Drum spre școală cu oprire la pariuri sportive

Drum spre școală cu oprire la pariuri sportive

La 6:40 dimineața, în Domnești, Argeș, fumul de țigară, mirosul de cafea și sunetul de bilete motolite la pariuri sportive deschid ziua pentru mai mulți liceeni. La doar câteva sute de metri de școală, două case de pariuri funcționează ca loc de întâlnire pentru elevii navetiști care ajung înainte ca școala să fie deschisă. 

09.07.2025

de Raluca Cristea, Foto: Raul Ștef
  • În comuna Domnești din Argeș, două săli de pariuri amplasate la câteva sute de metri de liceu au devenit loc de întâlnire al elevilor care ajung devreme la școală, mai ales că instituția nu se deschide înainte de ora 7:10. Deși patronul localului susține că nu le permite minorilor să joace la aparate, elevii își petrec diminețile acolo fumând, bând suc și cafea și uneori chiar pariază. Directorul liceului recunoaște că fenomenul e cunoscut și îngrijorător;
  • Un proiect de lege adoptat de Senat pe 13 martie 2023, propune interzicerea funcționării sălilor de jocuri de noroc la mai puțin de 300 de metri pietonali față de școli, grădinițe, locuri de joacă, instituții culturale sau sedii bancare. Proiectul este blocat, însă, în comisiile Camerei Deputaților de peste doi ani.
  • Pentru a înțelege cum sunt aplicate regulile privind accesul minorilor în sălile de jocuri, două angajate descriu realități diferite. În orașele mari, accesul e strict controlat, cu verificare automată a identității. În orașele și localitățile mici, fără pază, angajații susțin că minorii reușesc să intre oricum;
  • Poveștile a doi tineri ne arată cum primul contact cu jocurile de noroc are loc adesea în adolescență, cu uși deschise de adulți sau prieteni din anturaj;
  • La nivel național, numărul exact al sălilor de jocuri de noroc nu este publicat de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

E trecut de ora șase dimineața. Suntem în Domneștiul de Argeș, o comună cu puțin peste 3.000 de locuitori la recensământul din 2021.

La intersecția străzilor Neagoe Basarab și Alexandru cel Bun, într-o insulă de verde împrejmuită cu lanțuri de fier, stau harta comunei, steagurile României și ale Uniunii Europene, monumentul eroilor și două tunuri orientate spre Est.

Ușor-ușor se crapă de ziuă. La final de martie geaca de primăvară nu face față frigului. Pământul sclipește a îngheț.

La „Senator Bet”, casa de pariuri din intersecție, încep să apară primii clienți. Clădirea e o casă cu etaj, cu fațadă îngrijită și acoperiș din țiglă. Terasa, construită din lemn și împrejmuită cu o prelată transparentă — pesemne pentru fumători — dă direct în trotuar.

Rutina de dimineață

„Un cappuccino, un Lipton cu Zmeură și un Dunhill Albastru”, cere la bar un tânăr îmbrăcat în veston militar, venit cu iubita lui. Cinci lei o cafea, șapte lei un suc. Mai bagă zece lei la aparatul de pariuri live, ia biletele și iese pe terasă la fumat.

Casa de pariuri e o încăpere cu tavan jos. Când intri din terasă, dai de barul unde poți alege dintr-o mulțime de sucuri, energizante, țigări și cafele. De-o parte și de alta a ușii stau două aparate de pariat. Lângă aparate e un semn care arată că pariatul e interzis minorilor sub 18 ani. În scris, cel puțin.

În cutiile mari de carton rămase de la cafeaua Lavazza, abia mai încap biletele pierdute și mototolite în palme înainte să fie aruncate.

Fără să socotim terasa, locul are cinci măsuțe de cafea cu tabureți împrejur. Ledurile albastre completează atmosfera făcută de cele patru monitoare montate pe perete, unele date pe Digi Sport, altele setate să afișeze jocurile câștigătoare.

Până și terasa e încălzită de un aparat electric. Și aici clienții au două monitoare pe care să urmărească jocurile și un aparat la care să parieze pe ele.

Pe tură sunt două angajate care fac cu rândul la ieșit la fumat pe terasă. Urmează runda 79. În 24 de secunde se anunță Jackpotul.

„Și dacă ți-aș cere acum buletinul, mi l-ai da?”    

S-a crăpat deja de ziuă. E 6:40. La casa de pariuri intră două fete cu ghiozdanele doar pe un umăr.

