EDUCAȚIA ÎN LUME. Copiii unei școli din Italia fac ore pe plajă. Franța a dat o lege care protejează câștigurile influencerilor minori

EDUCAȚIA ÎN LUME. Copiii unei școli din Italia fac ore pe plajă. Franța a dat o lege care protejează câștigurile influencerilor minori

Accesul la educație în contextul pandemiei de COVID-19 este în continuare subiectul săptămânii în toată lumea. În Spania, un studiu arată că deschiderea școlilor nu a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri. Tot ca măsură de protecție și ca să se asigure că e păstrată distanța, elevii unei școli din Italia merg să facă ore și pe plajă, când le permite timpul. Acești copii sunt norocoși. Fiindcă există în continuare copii care suferă că nu pot merge deloc la școală. În Kenya, fetele riscă violuri sau mutilare genitală cât școlile sunt închise. Peste restricțiile cauzate de pandemie, în Liban, explozia din august a distrus zeci de școli și 85.000 de copii din Beirut nu mai au efectiv unde să învețe. 

11.10.2020

de Andreea Archip

Franța. O nouă lege îi protejează pe influencerii minori

Influencerii francezi sub 16 ani sunt protejați de o nouă lege care stipulează ce se întâmplă cu banii pe care îi câștigă. Practic, legea le oferă aceleași drepturi cu cele ale copiilor care fac modeling sau actorie și stipulează ca banii câștigați de ei să fie puși în bancă până când împlinesc 16 ani. Și totodată, introduce „dreptul de a fi uitat”, adică platforma online pe care postează este obligată să scoată conținutul creat, la cererea copilului, relatează BBC
Practic, Franța devine prima țară care se gândește la drepturile starurilor din online. Nu se referă la toți copiii creatori de conținut, ci doar la aceia care petrec un timp considerabil lucrând online și care câștigă un venit din asta. Și în plus, companiile care vor să-i angajeze pe acești copii trebuie să obțină aprobare și de la autoritățile locale. 

Lumea copiilor influenceri a crescut enorm în ultimii ani. Cel mai bine plătit youtuber este un băiețel din SUA, Ryan Kaji, care are opt ani, și testează jucăriile noi de pe piață pe canalul său de Youtube. Forbes i-a estimat câștigurile la 26 de milioane de dolari. 

Kenya. Închiderea școlilor a dus la creșterea numărului de proceduri de mutilare genitală

Închiderea școlilor în Kenya le expune pe fete unor pericole greu de închipuit: mutilare genitală, violuri, căsătorii sau sarcini nedorite. Al Jazeera prezintă povestea lui Gumato, o fată de 13 ani dintr-un trib kenyan care din martie n-a mai putut îmbrăca uniforma școlară. Fata visa să devină profesoară. Acum totul pare un plan prea depărtat. 

La doar câteva zile după închiderea școlii, familia ei a decis să o supună pe Gumato unei proceduri de mutilare genitală, cu toate că acest lucru este interzis în Kenya. Există însă triburi, ca cele ale fetei, care încă practică mutilarea genitală a femeilor. Legea care interzice practica a fost adoptată în 2011 și a dus la scădere a incidenței numărului femeilor care sunt mutilate genital la 21% până în 2014. 

„Sunt fericită că s-au închis școlile pentru că asta ne-a dat oportunitatea să îi facem fetei noastre circumcizia. Vacanțele școlare erau cam scurte ca o fată să se recupereze după procedură”, susține mama fetei.

Motivul este legat de faptul că bărbații din trib nu se căsătoresc decât cu fete care au făcut circumcizie. Aceste proceduri sunt făcute în locuri insalubre, de către persoane fără pregătire medicală, și fetele care trec prin asta ajung să aibă complicații. La fel s-a întâmplat și cu Gumato, a cărei rană s-a infectat și fata are în continuare dureri, după luni de la procedură. 

Înainte de pandemie, școlile erau o salvare pentru fetele ca Gumato. Profesorii le educau pe fete cu privire la riscurile mutilării genitale și le recomandau să le spună profesorilor atunci când familiile lor decideau asta pentru ele, astfel încât autoritățile să intervină. Potrivit The United Nations Population Fund, 13 milioane de fete din toată lumea, în plus decât înaintea pandemiei, riscă să fie forțate să se căsătorească și alte două milioane riscă mutilarea genitală. 

