Directorii de școli schimbați cu membri PNL, cu apropiați ai Monicăi Anisie sau cu directori fără concurs: „Dacă nu ești directorul unui liceu de prestigiu, nu ai nicio putere“

Directorii de școli schimbați cu membri PNL, cu apropiați ai Monicăi Anisie sau cu directori fără concurs: „Dacă nu ești directorul unui liceu de prestigiu, nu ai nicio putere“

Școala 9 prezintă patru cazuri în care directori cu concurs, apreciați de comunitatea școlară pentru realizările lor sau cărora nu le expiraseră contractul, au fost înlocuiți cu membri PNL, cu profesori sprijiniți de Monica Anisie ori cu profesori cu rezultate mai slabe la concursul de directori din 2016.

19.01.2021

Florinela Iosip

Mandatele pentru 4.250 de directori și de directori adjuncți de școli au expirat pe 9 ianuarie. Dintre aceștia, pentru 796 inspectoratele școlare n-au prelungit contractele de management, adică i-au schimbat, după cum a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.


Părinți, elevi, profesori și ONG-uri au semnat petiții, memorii și comunicate de presă prin care au cerut menținerea în funcție a directorilor cărora li s-a terminat mandatul, dacă nu există semnale de management defectuos. Dar asta numai până la organizarea unui concurs care să înlăture orice suspiciune de politizare. 


De altfel, acesta este unul dintre punctele programului președinției „România Educată”, pentru care și-au arătat susținerea atât Sorin Cîmpeanu, actualul ministru al Educației, cât și Monica Anisie, care a deținut această funcție până în decembrie. 


„Este vorba despre o acțiune care nu a fost pregătită din timp de Ministerul Educației, fiindcă s-a știut că la mii de școli se termină mandatul directorilor pe 9 ianuarie”, a declarat Klaus Iohannis pe 12 ianuarie. 


„Acum, sigur, unele mandate s-au prelungit, alții au primit mandate de scurtă durată până la organizarea concursului și cred că vom putea să vorbim de o Românie normală și de programul România Educată abia după ce terminăm cu această pandemie, revenim la normalitate, organizăm concursuri cum scrie la carte pentru toate aceste posturi”, a completat acesta. 


Specialiștii în educație spun că schimbarea managerilor de școli în pandemie „este cel mai rău lucru pe care poți să-l faci sistemului, mai ales elevilor“.  În vremuri de criză școala are nevoie de predictibilitate, spun aceștia, și nu ar trebui să se facă schimbări peste noapte, în lipsa unui concurs, decât dacă există deficiențe de management.


Directoare înlocuită de o profesoară cu o notă mai mică la concurs, sprijinită de Monica Anisie 

Julieta Mihăilescu a ocupat funcția de director al Școlii „Maica Domnului“ din 2005 până la sfârșitul anului trecut. În 2016, profesoara a participat la concursul de directori organizat în timpul Guvernului Cioloș. Concurs pe care l-a luat și astfel a putut să rămână în funcție până la finalul anului 2020, când i-a expirat contractul de management. 

Mihăilescu și-a depus dosarul pentru prelungirea mandatului la Inspectoratul Școlar din Municipiul București (ISMB), însă solicitarea nu i-a fost acceptată.

Consiliul de administrație al ISMB a oferit postul unei alte profesoare, Mariana Daniela Ignat, din afara școlii și care a luat un punctaj mai mic la același concurs de directori  (p. 11). Ignat a obținut 128,75 de puncte față de Mihăilescu care a luat 132 de puncte.

După ce au aflat că directoarei Julieta Mihăilescu nu i s-a mai prelungit contractul de director, asociația de părinți a școlii a inițiat o petiție pentru menținerea acesteia în funcție. Documentul a fost semnat de aproape 1000 de persoane. Printre realizările directoarei invocate în textul petiției se numără că: 

  • a efectuat demersurile pentru obținerea avizului ISU
  • a asigurat învățarea optimă în mediul online și hibrid
  • a atras fonduri europene pentru școală
  • a modernizat infrastructura școlii
  • „a participat la proiecte pentru susținerea Orei de Religie“, fiind premiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 


De asemenea, câteva zeci de părinţi și de profesori au protestat pe 10 ianuarie în fața școlii. Aceștia au acuzat că înlocuirea ar fi cauzată de motive politice. Surse din interiorul unității de învățământ spun că actuala directoare este sprijinită de Monica Anisie, fost ministru al Educației, președintele Comisiei pentru Învățământ din Senat și președintele filialei PNL din Sectorul 2.

„Pe oamenii care au protestat nu-i ascultă nimeni. Mi-am auzit tot felul de vorbe: că sunt sprijinită de USR, de PNL, că sunt sprijinită de Onțanu. Eu nu am adeziune la niciun partid politic“, a afirmat Julieta Mihăilescu pentru Școala 9.

Director de liceu cu concurs, înlocuit de o membră PNL fără concurs, sprijinită tot de Monica Anisie

Mihael Mihalcea este director al Liceului Teoretic „Lucian Blaga“ din București din 2012. Și el a promovat concursul de directori din 2016 pentru a putea să rămână în funcție. Profesorul și-a depus dosarul la începutul anului la inspectorat pentru a-i fi prelungit mandatul, însă ISMB a decis să dea postul unei membre a filialei PNL din Sectorul 2.

