Școlile profesionale, adică învățământul tehnic cu durata de trei ani, vor fi din nou desființate, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar, aflat încă în dezbatere până pe 24 august. Modificările ar putea intra în vigoare în anul școlar următor, adică începând cu septembrie 2023.
Aceste cursuri de trei ani care funcționau fie în școli profesionale, fie în licee tehnologice, „vor fi reorganizate în cadrul liceelor profesionale”, potrivit proiectului de lege.
Totodată, liceele profesionale nu mai pot înființa clase vocaționale sau de filieră teoretică, ci trebuie să rămână fidele filierei lor.
Ce profiluri vor avea noile licee profesionale? Începând cu anul școlar 2023-2024, liceele profesionale vor avea patru profiluri: tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului. „În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii”, se mai arată în document.
Profesorii din Negrești, Vaslui, cer păstrarea filierei teoretice la singurul liceu din oraș
Nu toți profesorii cred că noile modificări vor avea un impact pozitiv asupra educației elevilor, dimpotrivă. De pildă, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”, din orașul Negrești, județul Vaslui, are și filieră teoretică, cu cinci clase pe fiecare nivel de studiu. 1300 de elevi urmează cursurile acestui liceu, fiind singura unitate de învățământ liceal pe o rază de 50 de km.
Din acest motiv, explică directorul liceului, Matei Gabriel, într-o conversație cu Școala 9, renunțarea la filiera teoretică ar obliga sute de copii din familii defavorizate să meargă la un liceu dintr-un oraș mai îndepărtat. Fără posibilități materiale, mulți dintre ei ar renunța pur și simplu să-și continue studiile, se îngrijorează directorul.
„Aceste modificări nu ne avantajează deloc. La liceul nostru vin elevi din 10 comune și zeci de localități. Este o comunitate săracă, mulți dintre părinți nu-și permit să-și trimită copiii la un liceu mai îndepărtat, în Vaslui, Iași sau Neamț, pentru a urma profilul pe care și-l doresc”, explică el.
„Temerea noastră este că noile modificări vor duce la creșterea ratei abandonului școlar în zonă, o problemă și-așa accentuată.” Matei Gabriel, directorul Liceului Tehnologic „Nicolae Iorga”, Negrești, Vaslui
În istoria liceului a predominat filiera teoretică
Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești a fost înființat în 1958, ca liceu teoretic. În perioada comunistă, în 1977, a fost transformat în liceu industrial. După căderea comunismului, timp de aproape un deceniu, a funcționat cu cinci clase de teoretic și una de tehnic. În 1999 a fuzionat cu liceul agro-industrial și a rezultat ceea ce este astăzi, un liceu tehnologic cu:
- filieră teoretică, cu 5 clase pe fiecare nivel de studiu
- filieră tehnică, cu 3 clase pe fiecare nivel de studiu
- școală profesională, cu câte 2 sau 3 clase pe fiecare nivel de studiu.
„Tocmai în ideea de a reduce din costuri și pentru a face lucrurile mai compacte”, a explicat directorul. „Nu cred că se vor aloca fonduri pentru construirea unui alt liceu în Negrești, ele sunt doar pe hârtie și doar la televizor, în campanii electorale… Singura soluție, pe care o cerem explicit, este ca liceul să-și păstreze filiera teoretică, fiind unicul liceu din oraș”, a mai spus Matei Gabriel.
În plus, precizează directorul, liceul s-a implicat în mai multe programe World Vision România pentru combaterea abandonului școlar și sprijinirea profesorilor pentru ca aceștia să devină o voce activă în educație. Noile modificări ar zădărnici aceste eforturi, se teme el.
Petiție online pentru păstrarea filierei teoretice
Cu acest scop, conducerea liceului a lansat o petiție online prin care cere Ministerului Educației să facă excepții de la noile modificări pentru orașele mici care nu au mai mult de un liceu, după cum explică și Mihaela Rotariu, profesoară de limba engleză la același liceu.
„Eu am un copil în clasa a 7-a. Peste doi ani, eu ar trebui să aleg pentru copilul meu - pentru că are alte înclinații și nu va urma un liceu tehnic - să-l duc într-un oraș ca Vaslui, sau Iași, sau Roman. Poate că eu mi-aș permite să plătesc transport și/sau cazare ca să meargă la un liceu dintr-un alt oraș. Dar credeți-mă că mulți părinți nu au aceste posibilități. Trăiesc din ajutor de șomaj, alocații, ajutor social.”
„Copiii din mediul rural ar fi cei mai dezavantajați. Și sunt copii foarte buni, care au și alte abilități decât cele practice, au abilități teoretice și ca atare vor să învețe într-un liceu cu filieră teoretică. Trebuie să le acorzi o șansă și lor.” Mihaela Rotariu, profesoară de limba engleză
Profesoara de engleză se mândrește cu elevii de la liceul negreștean și amintește că rata promovabilității la bacalaureat pe filiera teoretică a fost în ultimii 22 de ani peste 80%.
„Mulți dintre acești copii au urmat apoi studii universitare și au realizări - ajuns medici, profesori, au joburi bine plătite. Ceeea ce dovedește un interes crescut pentru filiera teoretică. De ce să le răpim copiilor din generațiile următoare șansa asta?”, mărturisește profesoara.
Petiția a strâns deja 1.180 de semnături.
Și profesorii și-ar pierde locurile de muncă
De asemenea, inițiatorii petiției subliniază faptul că „profesorii de la acest liceu, care sunt foarte bine pregătiți, majoritatea titulari și cu gradul didactic I sau doctorat, își vor pierde catedrele și vor intra la restrângere de activitate, deoarece numărul claselor va fi drastic diminuat”.
În plus, ar fi dificil de înființat noi specializări pe filiera tehnologică, se mai arată în petiție, „deoarece în zonă lipsește cu desăvârșire industria mare, elevii de la filiera tehnologică desfășoară practica de specialitate la societăți private mici”.
În orașul Negrești au existat până la Revoluție o filatură de bumbac, o fabrică de utilaje pentru construcții, una de mobilă și o brutărie. Astăzi toate platformele sunt depozite și en-gross-uri.