nasol. Eu recunosc, prima oară când am văzut spațiul cred că am stricat bucuria tuturor. Am intrat și am zis, mamă, încă o sală în format italian, of.
- Deci ați văzut mai multe spații înainte?
R.A.: Mai multe spații. Și ne-am oprit asupra ăstuia. A fost și așa cu o intuiție, în special. Dar eu mă exclud de aici cu totul. Încă mai erau spații. Și la fosta fabrică de iută văzuserăm. Dar iată că acum, la 10 ani după complexul de acolo, fosta fabrică de iută nu mai există. S-a demolat, iar aici (unde ne aflăm, adică în Centrul de Teatru Educațional Replika), în continuare, există pe Strada Lânăriei această fostă fabrică de conserve și ciocolată. Așa am început.
- Care a fost al doilea spectacol marca Replika? Am înțeles, ăsta a fost primul.
R.A.: În urma reprezentațiilor pe care l-am avut cu spectacolul „Familia offline” la Teatrul Foarte Mic, ulterior aici la Replika, și prin aceea că am avut șansa să mergem cu el la Cluj, la Fabrica de Pensule, la Festivalul Temps d’image, au venit feedback și observații dinspre spectatori. A spus o doamnă psiholog că dacă tot am început partea asta de lucruri cu copiii și explorarea metodei teatrale în formarea și educarea copilului, n-ar fi rău să abordăm o temă care e grea, adică legată de drepturile copilului. Doamna psiholog Carmen Anghelescu, renumită pe psihologia copilului.
Din păcate, drepturile copiilor nu sunt foarte cunoscute în România, cu toate că România a fost printre primele țări care a aderat la Convenția Internațională a Drepturilor Copilului. Și tot nu se cunosc atât de bine.
Și atunci, la sugestia dumneaei, am pornit împreună cu Mihai Rusu, cu aceeași echipă, în cercetarea acestei teme, a acestui aspect și am dezvoltat spectacolul „Față de drepturi”.
Spectacolul l-am dezvoltat păstrând aceeași echipă de copii, iar singurul criteriu în „selecționare” a fost prezența la ateliere, la repetiții, timpul. Atelierele se duceau la un moment dat în repetiție, pe un anumit text, pe o altă situație, după care ne întorceam la jocuri, la exerciții.
Mihaela Michailov: Apropo de întrebarea ta, evident că în teatrul de stat nu pot să mai lucreze astăzi, să zicem, un an de zile o echipă de neprofesioniști. Niciun teatru de stat nu s-ar angaja într-un astfel de demers. Și, în general, pentru teatrele finanțate devine destul de complicată subvenționarea pentru a intra în demersurile astea în care sunt implicați neprofesioniști, oameni din diverse comunități. Pentru noi a fost vital să ne construim proiectele care au implicat grupuri și comunități pe perioade mai lungi care să aducă un beneficiu comunității.
„E important ca accesul la cultură și la educație să fie gratuite”
- Și ulterior cum s-a întâmplat? Ați făcut call-uri pentru următoarele texte de montat sau au venit propuneri la voi? Sau ambele?
M.M.: Ulterior ne-am structurat așa o zonă a noastră, ca echipă Replika, o arie de teme de care suntem interesați. În momentul ăla am încercat să le explorăm. De obicei, metoda noastră de lucru e una care se bazează pe o documentare pentru o temă pe care o alegem, o temă stringentă. Documentarea e destul de amplă, poate dura între două și opt luni. Facem multe interviuri, încercăm să ne întâlnim cu specialiști din domeniul respectiv și ulterior dezvoltăm textul și spectacolul. Deci, pe de o parte, ne-am urmat, să zicem, preocupările, interesele noastre tematice și, pe de altă parte, ne-am dus într-o primă fază noi către artiști, către artiste cu care ne doream să lucrăm. Și au venit și colective spre noi, care nu aveau unde să-și prezinte spectacolele. Și atunci a fost o modalitate bună de colaborare.
R.A.: Noi am deschis centrul pe 13 februarie 2015 și asta e așa de trivia, de anecdotă, la nici o săptămână calendarul nostru până în luna iunie era aproape plin. Avea toate culorile de pe mapamond. Am început să lucrăm cu culori ca să distingem când e repetiție, când e spectacol, când e atelier. Și, exact cum spuneam, au venit doi asociați, au venit cu grupul Asociație de Artiști sau Beznă Filter, care să dezvolte în parteneriat cu noi alte spectacole. A fost perioada în care, imediat după deschidere, în care a existat Katia Pascariu, foarte activă în grupul nostru.
