Cum se deschid școlile în diferite țări din Europa

Cum se deschid școlile în diferite țări din Europa

În aproape toate țările din Europa elevii și profesorii încep luna asta școala în clase. Prezența fizică este pe primul loc, ca să se evite pierderile de învățare. În contextul în care crește numărul cazurilor de COVID, varianta Delta a virusului a devenit principala amenințare și pentru copiii sub 12 încă nu s-a autorizat un vaccin, autoritățile au luat măsuri diferite de la țară la țară. Cum începe școala în România și în țări ca Franța, Italia, Spania, Germania, Austria și Marea Britanie? Școala 9 a pus laolaltă principalele reguli privind izolarea, orele online, purtarea măștii, distanțarea și ventilația. 

07.09.2021

de Medeea Stan. Foto: Vlad Chirea

Școlile din România se vor deschide pentru un nou an de studiu pe 13 septembrie și, ca în toate țările europene, s-au luat noi măsuri anti-COVID ori s-au menținut cele anterioare. Nu doar la noi, ci și în alte state, pe părinți și profesori îi îngrijorează faptul că orele se țin, cel puțin acum, față în față, însă și învățământul online ar fi un hop peste care nu-și mai doresc să treacă. Nici ei, nici elevii. Temerile apar din pricina variantei Delta, considerată de specialiști cea mai contagioasă de până acum, și a lipsei unui vaccin pentru copiii sub 12 ani. În august, România ocupa penultimul loc în Europa la vaccinarea populației, un motiv în plus de precauție. 

Educație online doar după incidența îmbolnăvirii de 6 la mie

Ministerele Educației și Sănătății din România au organizat măsurile anti-COVID în jurul a două scenarii. Toți elevii vor participa la cursuri față în față unde pragul de infectare este mai mic sau egal cu 6 cazuri la mia de locuitori. Peste acest prag, mai au voie fizic la ore doar preșcolarii și elevii din învățământul special, iar ceilalți, inclusiv vaccinații, vor trece la cursurile online.

Se mențin regulile din anul școlar anterior: distanțarea fizică dintre elevi, aerisirea claselor și masca în interior. 

În primul scenariu, de maximum 6 cazuri la mia de locuitori, dacă un elev sau un profesor e depistat pozitiv, copiii până în clasa a VI-a inclusiv vor avea ore numai online 14 zile. Dintre cei mai mari, doar vaccinații și elevii care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile vor merge în continuare la școală, restul online, de asemenea 14 zile. Pentru toți cei care vor face școală online există o excepție – dacă se testează și rezultatul iese negativ, au voie să revină în bănci după numai opt zile. Școlile vor primi testele de la direcțiile de sănătate publică. 

În acest an, elevii se vor putea vaccina în școlile cu personal specializat și cabinete medicale. Unde lipsesc acestea, conducerea școlilor poate chema o echipă mobilă de la centrele de vaccinare. 

Măștile nu mai sunt obligatorii în Anglia  

În Marea Britanie, școala a început pe 1 septembrie și regulile de izolare au rămas cele de până acum. Dacă, după reluarea școlii, un elev e testat pozitiv, trebuie să se izoleze acasă zece zile. Iar copiii considerați contacte apropiate vor fi obligați să facă un test PCR, potrivit BBC

Toți elevii peste 11 ani din Anglia se vor testa cu antigen o dată la trei sau la cinci zile. Pe cei pozitivi îi va contacta Serviciul Național de Sănătate și le va da indicații despre cum să se izoleze. 

În instituțiile preuniversitare din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, s-au relaxat măsurile de distanțare socială; directorii au libertatea să decidă unde le vor păstra în funcție de situația epidemiologică. 

Măștile de protecție nu mai sunt obligatorii în școlile din Anglia și Țara Galilor, dar autoritățile le recomandă în continuare în spațiile aglomerate precum autobuzele școlare, de pildă. Pe de altă parte, în Scoția măștile vor fi impuse cel puțin până la finalul lunii septembrie, iar în Irlanda de Nord, în primele șase săptămâni ale semestrului.

Orele hibrid, singura soluție pentru elevii francezi peste 12 ani, dacă apare un caz pozitiv

În Franța, elevii au revenit la ore pe 2 septembrie în scenariul galben. Și ei vor avea o serie de reguli de respectat, în funcție de patru scenarii, arată site-ul guvernului francez

În scenariile verde și galben, toți copiii și adolescenții fac ore față în față. Clasele cu elevi sub 12 ani – încă nu s-a aprobat vaccinul pentru ei nici aici – vor continua studiul online șapte zile, dacă un copil, profesor sau cineva din personalul auxiliar va fi testat pozitiv. În același caz, elevii mai mari nevaccinați vor merge acasă, pe când cei vaccinați vor urma cursurile în clase. Măștile în interior rămân obligatorii pentru toată lumea, iar în scenariul galben, spre deosebire de cel verde, va fi impusă și distanțarea de 2 metri între elevi în timpul activităților în interior. 

Scenariul portocaliu implică continuarea lecțiile cu prezență fizică pentru elevii din primar și gimnazial și trecerea în sistem hibrid pentru cei de liceu. Masca de protecție va fi obligatorie în interior, dar și în exterior, începând cu elevii din clasele primare. 

Scenariul roșu va atrage alte restricții, și anume: elevii sub 12 ani vor participa la cursuri la școală mai departe, pe când ceilalți vor face orele hibrid, cu o capacitate maximă de 50% în clase. Activitățile fizice și sportive vor fi permise numai afară, cu o distanță de 2 metri. 

Ministrul Educației a declarat de curând că elevii și profesorii vor putea intra în școală fără să prezinte un certificat de sănătate, care se va solicita în Italia, de pildă. La fel ca în România, elevii francezi peste 12 ani se vor putea vaccina anti-COVID în școli, însă injecția rămâne opțională. 