Una rămâne pe terasă să aibă grijă de ghiozdane și îi dă celeilalte banii ei să îi ia o apă minerală și un cappuccino. Își aprind țigările.

Intră alți opt liceeni și se dispersează rapid în încăpere, fiecare pe treaba lui. „Am dormit 3 ore”, se plânge unul dintre ei.

Un altul merge țintit la bar. Angajata casei de pariuri îi cere să-i zică CNP-ul. 

- Credeai că nu-l știu?, întreabă tânărul de liceu. 

- Și dacă ți-aș cere acum buletinul, mi l-ai da?, întreabă angajata.

- Nu-l am la mine, răspunde tânărul în trening albastru.

Are trei bilete pe masă. Lângă el s-a așezat o colegă. Par apropiați. 

- Așa, de încălzire. Nu de alta, dar am băgat și sâmbătă toți banii pe care i-am luat. 

- Care bani?

- Pe aia pe care i-am luat de la aparate.

A pariat pe lucky six (joc în care se extrag bile numerotate, afișate pe un panou organizat în rânduri și coloane, n.r.). Le urmărește pe monitorul de pe perete și, pe măsură ce se afișează, taie numerele cu bricheta de pe bilet. Lipsesc cinci minute până în ora șapte. 

„Nu-mi place să stau aici, hai afară”

În colțul opus al camerei o altă fată de liceu le dictează băieților numerele extrase.

„12, 6, 4, 13, 23, 29, 48, 7.”

„Nu-mi place să stau aici, hai afară”, se aude din spatele camerei, dintr-un grup de trei fete. Și fetele ies pe terasă, doar după ce se uită în urmă să nu fi uitat nimic.

Așa decurg toate diminețile aici.

La ieșirea din casa de pariuri mă întâlnesc cu un alt elev. „Sincer, n-am nicio părere, nu prea mă implic”, îmi spune când îl întreb cum i se pare casa de pariuri ca loc de întâlnire al lor. Mă trimite la liceu — „poate acolo sunt elevi mai dispuși să vorbească”.

Sunt cam 500 de metri între casa de pariuri și Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel”. La 7:30 încep orele. În fața liceului, mașinile și microbuzele aduc, rând pe rând, elevii. Mulți elevi sunt navetiști. 

„E așa o chestie palmată, o înțelegere”

Daniel*, 18 ani, ajunge la 7:20 la liceu cu mașina personală. Spune că, între elevi, „Senator Bet” e cunoscut drept „cazino”. Până în aprilie anul trecut, locul avea și păcănele. Apoi a intrat în vigoare legea care interzice aparatele în localitățile cu sub 15.000 de locuitori. De când s-au scos păcănelele, mulți „au început să se joace mult pe online”, povestește elevul. 

Spune că pe el nu „l-au pasionat niciodată”, dar are colegi care joacă și câte 50-100 de lei. Profesorii, spune el, știu obiceiul elevilor, dar „e așa o chestie palmată, o înțelegere.”

Au fost și momente în care a venit Poliția la casa de pariuri. „Nu ieșea deloc bine”, își amintește. Directorul, zice el, „a spus că trebuie neapărat găsită o soluție”.

Popas pentru navetiști

Pentru că primăria nu organizează un transport școlar care să corespundă programului liceului, mulți elevi ajung cu o jumătate de oră mai devreme cu microbuze private de navetiști.

George* face naveta dintr-o comună vecină și ajunge în Domnești la 6:30. Cum liceul nu se deschide decât la 7:10, își petrece timpul la casa de pariuri. „Stăm acolo de dimineață, că e non-stop deschis”, spune.

„Eu mare lucru nu fac, doar îmi beau cafeaua liniștit. De obicei mai dorm. Dar am prieteni care bagă la bile, la rulete. Altundeva să ne fie și cald, să stăm și bine, n-avem unde să mergem”, povestește elevul de 17 ani.

A jucat și el, dar spune că „nu l-a impresionat”. Are prieteni care joacă regulat. Unii bagă un leu, în speranța că vor scoate trei, alții bagă „300, 400, chiar 1.000 de lei”.

„Fenomenul începe de aici, din școală”

Ovidiu Nicuț este directorul liceului din 2016. Despre elevii care își încep diminețile în sala de pariuri din apropierea liceului spune că a încercat să diminueze fenomenul. „Este adevărat că o parte dintre elevii care absentează la prima oră merg și acolo. Nu sunt puțini. Dar nici nu putem spune că lipsesc 450 din 750”, explică el.