Repet, nucleul de bază e așa: Mihaela Mihailov, Viorel Cojanu, Mihaela Rădescu, cu mine (Radu Apostol) și cu Gabi Albu. După care a apărut și Elena Găgeanu. După Gabi au fost ea, Katia și dup-aia Silvana Negruțiu. După care am revenit la nucleul de bază și am continuat să dezvoltăm cu Mihaela proiecte care s-au întâmplat și aici, la sediu, dar și în școlile de prin cartier sau, mă rog, în liceele din zonă, că nu ne-am axat numai pe producția de spectacole propriu-zise.
Am menținut contactul ăsta cu școlile și liceele prin atelierele pe care am făcut, intervențiile culturale cu finanțare permanentă, de la co-finanțarea de la AFCN. Adică aplicam la AFCN, așteptam să câștigăm, mergeam mai departe cu proiectele și tot așa.
- Și ați menținut întotdeauna și conceptul ăsta de intrare liberă.
M.M.: Nicio activitate n-a fost niciodată ceva determinat de bani. Sau așa, tocmai pentru că ne-am gândit că mă rog în zona de teatru educațional, e important ca accesul la cultură și la educație să fie gratuite. Și atunci, deși pentru noi a fost și este destul de greu să menținem un spațiu independent unde plătim chirie, utilități și care nu are intrare, deși în continuare e foarte dificil, am vrut să nu abdicăm de la principiul ăsta.
R.A.: Nu este poate foarte sustenabil, cum se spune astăzi. Adică nu cred că e o idee care poate fi replicată ușor (sau Replikată, am completat eu și am râs). Cu toate că balanța îți arată că s-ar putea. Numai că, într-adevăr, noi, în primii ani, grupul acesta despre care spuneam și-nainte lucruri, nucleul de bază, Mihaela Cîrjan, Mihaela Rădescu, cu mine (din nou Radu Apostol), în fine, am căzut de comun acord să dăm înapoi, să nu ne luăm onorariile pentru activitățile pe care le desfășurăm, pentru proiectul pe care îl câștigăm, ca să putem avea bani puși deoparte să acoperim chiria și utilitățile pentru lunile când proiectele se terminau.
În România, cel puțin în realitatea românească, cum era atunci, de prin noiembrie, 15-20 noiembrie până în 15-20 aprilie nu se știa ce se întâmpla. Încă nu erau proiectele multianuale, granturile multianuale la AFCN. În fiecare an am avut la început o perioadă de 4-5 luni de incertitudine totală. Și atunci am agreat noi să facem acest efort și să nu luăm onorariile, să lăsăm la spațiu jumătate ca să acoperim ok utilități în avans, lucru pe care ni l-am permis pentru că toți la momentul respectiv eram angajați, ca atare propriile noastre vieți nu depindeau de finanțările pe care le câștigam aici.
M.M.: Dar în continuare e problema asta foarte mare, pentru că depindem de aceste granturi și depindem de cum putem să câștigăm sau să nu câștigăm. E adevărat că în ultimii ani am reușit și am câștigat proiectele cu care am aplicat, dar întotdeauna e o loterie.
De la „Canalizata” la Wizzair
- Așa, ca să trec la lucruri un pic mai telurice, vreau să-mi ziceți fiecare sau dacă aveți, dacă e comună, o întâmplare amuzantă din tot ce înseamnă activitatea la Replika. Prima care vă vine în minte.
R.A.: La mine prima a fost chiar când am deschis Replika. Noi înșine ne întâmpinăm și publicul, adică noi gestionăm rezervări, răspundem la mailuri, facem tabelul și tot noi, fie eu, fie Mihaela, fie colegii, suntem în față, în curte și cu tabelul de rezervări și primim oamenii și îi bifăm acolo, ne asigurăm că au înțeles unde au venit. Când, la un moment dat, vine cineva, pentru prima dată la spațiu și prima întrebare pe care o pune după ce a intrat așa până aici, zicând că a găsit foarte greu, poate speriat, stresat, zice: „Aici se joacă spectacolul?” Și i-am spus: „Nu, nu, la Polivalentă, aici doar ne adunăm.” Eu am zona asta mai cinică și mai caustică. Whatever. N-a fost o jignire, pur și simplu. Atât m-a surprins întrebarea, încât n-am venit cu alt răspuns mai deștept decât ăsta.
Pe ușa de la sala în care stăm se ițesc buclele brunete ale Ilincăi Gavriliță. Pare c-ar vrea să-i spună ceva lui Radu, foarte expresivă. O întrerupe Mihaela, mai mult din gesturi și mimică, îi zice așa, ca de citit pe buze mai mult: „Vorbim după interviu.” Ilinca pleacă.
M.M.: Când vin spectatorii, Radu are un discurs foarte amplu, le povestește toată istoria spațiului de la 1900 toamna.
