În școlile ruse, soldații întorși din Ucraina țin „lecții de curaj” și le arată elevilor filmări de pe front. „Copiii se uită la ele și râd”

În școlile ruse, soldații întorși din Ucraina țin „lecții de curaj” și le arată elevilor filmări de pe front. „Copiii se uită la ele și râd”

Rușii întorși din războiul împotriva Ucrainei au început, în ultimele luni, să țină cursuri în școli, scrie publicația independentă Verstka. Laitmotivele propagandei ruse din cadrul acestor „lecții de curaj”, cum le-au numit ei, sunt că „ucrainenii sunt fasciști” și „luptă pentru dolari, nu pentru adevăr, ca rușii”. Foștii militari le arată elevilor filmări de pe front și chiar îi încurajează să probeze uniforma militară și să încerce echipamentul. Separat de această inițiativă a armatei, guvernul rus a dezvoltat un proiect numit „Eroul tău”, prin care soldații sunt transformați în mentori pentru elevi și studenți.

14.05.2023

de Cristina Radu

Proiectul „Eroul tău” a fost lansat de Rusia în februarie, pentru soldații proaspăt întorși din zona „operațiunii militare speciale” declanșate împotriva Ucrainei. Bărbații trec printr-un soi de curs de reorientare profesională și „integrare în sistemul educației patriotice pentru tineret”. Merg în școli, universități, cluburi militare și centre de tineret.

În jur de 130 de militari au urmat deja acest program al guvernului, potrivit publicației media independente Verstka. Cursul a ținut patru zile, timp în care soldații au primit consiliere psihologică și „cunoștințe de bază în pedagogie și psihologie”. 

Copiii au văzut imagini din război, de la militari, și au râs

Mulți dintre soldații ruși merg deja prin școli de câteva luni, din proprie inițiativă, încă dinainte de proiectul autorităților. Țin ceea ce ei numesc „orele de curaj”.

Unul dintre ei este Emil Vayerovsky, care a fost medic pe front, în luptele duse în orașul ucrainean Harkov. După ce s-a întors din luptă, „deși rănit, s-a implicat în educația patriotică, pentru că e important, într-o lume plină de informații false, ca tinerii să-și ia informațiile corecte despre ce se întâmplă cu adevărat pe front de la oameni care au văzut cu ochii lor asta” - așa l-a prezentat armata pe Vayerovsky.

Conform unei înregistrări obținute de Verstka, în 8 aprilie, la o școală rurală, fostul medic le-a vorbit copiilor de 13-14 ani despre cum „Vestul a decis să reînvie nazismul în timpurile moderne” și că, „atunci când naziștii au venit la putere în Ucraina în 2014, au început să terorizeze regiunea Donbas”.

„Noi, rușii, suntem oameni foarte buni. Da, putem deveni înverșunați când vine vorba de țara noastră”, le-a spus el copiilor. Fostul medic le-a vorbit și despre experiențele sale pe front și le-a adus celor mici echipamente militare și arme, pe care care copiii le-au încercat.

Unul dintre elevi, cel care le-a oferit jurnaliștilor de la Verstka înregistrarea discursului lui Vayerovsky, nu a vrut să ia parte la asta.

„Am încercat să nu arăt niciun fel de emoție, m-am simțit foarte inconfortabil”, a povestit el.

Militarul le-a arătat elevilor și o filmare din război. Nu se vedea mai nimic, dar se puteau auzi explozii, iar pe fundal se auzeau și soldații care făceau glume. „Colegii mei au râs. Nu e deloc plăcut când copiilor le sunt arătate imagini din război și râd”, a spus elevul.

„Exploziile îi liniștesc”, spune un fost soldat rus

Fostul militar nu le-a spus celor mici povești șocante despre război și moarte, ba dimpotrivă, a povestit elevul, le-a zis că „toată lumea era pozitivă”. Tânărul crede că a încercat să-i convingă pe copii că războiul este un lucru bun. „Ne-a zis că cei care au plecat din țară sunt lași”.

Vayerovsky, pe de altă parte, e convins că astfel de întâlniri dintre militari și elevi sunt absolut necesare, iar poveștile de pe front sau imaginile pe care adulții le arată copiilor nu îi afectează pe aceștia în niciun fel.

„Când aud exploziile și află toate detaliile și înțeleg că oamenii noștri continuă să apere țara, se liniștesc”, a explicat Vayerovsky. „Scopul întâlnirilor este să le oferim exemple adevărate, nu ce se vede la știri. Dragostea pentru țară trebuie învățată prin exemplul propriu”, a continuat el.

Militarul scrie și poezii, pe care le publică pe diverse platforme. Una dintre ele, numită „Voluntari”, se încheie cu „Vom eradica această infecție”.

Și Sergey Golitsyn, soldat rus în vârstă de 48 de ani, i-a pus pe copii să se joace cu armele. Crede că doar așa pot înțelege copiii cu adevărat ce se întâmplă în luptă. Crede că prin ceea ce face el în școală la „lecțiile de curaj” le „dovedește” celor mici că ucrainenii sunt fasciști și îi urăsc pe ruși, iar „operațiunea militară specială” a fost necesară. Le-a prezentat și un interviu cu un coleg de-ai săi din armată care spune că rușii s-au dus voluntar în război ca să-și apere țara, „suntem aici pentru orașele distruse, pentru oamenii pașnici care au fost împușcați, ca războiul să nu vină peste noi”.

