Un nou joc intitulat „Moneda rusească” a devenit, în ultima perioadă, tot mai popular printre copiii din România, grație filmulețelor încărcate de aceștia pe TikTok. Deși pare, la prima vedere, un joc inofensiv, „Moneda rusească” stârnește îngrijorare în rândul părinților, iar asta pentru că cei mici se pot alege cu răni serioase.
Regulile sunt simple: participanții la joc trebuie să rotească o monedă, pe o masă. Cine nu reușește să mențină rotația primește, drept pedeapsă, o lovitură puternică cu moneda peste degete. Elevii se joacă la școală, în pauze, iar jocul a devenit popular pentru că cei mici se filmează între ei atunci când primesc loviturile peste mâini și urcă apoi filmulețele pe TikTok pentru a se lăuda cu rănile.
„Moneda rusească” a devenit cunoscută și printre elevii de clase primare și este jucată atât de fete, cât și de băieți. Filmulețele pe care le postează ajung să fie vizionate de milioane de utilizatori.
De ce e periculos jocul „Moneda rusească”
Andreea Ionescu, una dintre fondatoarele grupului civic „Părinții cer schimbare”, spune că a auzit de acest joc de la băiețelul ei de 13 ani, fiindcă este jucat și la școala la care învață el. „Mi-a și arătat cum se joacă. Nu este chiar un joc periculos, din punctul meu de vedere. Am văzut, de-a lungul timpului, că au existat pe TikTok numeroase alte provocări cu consecințe mult mai grave”.
Problema de fond, spune Andreea, este că pericolele vor exista întotdeauna, atât pe rețelele de socializare, cât și în viața reală. Și, pe măsură ce copiii cresc, devine tot mai greu să le monitorizezi activitatea pe rețelele de socializare. „Chiar dacă tu, ca părinte, ai destule cunoștințe digitale, dacă copilul va vrea să ascundă ceva de tine, o va face. Are toate cunoștințele necesare, mereu va apărea vreun program de care noi nu vom ști”, adaugă activista.
Părinții nu-i pot proteja pe copii prin control sau pedepse
Ce e de făcut pentru a evita aceste pericole și pentru a ne ști copiii în siguranță? Ei bine, cheia stă în permanenta comunicare dintre părinte și copil, e convinsă Andreea. „Există această dorință a lor de apartenență la un grup social, la o gașcă, nu e nimic anormal să-și dorească să participe la astfel de jocuri și provocări, și chiar să o facă. După părerea mea, rezolvarea stă în comunicare, în educația de acasă”, crede părintele.
Noi, ca părinți, trebuie să fim în permanență conectați cu copiii noștri, să discutăm deschis și onest cu ei, să le explicăm de ce nu e bine să facă anumite lucruri, să le vorbim despre aceste pericole și despre consecințele lor, nu doar să încercăm să-i controlăm și să-i pedepsim.
Fondatoarea grupului civic mai spune că a ajuns la o înțelegere cu fiul ei, în ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale. „Le folosește strict pentru a discuta cu prietenii și pentru a fi la curent cu ce se întâmplă acolo. A fost de acord că nu trebuie să-și expună viața personală, să pună fotografii cu ce face și unde e. Prefer să se implice și în alte activități, să facă sport, să participe și la treburile casei. Trebuie să existe un echilibru între activitățile copiilor tocmai pentru a nu căuta teribilisme”, mai spune Andreea.
„Admirația celorlalți contează extraordinar de mult”
Metoda de parenting a Andreei Ionescu este validată de psihologa Keren Rosner, care explică, într-o discuție cu Școala 9, de ce sunt copiii atrași de activități care le pot pune în pericol sănătatea și cum îi putem ajuta să nu pice în capcana provocărilor populare pe TikTok.
„Pentru adolescenți este foarte importantă integrarea în grup și aprobarea celorlalți. În momentul în care participă la un astfel de joc, ei atrag atenția: devin populari, primesc like-uri, primesc comentarii, iar admirația celorlalți contează extraordinar de mult. Le dă valoare, le dă încredere în sine și o satisfacție că au reușit și că sunt deosebiți”, explică Rosner.