„Fenomenul începe de aici, din școală”, spune directorul, făcând referire la faptul că, de multe ori, elevii se îndeamnă unii pe alții să joace.

În total, unitatea de învățământ are aproximativ 750 de elevi înscriși, și aproape 450 sunt la liceu.

Transportul către școală, o problemă în comună

Oficial, școala începe la ora 7:30, după o decizie luată prin hotărârea Consiliului de Administrație, menită să le permită elevilor să prindă microbuzele de întoarcere acasă. Altfel, ar rămâne blocați în localitate până aproape de ora 17.

Autobuzele sau microbuzele private, cum sunt cele care vin dinspre Pitești, nu se potrivesc perfect cu orarul liceului.

Așadar, elevii care ajung mai devreme se îndreaptă adesea către locurile din apropiere: un magazin Profi, un chioșc din fața liceului și două săli de jocuri de noroc. „Am făcut sesizări către secția de poliție din Domnești. Într-un caz concret, mi-au transmis că au găsit nouă elevi într-un bar, la ora 7:30. Am informat părinții și am trecut absențele în catalogul electronic. Dar nu putem aplica sancțiuni directe. Regulamentul permite sancționarea doar pentru fapte petrecute în cadrul școlii.”

„În data de 13.11.2024, ora 7.30, elevul a fost depistat de către un echipaj de poliție în incinta unui bar de pe raza localității Domnești. Menționez că la acea oră elevul trebuia să fie în clasă”, este informarea pe care a primit-o unul dintre părinți.

Directorul recunoaște că impactul este negativ, „atâta vreme cât se absentează de la școală și atâta vreme cât petrec timpul într-un loc care este plin de tutun”.

Absenteism: 25 de cazuri grave

Liceul a confirmat oficial, într-un răspuns scris, că elevi ai școlii au fost surprinși în sălile de pariuri „Total Bet” și „Senator Bet”, în timpul orelor de curs.

În aprilie, conducerea școlii susține că au transmis informări către primăriile Pietroşani, Corbi, Coşeşti, Dârmăneşti, Aninoasa, Domneşti și Nucşoara, iar asistenții sociali au mers în unele familii să discute cu părinții. „Avem elevi cu 150–200 de absențe nemotivate. În jur de 25 de cazuri grave. Toți aceștia au fost raportați autorităților locale.”

Problema ține, însă, și de comunicarea dificilă cu părinții, spune conducerea școlii. Deși prin catalogul electronic se trimit notificări și avertismente, aproximativ 40% dintre părinți nu și-au făcut conturi în platformă pentru a avea acces la aceste informații.

Școala spune că a cerut sprijin oficial de la Poliția Rurală Domnești, pe 17 aprilie 2024, și a solicitat desfășurarea unor acțiuni de identificare a elevilor care frecventează baruri sau localuri în timpul orelor de curs. Conducerea unității a cerut ca, pentru fiecare caz, poliția să transmită numele elevului, data și ora în care a fost găsit.

Poliția locală a transmis școlii o adresă oficială în acest sens în luna noiembrie a anului trecut, în care se menționează identificarea a nouă elevi în incinta unui pub.

Spun că singurul lucru pe care l-au putut face în cazul acestora a fost scăderea notei la purtare pentru absențele nemotivate.

Între septembrie 2024 și mai 2025, școala a organizat 18 sesiuni de informare şi consiliere pentru elevi legate de jocurile de noroc. Dintre acestea, 11 au fost realizate în colaborare cu Poliția de proximitate, iar celelalte 7 au fost desfășurate de cadrele didactice, „în cadrul orelor de dirigenţie şi al activităţilor extracurriculare la care au fost prezenţi şi reprezentanţii instituţiilor partenere”, adică CJRAE - Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională și Biroul Siguranță Școlară al Poliției.

„Şcoala, de una singură, nu poate compensa lipsa de supraveghere şi sprijin din partea familiei”, a explicat conducerea instituției.

Profesorii diriginți au discutat cu părinții, în cadrul ședințelor, despre absenteismul și întârzierile frecvente ale elevilor, semnalând o tendință îngrijorătoare: unii elevi lipsesc intenționat de la primele ore pentru a merge în baruri sau localuri din apropierea școlii și invocă, apoi, pretexte legate de întârzieri ale transportului public sau probleme personale.