Unele landuri germane renunță la mască și la izolare

În Germania școala s-a reluat, ca de obicei, între finele lui august și începutul lui septembrie. Fiecare land a aplicat propriile măsuri anti-COVID, ceea ce creează confuzie la nivel național. Legat de izolare, medicii berlinezi au propus ca, în cazul unei infecții cu noul coronavirus, doar elevii infectați și familiile lor să stea acasă, nu și colegii de bancă ai copiilor, pentru că ar exista consecințe sociale și psihologice grave, în urma unei retrageri de 14 zile. Autoritățile au respins, însă, propunerea doctorilor. Totuși, izolarea contacților apropiați va fi doar pentru cinci zile în loc de 14. 

Riscul de infectare în școli se analizează diferit în fiecare regiune, a declarat pentru publicația Die Welt Jens Spahn, Ministrul federal al Sănătății. Acesta susține introducerea acelorași reguli de izolare în toată Germania, pentru evitarea neînțelegerilor.  

De pildă, în Baden-Württemberg școala începe la mijlocul lui septembrie, dar autoritățile au decis deja să renunțe la izolare în anumite situații. Contacții apropiați ai elevilor infectați nu vor mai fi izolați, ci colegii lor vor fi testați obligatoriu cinci zile consecutiv. În schimb, elevii din ciclul primar în clasa cărora un coleg a ieșit pozitiv vor face testul numai o dată, înainte să intre în școală. 

Guvernul german a oferit 200 de milioane de euro pentru toate landurile ca să cumpere purificatoare de aer în școlile primare. În Bavaria, în instituțiile unde se folosesc astfel de dispozitive s-ar putea renunța la izolare când apar cazuri pozitive.

Restricțiile sunt deocamdată mai dure în Saxonia: copiii infectați sub 12 ani ajung în izolare, restul clasei rămâne sub observație 14 zile, cu o frecvență crescută a testelor. 

În Bremen, școala a început pe 6 septembrie fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Dacă există un caz de COVID într-o clasă, toți elevii trec în izolare cel puțin zece zile, cu excepția celor care s-au recuperat după boală și a vaccinaților. 

Elevii austrieci vor aduce dovada vaccinării

Austria, care a intrat în noul an școlar pe 6 septembrie, ia măsuri precum Franța, în baza mai multor scenarii. Toți elevii și profesorii, fie că s-au vaccinat sau nu, se vor testa de șase ori în primele două săptămâni de cursuri. Ulterior, vor exista reguli pentru fiecare nivel de risc. 

Nivelul 1, cel mai scăzut, cere ca toți elevii să se testeze la școală prin antigen rapid. Profesorii și alți angajați ai instituțiilor de învățământ trebuie să aducă întotdeauna dovada vaccinării, iar nevaccinații, un rezultat negativ în urma testelor, indică site-ul guvernului austriac. 

Riscul mediu atrage noi restricții pentru elevi: intră în școală doar cu dovada vaccinării, pe când nevaccinații se testează obligatoriu de trei ori pe săptămână, de două ori prin antigen și o dată prin PCR. Profesorii, în schimb, respectă aceleași reguli din primul scenariu. La nivelul 2, masca de protecție e obligatorie în afara sălilor de clasă și de grupă.

Când nivelul de risc devine ridicat, elevii urmează instrucțiunile de la nivelul 2, însă regulile de utilizare a măștilor se modifică. Cei de la a IX-a în sus și profesorii vor fi obligați să le poarte în clădirea școlii, inclusiv în timpul orelor. Pentru ceilalți copii – din școlile primare, secundare și speciale – vor fi impuse doar în afara orelor de curs și a sălilor de grupă.

10 zile de izolare și certificat verde în Italia

De pe 6 septembrie, când Italia a redeschis ușile școlilor, certificatul verde este obligatoriu pentru acces, scrie cotidianul Corriere della Sera. Elevii vor continua să poarte măști de protecție, care le vor fi distribuite săptămânal și în acest an. 

Rutele de intrare și de ieșire vor fi marcate, astfel încât puțini elevi să se întâlnească, iar în clase băncile vor fi distanțate. 

Guvernul le recomandă profesorilor să țină ferestrele deschise în timpul lecțiilor, chiar și iarna. Ca să scape de această problemă, școlile, dacă vor, pot cumpăra echipamente de ventilație. Nu există, însă, deocamdată informații dacă vor avea un buget separat pentru aceste achiziții. 

Un rezultat pozitiv pentru un elev sau profesor afectează toată clasa. Vaccinații se pot întoarce după șapte zile la orele față în față, iar nevaccinații după zece zile. 

Se reduce distanța în Spania la 1.2 metri

Între 10 și 15 septembrie, încep școlile și în Spania. Aici se vor menține măsurile igienico-sanitare de prevenire a COVID luate în primăvară, iar modificările principale sunt următoarele: poate crește numărul elevilor dintr-o clasă de la 20 la 25 și se va reduce distanța dintre bănci de la 1.5 la 1.2 metri, potrivit El País

În școala gimnazială, elevii vaccinați nu vor mai intra în izolare când se depistează un caz pozitiv în clasa lor. Ca să se limiteze răspândirea coronavirusului, autoritățile impun ventilarea claselor și ca toți elevii de peste 6 ani să poarte măști. 

Medeea Stan

Reporter

Descoperă jurnalismul din 2014 și își dorește să continue măcar până la pensie, adică până prin 2055.

CUVINTE-CHEIE

scoala, deschidere, an scolar, elevi

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. Detalii despre despre cookie-uri și gestionarea lor in Politica de Cookies
Accept toate cookie-urile