Este vorba despre Mariana Romelia Gal, profesoară în același liceu, dar care nu a participat la concursul de directori. 

„Această profesoară este sprijinită de Monica Anisie. Ea a mai fost directoare a acestui liceu din 2009 până în 2011, exact când a fost Monica Anisie inspector adjunct“, a declarat pentru Școala 9 Mihael Mihalcea.

Monica Anisie: „Nu am absolut nicio legătură“

Și împotriva deciziei de a-l schimba pe directorul Mihalcea părinții au depus o petiție care până în prezent este semnată de 268 de persoane. Printre realizările directorului enumerate de părinți se află: achiziționarea „de aparate și tehnologie de ultimă generație“, accesul egal la educație pentru copii indiferent de mediul din care vin sau dacă au cerințe educaționale speciale și creșterea rezultatelor elevilor la BAC.

„Monica Anisie încă are influență la nivelul inspectorilor și directorilor de școli din București. Aceste două cazuri de schimbări de directori nu sunt singurele în care ea s-a implicat“, au explicat alte surse.

Contactată de Școala 9, Monica Anisie a declarat: „Nu am nicio legătură cu aceste schimbări. Sub nicio formă. Nu văd de ce ar trebui să existe o legătură între faptul că eu sunt președintele filialei PNL din Sectorul 2 și aceste numiri.“

Directoare de grădiniță, cu una dintre cele mai mari note la concurs din județ, înlocuită tot de o membră PNL

Mihaela Dicu lucrează de 21 de ani în învățământ, iar în ultimii 12 a activat în calitate de educatoare și de directoare la Grădinița Nr. 2 cu program prelungit din Slatina. A terminat liceul pedagogic, facultatea de litere și are două masterate: unul în management educațional, celălalt în comunicare și relații publice. 

Din ianuarie 2017 a ocupat funcția de directoare a Grădiniței Nr. 2 din Slatina, în baza concursului pe care l-a susținut în 2016 - unde a obținut unul dintre cele mai mari rezultate din județul Olt.

Mihaela se mândrește că în ultimii patru ani în care a fost managerul grădiniței, unitatea de învățământ s-a transformat într-una „modernă și europeană“. De altfel, despre grădinița acesteia au fost publicate mai multe articole în presa locală. 

Grădinița a găzduit activități de schimb de practici între educatoarele din Slatina și a desfășurat un proiect, în colaborare cu alte câteva țări din Europa, pentru integrarea copiilor cu dificultăți de învățare.

Tot în timpul mandatului ei, grădinița a fost una dintre cele 1.217 de unități de învățământ preuniversitar din Europa care a primit distincția „școală eTwinning“. Acest premiu este o recunoaștere a calității practicilor digitale și de siguranță online, abordărilor creative în pedagogie și a dezvoltării continue a personalului didactic.

„Pe 23 decembrie a apărut public lista cu posturile directorilor care se scot la concurs, printre care și al meu. Nu am vrut să-mi abandonez grădinița în plină pandemie, așa că mi-am depus dosarul la Inspectorat, deși auzisem că toate numirile se vor face politic“, povestește Mihaela Dicu.

Pe 7 ianuarie, Mihaela a fost anunțată că nu va mai fi directoare, pentru că postul îi va fi oferit contracandidatei sale: Elena Leulescu.

Noua educatoare a lucrat ca educatoare la o altă grădiniță și a candidat pe listele PNL la alegerile locale pentru funcția de consilier, potrivit presei locale.

„Eu nu mai am nicio speranță, dacă nu se va face din nou concurs. Dacă nu ești directorul unui liceu de prestigiu, eventual din Capitală sau din alt oraș mare, nu ai nicio putere.“ - Mihaela Dicu, fostă directoare de grădiniță

Directoare adjunctă, înlocuită deși avea contractul valabil până în august 2021

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat în repetate rânduri de la începutul anului că au fost înlocuiți directori doar din rândul celor care nu mai aveau contractele de management valabile.

Însă cazul directorului adjunct Alina Moise de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ din Ploiești arată că inspectoratele școlare pot decide nu doar contra voinței părinților și profesorilor, ci și încălcând contractele în vigoare.

Alina Moise putea să rămână în funcția de director - adjunct până în august 2021, arată un ordin al Inspectoratului Școlar din județul Prahova. Documentul este citat într-un memoriu, semnat de 51 de cadre didactice ale colegiului, trimis către Ministerul Educației. 

Fusese numită în această funcție vara trecută, după ce consiliul de administrație al Colegiului Madgearu a trimis o propunere de demitere a directorului adjunct de la acea vreme, Corina Cristescu, către Inspectoratul Școlar din Prahova. 

Motivul: „felul în care a manageriat comisiile cu privire la care a avut responsabilități, precum și relația cu cadrele didactice și didactic - auxiliar“, potrivit memoriului. 