În relația cu familiile elevilor, „în ciuda tuturor demersurilor întreprinse de şcoală - convocări repetate, informări scrise, consiliere individuală şi familială, apeluri telefonice, parteneriate educaţionale - răspunsul a fost adesea inexistent sau superficial”, se arată într-un răspuns pentru Școala9.

Conducerea subliniază și că, în lipsa sprijinului familiei, eforturile școlii nu sunt suficiente și este nevoie de o intervenție fermă și coordonată din partea altor autorități.

„Este un fenomen pe care îl tratăm cu seriozitate, însă nu va fi diminuat niciodată”, e de părere directorul Nicuț.

Patron: „Ce să le fac, să nu-i primesc?”

Întrebat dacă a încercat să vorbească cu patronul sălii de jocuri, Nicuț spune că „El trebuie să respecte legea. Ce să fac eu? Mai ales că noi suntem într-o comunitate mică. Noi ne cunoaștem unii cu alții. Nu trebuie să mă duc eu, directorul școlii, să-i spun «nu ai voie să primești elevii de 16-17 ani». El trebuie să știe să o facă”.

Constantin Ilie-Racoviță este administratorul celor două săli de jocuri care funcționează sub firma ACE Royal Caffe. Racoviță susține că localurile nu permit accesul elevilor la aparatele de jocuri, dar spațiile, aflate la câțiva pași de un liceu, atrag frecvent adolescenți.

„Eu nu militez să joace la jocuri de noroc. Ce să le fac, să nu-i primesc? Nu le permitem să joace. Că nu-mi trebuie doi lei, cinci lei câți au ei”, spune Racoviță.

Admite, însă, că, spre deosebire de locația „Total Bet”, pe care o deține și unde zona de jocuri este separată de cea de bar, în spațiul închiriat, unde funcționează „Senator Bet”, nu există o delimitare clară între aparate și zona în care elevii pot să bea cafea sau suc.

Se apără spunând că și angajații sunt adesea „indolenți, neatenți”, că „nu prea îi interesează” și spune că vede un pericol mai mare în jocurile de noroc pe care tinerii le accesează online.

Avertismente… mai mult pentru scandaluri

„Niciodată nu mi-a plăcut atât de mult business-ul ăsta. Dar e inevitabil, pentru că are concurența și dacă nu vii și tu cu ceva, nu vine nimeni la tine. Dacă s-ar închide definitiv, nu aș avea nimic împotrivă”, spune patronul sălii de jocuri, adăugând că și el care doi copii, de 9 și 10 ani, și că n-ar vrea ca pe viitor și ei să joace la jocuri de noroc.

„Când aveam sloturile pot să spun că și prietenii mi i-am făcut dușmani în pofida faptului că ei au jucat, poate au pierdut”, povestește el. Avertismente de la Poliție primește „mai mult pentru scandaluri” petrecute în locație.

Poliția Română susține că nu deține și nu gestionează date referitoare la controalele privind accesul minorilor în sălile de jocuri de noroc. Într-un răspuns transmis Școala9, reprezentanții instituției au precizat că, potrivit legislației în vigoare, responsabilitatea monitorizării și sancționării neregulilor din acest domeniu revine exclusiv Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Fără sancțiuni, doar prevenție

Inspectoratul de Poliție al Județului Argeș admite lipsa sancțiunilor, explicând că, până la acest moment, nu a constatat „fapte de natură penală sau contravențională în care să fie implicați elevi ai unității de învățământ din comuna Domneşti, astfel că nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale nici elevilor, nici administratorilor locațiilor respective”, asta deși elevii, potrivit legislației în vigoare, nu au voie să intre în sălile de jocuri. Informația a fost transmisă de IPJ Argeș, ca răspuns la o solicitare formulată de Școala9.

Potrivit instituției, în anul școlar 2024–2025, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități informativ-preventive în școală.

Mai mult decât atât, „polițiștii au depistat mai mulți elevi care absentau de la cursuri, iar conducerea unității de învățământ a fost informată în acest sens. Nu au fost aplicate sancţiuni, iar situația a fost gestionată prin măsuri de prevenție și colaborare instituţională”, transmite IPJ Argeș.

Profit de peste 275 de mii de lei

Câțiva părinți de liceeni i-au cerut proprietarului să le pună interdicție tinerilor. „Ulterior m-au sunat tot părinții să îl las să intre că e cu prietena, cu prietenul, că vrea să stea și el la un suc”, explică Racoviță.

