India. Ajutoare financiare pentru copiii care și-au pierdut un părinte în timpul pandemiei
Guvernul indian a transmit tuturor școlilor private să ofere învățământ gratuit copiilor care și-au pierdut un părinte în urma îmbolnăvirii de Covid-19. „Toate districtele sunt obligate să se asigure să acei copii care au devenit orfani după martie 2020 din cauza Covid sau din alte cauze, acești orfani necesită atenție specială pentru a-și continua studiile”, scrie în directiva oficială, citată de India Today. Acei copii vor primi și 2500 de rupii lunar (în jur de 140 de lei) până când împlinesc 25 de ani. În jur de 5500 de copii indieni sunt în această situație.
Marea Britanie. Sindicatele cer sisteme de ventilație în școli
Pentru a încetini răspândirea coronavirusului care provoacă boala Covid, profesorii cer sisteme noi de ventilație în școli. Șase uniuni sindicale au transmis propunerile lor secretarului pe Educație. „O circulație mai bună a aerului ar limita răspândirea și îmbolnăvirea”, spun sindicatele, citate de BBC. Acestea mai cer și monitoare pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon, și microfiltre pentru înlăturarea particulelor dăunătoare, în contextul în care, spun sindicaliștii, există și școli ale căror ferestre nu se pot deschide pentru aerisire.
Afganistan. Bursele pentru studenți la universități britanice, puse pe pauză
Studenții afgani care au primit burse în Marea Britanie nu vor putea să înceapă cursurile de luna viitoare. Venirea talibanilor la guvernare înseamnă că formalitățile nu vor fi gata în timp util. Unul dintre studenții afgani aflați în această situația a spus BBC că nu se poate opri din plâns de când a primit vestea că nu mai poate merge să studieze în afară. „Când avem cu adevărat nevoie de asta (burse n.r.), le luați înapoi”, a spus Naimatullah Zafary. Printre cei 35 de studenți în această situație, aproape jumătate sunt femei.
SUA. Manuale care descriu sclavia cu termenul de „migrație”
Publicația The Guardian a realizat o analiză a unor cărți școlare, folosite în special la școlile private creștine, care prezintă o variantă nereală și părtinitoare a istoriei. Una dintre cărți îi numește pe imigranți „extratereștri”, o alta spune că mișcarea Black Lives Matter este vinovată de lipsa dialogului dintre poliția americană și comunități. Specialiștii spun, per total, că aceste manuale care primesc și finanțare de stat găsesc circumstanțe atenuante sclaviei și sunt rasiste.
Italia. Școala începe în ture, ca să nu se aglomereze mijloacele de transport
Fiecare provincie în parte trebuie să organizeze, în colaborare cu școlile, un orar special pentru transportul în comun. Astfel, copiii unei școli vor trebui să intre și să iasă de la ore după un program care să nu ducă la aglomerație în mijloacele de transport. Problema acestei măsuri pentru toți elevii ar putea însă da bătăi de cap părinților care și ei vor trebui să se adapteze celor mici. Guvernul italian vrea să îi readucă pe toți elevii în clase din 13 septembrie, mai spune Corriere.
Mozambic. Navetiști în canoe
40 de copii mozambicani se urcă în fiecare dimineață în canoe ca să treacă râul să ajungă la școală fiindcă pe malul lor nu există niciun liceu. După ce merge 14 kilometri pe jos, Egesse trebuie să urce în canoe și să treacă un râu de 50 de metri lățime, scrie Africa News. Niciun sacrificiu nu este prea mare pentru eleva care vrea să meargă la școală. Educația le scapă pe fete de căsătoriile timpurii. Canoele sunt făcute manual din trunchiuri de copac, iar în timpul sezonului ploios, traversarea râului este periculoasă. Autoritățile nu au găsit încă o soluție pentru copiii care se expun riscurilor conducând singuri aceste bărci, principalul motiv fiind lipsa resurselor financiare.