Ce a făcut inspectoratul la început de an? A readus-o la „Madgearu” pe profesoara pentru care colegiul a propus demisia, dar direct pe funcție de director, de data aceasta. Astfel, Corina Cristescu a devenit director în locul Simonei Lupu - profesoară de management, care și-a câștigat postul prin concurs. 

În locul Alinei Moise, directoare adjunctă, lăudată de toți colegii ei și care a ajutat colegiul să introducă o platformă online de învățare înainte să se închidă școlile în martie, a venit ca director - adjunct Iuliana Nicolae. Aceasta este profesoară în același colegiu și a susținut în 2016 concursul de directori, dar nu l-a promovat (p. 1). 

Aproape 20 de profesori au protestat pe 11 ianuarie față de înlocuirea celor două directoare, acuzând că schimbările sunt rezultatul tot al unor interese politice. 

ONG-urile, sindicatele și reprezentanții elevilor cer concurs pentru directori


În forma inițială a Legii Educației, articolul 258 (alineatul 7) spunea că interimatele pentru directori sunt decise de consiliul de administrație al școlii, după cum a arătat într-un articol Antonia Pup de la ONG-ul Școli Curate. Dar în 2014 Remus Pricopie (care era atunci ministrul Educației) a modificat legea pentru ca decizia să fie la mâna inspectoratelor școlare.


Așa se face că în prezent, inspectoratele au legea de partea lor atunci când numesc în pozițiile de directori interimari, până la organizarea unui concurs, pe cine doresc. Din pixul lor, inspectorii generali au putut numi, politic, manageri de școală fără să țină cont de voința elevilor, a părinților sau a profesorilor. 


Au făcut asta fără să țină seamă de faptul că în pandemie - perioadă de achiziții de echipamente, de colectări de date despre profesorii care se vaccinează, de găsit soluții pentru întoarcerea la școală în siguranță - sistemul are nevoie de stabilitate, cred cei care se opun acestei metode.


Coaliția pentru Educație, care adună 20 de organizații din domeniu, a solicitat zilele trecute Ministerului Educației „să prelungească mandatele directorilor de școli până la finalul anului școlar 2020-2021, în cazul în care nu există deficiențe clare de performanțe manageriale“. Așa s-a procedat și cu prelungirea mandatelor inspectorilor școlari, care au expirat în 2019, mai argumentează coaliția.


„Este esențial ca școlile să aibă continuitate până la finalizarea anului școlar, mai ales în contextul actual.“ - Coaliția pentru Educație 


Totodată, Coaliția pentru Educație a atras atenția că după terminarea acestui an școlar ar trebui să fie organizate concursuri pentru directori, „în care școlile au un rol fundamental de decizie (implicând toți beneficiarii comunității școlare – elevi, profesori, părinți, parteneri) prin descentralizarea selecției managerilor educaționali“, așa cum scrie în programul România Educată (p. 93).


De altfel, acest program realizat sub umbrela Administrației Prezidențiale este susținut declarativ de ministrul Sorin Cîmpeanu dinainte ca acesta să ajungă pentru a doua oară la conducerea Ministerului Educației. „Proiectul România educată este singurul proiect de viziune în educaţie“, declara Sorin Cîmpeanu acum două luni. „O Românie Modernă înseamnă o Românie Educată!“, spunea anul trecut și Monica Anisie.


În favoarea prelungirii mandatelor s-a poziționat și Federația de Sindicate din Educație „Spiru Haret“. „Considerăm că cea mai bună soluție este prelungirea mandatelor actualilor directori și organizarea în cel mai scurt timp posibil a concursurilor. Bineînţeles, acolo unde se impune pe baza unor argumente justificate, pot fi operate schimbări. Însă, ținând cont de situația actuală, regula ar fi  continuitatea“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele federației.


La rândul său, Consiliul Național al Elevilor a cerut să fie organizate concursuri atât pentru directori, cât și pentru inspectorii școlari, dar și ca reprezentanții elevilor să poată participa în comisiile de concurs în calitate de observatori.


De asemenea, Ștefan Pălărie și Silvia Dinică, senatori USR-PLUS, au solicitat tuturor inspectoratelor școlare să explice în baza căror criterii au decis să schimbe sute de directori. Solicitările au fost trimise având în vedere că un ordin al Ministerul Educației din 2017 prevede posibilitatea de prelungire a mandatelor cu un an. 


Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat în repetate rânduri că Legea Educaţiei permite delegări pe postul de director de unitate de învăţământ până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea noului an şcolar, iar aceste delegări sunt făcute de inspectorii şcolari din judeţe. Totodată, oficialul a promis că va organiza concursul de directori în această vară. 


*Deși a fost contactat de Școala 9, până la publicarea acestui material, Sorin Cîmpeanu nu a dat nicio declarație despre numirile directorilor. 

Florinela Iosip

reporter

Învață să cunoască oameni și să scrie din 2016. A lucrat la Realitatea TV, Adevărul și Libertatea, unde este reporter și acum. 

CUVINTE-CHEIE

directori schimbari directori monica anisie sorin cimpeanu concurs directori numiri politice pnl romania educata