Imagine din iulie 2016, încărcată chiar de proprietar pe Google Maps, pe când la „Senator Bet” găseai și păcănele.

Pentru că nu-și acoperă costurile cu salariile, chiria și utilitățile, Racoviță spune că „e posibil ca una dintre locații să o închid în scurtă vreme”. Firma sub care funcționează „Senator Bet” și „Total Bet” a fost înființată în decembrie 2016 și are risc comercial scăzut, potrivit Termene.ro.

Cu șapte angajați, ACE Royal Caffe a făcut profit de peste 275 de mii de lei anul trecut, cu 49% mai puțin decât în 2024 atunci când avea și sloturi. Cifra de afaceri este de aproape 955 de mii de lei, potrivit Termene.ro

Date financiare din Termene.ro. 

Verificările de buletine, mai stricte în orașele mari

Pentru a înțelege din interior cum sunt instruiți angajații în legătură cu accesul minorilor în sălile de jocuri, am stat de vorbă cu o angajată la o sală din Ploiești și o fostă angajată a unei astfel de locații dintr-un oraș mic.

În cazinoul din Ploiești, verificarea identității clienților se face în mod formal, printr-o aplicație internă care semnalează automat dacă un client este minor sau are o autoexcludere activă. „La noi nu intră nimeni fără să fie verificat. Minorii nu au ce căuta în sală”, povestește angajata în domeniu deja de doi ani.

La angajare, personalul primește instrucțiuni clare privind interzicerea accesului minorilor. „Primești toate informațiile necesare și sunt reguli peste care nu ai voie să treci.” În orașele mai mici și în zonele rurale, fără pază la intrare, realitatea din tură e adesea diferită.

Angajata care a lucrat trei ani într-o sală de jocuri dintr-un urban mic, povestește că inițial a respectat întocmai regula, însă i-a fost greu să o mențină. „Colegul de pe cealaltă tură primea frecvent minori sau persoane băute. Era greu să controlez situația când veneau în grupuri, se impuneau prin atitudine și ignorau avertismentele. Le explicam că nu au voie, dar reacțiile lor erau sfidătoare: «Nu stăm mult» sau «Poliția oricum nu vine». Fiind singură pe tură, evitam conflictele și încercam să gestionez pașnic situațiile.”

Unii minori încercau să intre cu buletine false sau fotografii ale altor cărți de identitate, după cum povestește angajata. Cei mai mulți nu pariau sume mari, iar unii nici nu ajungeau să folosească aparatele care necesitau introducerea CNP-ului. „Intrau, jucau puțin la sloturi și plecau. Nu aveau bani de pariuri sportive.”

Aceeași angajată povestește despre colegul său de pe cealaltă tură că „îi primea pe minori fără întrebări și chiar și el juca pe CNP-ul altcuiva”. Situația degenera uneori.

A fost martoră și la episoade violente. „La un moment dat, doi clienți s-au certat în fața ușii. Unul voia bani din câștigul celuilalt. Alți clienți au intervenit să-i despartă. Eu am încuiat ușa și l-am sunat pe prietenul meu, pentru că îmi era teamă să ies singură.”

Povești de la jucători, pentru jucători

Am stat de vorbă cu doi tineri, de 24, respectiv 25 de ani care s-au jucat pentru prima dată în adolescență.

Mihai* își amintește că în clasele primare mergea cu tatăl lui la pariuri sportive. În primul an de gimnaziu a pus și primul bilet, pe meciuri de fotbal, cu prietenii de la acea vreme, iar la păcănele a mers pentru prima dată la 16 ani, pentru că, spune el, până atunci nu avusese „nicio înclinație, nicio dorință, nicio curiozitate”.

A început cu doi-cinci lei pe zi, cu vecinii de la bloc. A ajuns să bage și câte 200-250 de lei într-o seară.

La pariuri, cel mai mult a câștigat 1.500 de lei cu 10 lei și la păcănele 500 de lei cu 100 de lei.

„În anumite seri, da, chiar te simțeai fără control. Când te joci și pe telefon, bagi cardul, toată lumea se mai pierde. Și da, de câteva ori am simțit că o iau așa într-o direcție care nu e bună, dar n-am căzut în direcția în care au căzut alți prieteni de-ai mei”, povestește tânărul de 24 de ani.

