EDUCAȚIA ÎN LUME. Un profesor grec a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că n-a purtat masca

EDUCAȚIA ÎN LUME. Un profesor grec a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că n-a purtat masca

Unele țări au decis închiderea școlilor din cauza celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus. Excepție face Marea Britanie, doar că profesorii cer cu insistență închiderea școlilor. Pandemia de coronavirus înăsprește măsurile luate împotriva celor care nu respectă regulile, cum e cazul unui profesor grec condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că nu a purtat masca la clasă.

Pe lângă alegerea noului președinte, în Washington, SUA, alegătorii au decis printr-un referendum introducerea orelor de educație sexuală începând cu anul școlar următor, ore pe care părinții au dreptul să le refuze printr-o cere scrisă la școală.

07.11.2020

de Andreea Ofițeru. Foto: Shutterstock

Marea Britanie. Profesorii nemulțumiți de măsurile luate în pandemie

Unul din trei profesori din Marea Britanie consideră că măsurile sanitare luate pentru siguranța în școli nu sunt adecvate în contextul coronavirusului, arată un sondaj al sindicatelor din Educație, potrivit tes.com. În plus, mai mult de un sfert dintre profesori (27%) au spus că nu există o ventilație adecvată în sălile de clasă.

„Publicarea noilor sfaturi de către guvern nu va fi suficientă pentru a preveni răspândirea continuă a virusului în școlile primare, secundare și speciale sau în colegii. Mai puțin de una din cinci școli au fost controlate în privința respectării regulilor de igienă”, a spus Patrick Roach, președintele unuia dintre sindicatele profesorilor.

Guvernul de la Londra a revizuit în această săptămână regulile care trebuie respectate în școli, iar printre acestea a fost introducerea obligativității măștii sanitare în spațiile comune ale școlilor. De luni, 9 noiembrie, măștile devin obligatorii pentru elevii începând cu clasa a șaptea care trebuie să le poarte atunci când se deplasează în afara sălilor de clasă, cum ar fi în coridoarele și în zone comune în care distanța socială nu poate fi ușor menținută în zonele comune, scrie School Week. https://schoolsweek.co.uk/

Școlile din Marea Britanie încă așteaptă banii de la guvern pentru pandemie

Guvernul încă nu a oferit sumele solicitate de școli pentru cumpărarea de materiale sanitare pentru menținerea în siguranță a școlilor în timpul pandemiei de coronavirus. Guvernul ar fi trebuit să dea școlilor aproape 50 de milioane de lire sterline pe baza cererilor aprobate până acum. Cererile pentru decontarea cheltuielilor făcute de școli sunt mult mai multe,de altfel. Departamentul pentru Educație a primit până acum 14.075 de cereri de decont în valoare totală de 147,9 milioane de lire sterline în cadrul schemei sale de rambursare a „costurilor excepționale”, potrivit schoolsweek.

Banii dați de guvern acoperă costul curățeniei suplimentare doar în cazul în care a existat un caz COVID pozitiv, ceea ce a dus la nemulțumiri.

„Criteriile pentru accesarea fondului de costuri excepționale sunt prea limitate, iar lista costurilor eligibile este prea restrictivă. Școlile și colegiile trebuie să fie sprijinite financiar în timpul pandemiei actuale și trebuie să aibă încredere că toate costurile suplimentare legate de coronavirus vor fi rambursate”, a spus Julia Harnden, specialist în finanțare la Asociația Directorilor de Școli și Colegii.

Grecia. Profesor condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Un profesor de la un liceu din Atena, care nu purta mască în clasă, a fost condamnat miercuri la 12 luni de închisoare cu suspendare, potrivit thenationalherald.com. Profesorul grec a fost arestat pe 23 de octombrie pentru că nu purta mască la clasă, iar ulterior tribunalul l-a găsit vinovat de încălcarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului și de perturbarea funcționării unui serviciu. Procurorul de caz a arătat că a încălcat legea și că a decis de unul singur că poate să își scoată masca atâta vreme cât îți ia alte măsuri de precauție.

Grecia a decis în această săptămână, spre nemulţumirea profesorilor, să închidă liceele şi colegiile începând de luni, ca parte a instituirii unui lockdown la nivel naţional pentru cel puţin trei săptămâni în speranţa stopării pandemiei de COVID-19. Profesorii sunt nemulțumiți de această măsură. „Închiderea şcolilor ne afectează. Învăţământul la distanţă nu poate înlocui prezenţa fizică a elevilor în clasă”, a declarat preşedintele Uniunii Profesorilor de gimnaziu, Theodoros Tsouchlos.

Finlanda. Și elevii finlandezi chiulesc de la școală

Aproximativ 2-3% din toți elevii de liceu din Finlanda au absentat frecvent de la școală, relevă un sondaj cu privire la prezența în anul școlar 2019–2020 printre personalul școlarilor finanțat de Agenția Națională pentru Educație din Finlanda. Motivele absenteismului sunt diverse, de la boli și probleme în familie, până la bullying la școală. La absenteismul finlandezilor a contribuit și pandemia de COVID-19.

Un studiu realizat de Universitatea din Helsinki și Universitatea Tampere în mai 2020 a constatat că 8% dintre profesori nu au reușit să ia legătura cu unii dintre elevii lor în timpul închiderii școlii.

SUA. Elevii cu nevoi speciale, cei mai afectați de pandemie

Mii de elevi din New York au fost privați de educația specială din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui raport al Departamentului Educației publicat la începutul acestei săptămâni, arată qns.com. Documentul arată că aproape 20% din cei aproximativ 200.000 de elevi care au nevoie de educație specială din oraș nu au primit instrucțiuni complete cu cetrebuie să facă. În plus, raportul mai arată că între martie și iunie numai 83% dintre elevii care aveau nevoie de educație special au participat la cursurile online.

Organizațiile neguvernamentale care se ocupă de elevii cu nevoi speciale au avertizat de mai multe ori că acești elevi vor avea cel mai mult de suferit în pandemie.

SUA. Educație sexuală pentru elevii din Washington

Elevii din Washington vor face educație sexuală începând de anul școlar viitor. Orele pentru educația pentru sănătatea sexuală vor începe treptat în școlile publice. Decizia a fost bătută în cuie după ce, 60% dintre alegători au ales la un referendum local care a avut loc miercurea trecută, implementarea unei legi prin care lecțiile de educație sexuală să înceapă treptat în funcție de vârsta elevilor, potrivit seattletimes.com.

Astfel, școlile vor trebui să introducă lecțiile de educație sexuală mai întâi elevilor de la clasele IV-XII începând cu anul școlar 2021-2022. Din anul 2022-2023, aceste lecții vor fi introduse și la elevii care merg la grădiniță, dar aceștia nu vor învăța despre sex, ci vor învăța cum să-și formeze abilități social-emoționale, un exemplu de lecție fiind cum să-ți faci prieteni. Părinții au opțiunea să nu-și lase copiii la orele de educație sexuală, dar trebuie să trimită o cerere scrisă la directorul școlii sau la conducerea districtului.

 

 

Andreea Ofițeru

reporter

Jurnalist specializat pe educație. A început să lucreze în redacția România libera în anii 2000. A fost apoi în redacțiile de la Adevărul, DIGI 24, HotNews.ro, unde a acoperit în principal subiectele legate de învățământul din România.

CUVINTE-CHEIE

școală in lume profesor arestat grecia sua