Foto: Rashid Khreiss/Unsplush

Liban. Unu din patru copii din Beirut nu poate merge fiindcă explozia le-a distrus școlile

Cu 163 de școli din Beirut distruse de explozia din port de pe 4 august, 85 de mii de copii nu vor avea unde să se înscrie la școală. Practic, cel puțin unu din patru copii nu vor avea unde să meargă la școală, potrivit Al Jazeera. La acest lucru se adaugă și restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. 

Sunt afectați și 7600 de profesori. Îngrijorarea părinților este legată și de costurile transportului până la școlile alternative, dar și de siguranța copiilor în drumul lor spre școală. La toate aceste lucruri se adaugă trauma suferită, astfel că mulți copii au nevoie de consiliere psihologică după explozie. 

200 de oameni au murit în urma exploziei provocate de o încărcătură cu nitrat de amoniu depozitată în portul din Beirut. Au fost răniți mii de oameni și au fost distruse toate clădirile din împrejurimi, lăsând fără casă 300 de mii de libanezi. 

ITALIA. Școală în aer liber pe plajă

Cum ar fi dacă ieșitul la tablă ar deveni ieșitul pe malul mării? Se întâmplă în Vasto, o localitate italiană de la malul mării unde două resorturi și-au pus la dispoziție plajele și spațiile ca elevii să aibă un spațiu sigur să învețe. 

Pentru o clasă de a patra și una de a cincea din Vasto, clopoțelul sună pe plajă, atunci când vremea permite, scrie Corriere della Sera

Copiii au mese și scaune pe plajă și stau sub umbreluțe la ore. Organizatorii acestor lecții inedite spun că vor să le insufle copiilor și dragostea pentru locurile din oraș. 

Thailanda. Un băiat a murit după ce a fost pedepsit să facă 100 de genuflexiuni cu săritură 

Un elev thailandez de 13 ani nu și-a făcut tema și a primit ca pedeapsă să facă 100 de genuflexiuni cu săritură. Cu o zi înainte copilul a lipsit de la școală fiindcă i s-a făcut rău și a fost la spital. Când a ajuns la școală, cu toate că a explicat motivul pentru care nu și-a făcut temele, profesorul a hotărât totuși să-l pedepsească pe copil, relatează Asia One

Potrivit unchiului băiatului, băiatului i s-a făcut din nou rău a doua zi seara. Băiatul ar fi murit în timpul nopții, în somn, din cauza unor probleme cardiace, potrivit medicilor. Abia după o lună de la incident, directorul școlii a transmis condoleanțe și scuze pentru comportamentul profesorului. 

Spania. Redeschiderea școlilor nu a dus la creșterea numărului de cazuri de coronavirus

Un studiu realizat pentru UE de un grup de cercetători de la Universitatea Politehnică din Catalonia arată că măsurile de prevenție aplicate în școli au dat roade. Raportul citat de El Pais arată că deschiderea școlilor nu a avut un impact semnificativ în evoluția cazurilor de coronavirus.

„Dacă școlile ar fi un amplificator al contagiunii, am fi observat acest efect la nivel global”, spune analiza cercetătorilor. 

Anul școlar la primar și gimnazial a început între 7 și 14 septembrie, în funcție de regiune. Studiul este unul preliminar și pe măsură ce timpul va trece, se vor putea trage concluzii cu o precizie mai mare. 

Marea Britanie. Copiii și fascinanta lor relație cu jocul

The Guardian a realizat înainte de pandemie un documentar încântător despre jocurile în aer liber ale copiilor. Publicat la începutul lui octombrie, documentarul urmărește jocurile din diferite cartiere ale Marii Britanii, în care copiii încearcă să găsească alternative de a se juca, în contextul în care este interzis să bați mingea. Documentarul celebrează creativitatea copiilor care pot face o jucărie și dintr-un ciob de sticlă și subliniază importanța jocului. Documentarul are 13 minute și îl puteți urmări aici

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

școală in lume italia școală pe plaja studiu spania școală coronavirus kenya mutilare genitala