(Strada Lânăriei e strada aia cu platani impunători care, din păcate, se tot împuținează. Acum leagă Parcul Carol de bulevardul Gheorghe Șincai, dar în urmă cu un secol ajungea până la Dâmbovița. Și mai înainte, nici măcar nu era stradă, ci… apă.
Lânăriei a fost de fapt unul dintre afluenții Dâmboviței, cel de sub dealul Filaretului, care pentru tăbăcarii așezați la sud de biserica Radu-Vodă și mahalaua Broșteni, înspre Kimpu Philareth era de mare folos în meșteșugul lor.
Breslașii nu lucrau însă cu prea multă grijă, ci deversau pur și simplu apele reziduale în drum. Cam unde se află astăzi Piața Bucur era un astfel de loc de adunătură a apelor murdare, numit batac (unde strada Tăbăcarilor încă ne mai amintește de meșteșugarii vremii). În 1808 Divanul domnesc le-a poruncit să astupe gropile făcute tot de ei și să podească drumul, iar peste un an i-a amenințat că dacă nu plătesc taxa de pod alminteri să li se facă un șanț înaintea casei ca să nu mai poată ieși. Până la urmă lucrurile au început să se aștearnă pe-un făgaș.)
R.A.: Asta în timp, asta în timp… Am aflat foarte multe lucruri despre loc și atunci e o modalitate de a-i cunoaște pe oameni, de a-i și înțelege cât de cât. Și de a fi o gazdă bună, până la urmă.
(De partea cealaltă a Dâmboviței au luat ființă în 1873 Uzinele Lemaître, Abatorul în 1872, și tot atunci a început moda curei de ape minerale de la Văcărești, unde fuseseră descoperite niște izvoare de ape feruginoase.
Drept urmare, în anul 1875, Consiliul Comunal a decis canalizarea gârliței și botezarea ei cu numele Lânăriei (așa îi spuneau spațiului unde tăbăcarii făceau tranzacții cu lâna, în apropierea podului peste Dâmbovița). Alte surse consideră că numele vine de la obiceiul femeilor care spălau lâna în gârliță și o uscau în sălciile de pe mal. Totuși, o bună bucată de vreme locuitorii i-au spus pur și simplu… „Canalizata”.)
R.A.: Uneori nu suntem gazde prea bune... Eu cel puțin recunosc că uneori reușesc să am niște răspunsuri atât de... Și eu m-aș bate dacă m-aș vedea! Dar oamenii cred că sunt îngăduitori... Mai au și genul ăla de întrebare: „Aveți toaletă?” Nu știu cum, dar e instinctul, sau ceva așa te îmbie să zici, pentru situația dramatică: „N-avem.”
M.M.: E o chestie, apropo de ce zicea Radu. Suntem totuși, din păcate, într-o capitală în care sunt destul de... extrem de puține spații independente și reperele culturale legate de teatru ale oamenilor sunt reperele din centrul Bucureștiului, Teatrul Național, Teatrul Odeon, care arată de la început, să zicem, ca niște clădiri unde te aștepți să existe totul pus la punct, o sală cu fotolii.... Mi se pare că nu există un contact foarte structurat, ca să spun așa, al oamenilor cu alte tipuri de spații. Și da, cred că uneori e chestia asta, că vii printr-un gang. Radu le mai și spune că se stă ca la Wizzair. Unii nu știu cum să o ia, dacă să o ia ca pe o glumă sau nu.
R.A.: Scaunul e mic. Scaune IKEA. Nu facem reclamă, dar asta e.
M.M.: Sigur că sunt și oameni care uneori ne spun că ar fi trebuit să aibă mai mult confort. Da, sigur că dacă te aștepți să te duci să găsești un spațiu cu fotolii și așa... Nu te gândești la povestea noastră.
Întâmplarea comică pentru mine e asta: Când am intrat în spațiu și mi-aduc aminte că Viorel Cojanu, care, săracul, cred că era destul de timorat de faptul că noi eram acești monștri răi, care veneam prin tot felul de spații și spuneam că „aia e așa, aia e așa”, a zis: „Ești pregătită?” Și am intrat în sală și am văzut o cutie mare în care erau tot felul de DVD-uri cu meciul Steaua FC - Barcelona, celebra finală pe care, mă rog, eu o văzusem cu taică-meu și o știam super bine și mi s-a părut atât de tare că în spațiul ăsta, un depozit, era o ladă plină numai cu meciul ăsta. Și Viorel îmi tot zicea: „dar mai uită-te în jur, vezi spațiul.” Și eu nu mă puteam desprinde de cutia aia. Mă gândeam doar dacă se pot lua, dacă aș putea lua să-i duc și lui taică-miu unul.
- Și-l mai ai acasă?
M.M.: Cred că e la Ploiești. Știu că l-am dus lui taică-miu și taică-miu, săracul, l-a înrămat. Mai mult de atât nici că se poate.