Prietenii lui au pierdut bani, „dar n-au ajuns pe străzi”. Are în minte, însă, un caz al unui prieten care „își pierde controlul rău de tot”. „Cere 50 de lei să bage, face 100 de milioane și după, îi pierde pe toți în aceeași seară”, dă exemplu Mihai*.

Din obsesie pentru acest „sport”

Obsesia începe, uneori, cu primul câștig mare. Așa a fost și în cazul lui Răzvan*, acum în vârstă de 25 de ani.

Avea 17 ani când a câștigat prima oară. A pus un bilet cu 10 lei și a câștigat „vreo 3500”. „De atunci a început obsesia pentru acest sport”, povestește el.

Tot pe la 17 ani s-a apucat și de păcănele. Buletinul nu i-l cereau de fiecare dată. Unii îl cunoșteau și de multe ori depindea ce angajat era pe tură.

Când era la liceu, cel mai mult a pierdut 1.000 de lei într-o seară, „bani strânși, cum ai zice.”

„Eram pe acolo cel puțin 2-3 ore după școală”

„Mai ales după câștig, mergeam aproape în fiecare zi. Eram pe acolo cel puțin 2-3 ore după școală. Câteodată mai plecam la 11 de la școală, deși ieșeam la 13.”

A cerut sfaturi de la familie și de la prieteni și toate duceau la „«nu te mai duce» sau «nu mai pune» sau «nu mai avea contact cu astea».”

„Vezi tu, e greu când te prinde câștigul și vrei mai mult, vrei mai mult, vrei mai mult, vrei mai mult și ajungi să nu mai ai nimic. Pierdut control înseamnă pierdut bani. Mulți. Vrei mai mult, pui mai mult și nu câștigi nimic. Și după, ai gânduri că nu te mai duci și peste două, trei zile, te vezi iar acolo”, povestește Răzvan*.

Acum încearcă să se limiteze la „maxim zece lei la două-trei zile” pentru că „ieșea în pierdere” aproape de fiecare dată. De când pune mai puțin spune că a observat că e „chiar un lucru bun”, dar continuă să aibă în jurul lui prieteni care „câteodată, mai rar, câștigă, câteodată, mai des, pierd.”

Legal vorbind

Articolul 7 din OUG nr. 77 din 24 iunie 2009, care reglementează organizarea și exploatarea jocurilor de noroc în România, stabilește că doar persoanele de peste 18 ani au voie să participe la jocuri de noroc. Minorii nu au voie nici măcar să intre în sălile de jocuri, indiferent dacă joacă sau nu.

Din octombrie 2023, când a fost adoptată OUG nr. 82, este interzisă funcționarea sălilor de jocuri de noroc în localitățile cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori.

Taxe la stat din jocuri de noroc: aproximativ 865 de milioane de euro

În România, jocurile de noroc se împart în săli de sloturi, agenții de pariuri și agenții loto, cluburi de poker, săli de bingo și cazinouri, online și stradale.

Gheorghe Gabriel Gheorghe, preşedintele ONJN, într-un interviu pentru Bursa, a precizat că anul trecut România avea 309 organizatori de jocuri de noroc și 442 de operatori economici licențiați clasa a II-a (destinată furnizorilor de servicii conexe industriei jocurilor de noroc, n.r.), număr aflat în scădere față de anul precedent datorită reglementărilor legislative. Numărul de aparate de tip slot-machine s-a redus de la 86 de mii, la începutul anului 2024, la 52 de mii de aparate până la finalul anului.

Anul trecut, suma totală colectată la bugetul de stat din taxe pentru jocurile de noroc a fost de aproximativ 865 de milioane de euro, o creştere a contribuţiilor la bugetul de stat de aproximativ 5%, potrivit Bursa.ro.

Președintele ONJN admite că unele dintre cele mai mari provocări sunt supravegherea mediului online și a jocului responsabil.

Pentru protejarea identității minorilor intervievați sau surprinși în fotografii, fețele acestora au fost blurate, iar numele au fost schimbate și marcate cu * (ex. Daniel*).

Acest articol a fost realizat în cadrul Ratiu Forum Journalism Mentorship Programme, sub îndrumarea lui Adam Reichardt, redactor-șef al New Eastern Europe. Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa scoala9@fundatia9.ro. 

Raluca Cristea

reporter

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. La Școala9 îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

CUVINTE-CHEIE

pariuri sportive minori școală Domnești arges naveta