Cum arată propaganda rusă: „ucraineni fasciști care ne vor bombarda orașele”

Astfel de experiențe au avut loc deja, până la finalul lunii trecute, în sute de școli, universități și „cluburi patriotice” în mai multe regiuni din Rusia. Cursurile sunt anulate pentru „orele de curaj”, iar în instituțiile școlare au loc diverse evenimente în care elevii citesc poezii, cântă melodii patriotice și oferă cadouri soldaților. Aceștia, la rândul lor, le vorbesc despre „operațiunea militară specială”.

Unii le spun despre „ucrainenii fasciști care trebuie opriți”, pentru că altfel, „mâine, oamenii ăștia cu svastica pe piept vor veni să ne bombardeze satele și orașele”. Alți militari le cer elevilor să le scrie soldaților de pe front scrisori, ca o încurajare a credinței că „fac ceea ce trebuie”, pentru că, până la urmă, „rușii nu sunt invadatori”.

Un militar rus, scrie Verstka, le-a mărturisit elevilor că războiul i-a schimbat percepția despre ucraineni. „Mi-am dat seama că ucrainenii sunt fasciști. Luptă pentru dolari, nu pentru adevăr, ca rușii”, le-a spus acesta copiilor.

De altfel, „adevărul” este motivația tuturor soldaților ruși care au ajuns să predea în școli. Ei sunt de părere că „mulți oameni, inclusiv copiii noștri, sunt recrutați de presa din vest”. Unii chiar țin cursuri despre „cum recunoști știrile false din presa vestică”.

„Eroii care își apără țara”

În programul guvernului rus, „Eroul tău”, propaganda rusă este identică.

Anatoly Yushko, un student de 20 de ani de la Universitatea din Donețk, a mers voluntar pe front. A avansat rapid, povestește el, de la „un simplu soldat” la mâna dreaptă a comandantului, deși nu avea o carieră militară în spate, așa cum, de regulă, se cere pentru acest post. Acum, este mentor pentru un grup de studenți.

Anatoly se consideră un model pentru ei și vrea să le vorbească despre „eroii care se duc voluntar pe front ca să-și apere țara”. Spune însă că tinerii pe care îi mentorează nu pot înțelege pe deplin experiența sa.

Nu plănuiește să rămână profesor, mai degrabă urmărește o carieră în politică. Vrea să aibă un loc de muncă din care să câștige la fel de mulți bani cât a câștigat ca militar. Tânărul speră că generațiile următoare nu vor trece prin ce a trecut el, dar e convins că războaie tot vor fi, fiindcă istoria mereu se repetă. Își dorește pace, „ca toată lumea”. „Dar pacea rusă”, adaugă.

Copiii vor învăța că războiul este singura soluție

Un psiholog consultat de Verstka spune că genul acesta de experiențe, întâlnirile cu soldații, pot fi traumatizante pentru copii. Chiar dacă militarii nu intră în detalii ale poveștilor, ei vin totuși cu un bagaj de emoții pe care le transmit celor mici.

Oamenii care au trecut printr-un război au nevoie de reabilitare psihologică, dar reabilitarea psihologică prin întâlniri cu copii de școală este „o abordare foarte ciudată”, a spus psihologul.

„Copiii simt consecințele psihologice ale traumelor de război, iar întregul context în care au loc aceste întâlniri le transmite, practic, ideea că ei înșiși vor ajunge în locul soldaților de pe front”, a explicat acesta.

Adolescenții cu care lucrează psihologul sunt de regulă sceptici când vine vorba de inițiativele patriotice ale rușilor. Pe termen scurt, „educația asta patriotică despre cum să-ți aperi țara” nu îi va influența prea mult. Pe termen lung însă, spune specialistul, copiii vor ajunge în punctul în care nu doar că vor fi foarte anxioși, dar vor crede că există o singură abordare corectă, a războiului, în acest caz, care nu poate fi pusă la îndoială.

„Te învață să nu judeci, să stai cu capul plecat și tăcut. Va crește, de asemenea, violența în școli. Mă tem că acolo vom ajunge”, explică psihologul.

Propaganda rusă din școli are loc încă de la începutul războiului. Spre exemplu, anul trecut, televiziunea de stat din Rusia a făcut un desen animat prin care atacul Rusiei asupra Ucrainei este prezentat drept „o încercare de a dezarma un stat a cărui populație este oprimată”. Ministerul Educației din Rusia a ținut, de asemenea, o lecție online legată de „necesitatea misiunii de eliberare din Ucraina”.

La sfârșitul lunii aprilie, copiii de grădiniță dintr-un oraș din Rusia au fost folosiți pentru o „paradă militară a eroilor”, relatează publicația rusă independentă Meduza. Evenimentul s-a numit „Suntem strănepoții învingătorilor”.

Din aprilie 2022, de când Rusia a invadat Ucraina, au murit peste 350.000 de soldați, deopotrivă ruși și ucraineni, conform Reuters. Organizația Națiunilor Unite a estimat numărul civililor morți la aproape 8.800.

Cristina Radu

editor și reporter

A terminat Facultatea de Jurnalism din București și a început să lucreze în presă în 2016, în primul an de studii, la agenția de presă News.ro. În perioada 2018-2024 a fost reporter la ziarul Libertatea, unde a documentat poveștile din spatele știrilor. Acum este reporter de investigații la Snoop.ro. Scrie despre oamenii care schimbă câte puțin societatea, despre mediu și animale, abuzuri și cheltuirea banilor publici. Îi place Harry Potter, are trei pisici răsfățate și crede că locul stafidelor nu este în prăjituri.

CUVINTE-CHEIE

soldati rusi propaganda rusa scoli razboi ucraina