Kit: La prima alegere

Kit: La prima alegere

La ce ne uităm, ce consumăm înainte sau după alegerile europarlamentare dacă votăm pentru prima oară?

23.05.2019

De Anca Iosif, colaj de Oana Barbonie

·      Platforma de promovare a votului de pe 26 mai creată de Uniunea Europeană, DeDataAstaVotez. „În timp ce mulți dintre noi luăm democrația de bună, fiind convinși că nu va dispărea niciodată, ea pare să fie supusă unor amenințări tot mai mari, atât în teorie, cât și în practică”. Află de ce alții vor ieși la vot, de ce e important să ieși și tu.

·     Q&A despre alegeri. Unde poți vota, câți membri sunt aleși din partea României, care este pragul pe care parlamentarii români trebuie să-l atingă ca să ajungă în PE și multe alte răspunsuri.

·      Cât știi, de fapt, despre Parlamentul European? Treci prin quiz ca începător sau expert în cunoștințe europene.

·      What Europe does for me? O platformă care-ți explică cum îți afectează deciziile din UE viața de zi cu zi pe termen lung. Poți alege dintre categorii precum „viața mea de zi cu zi”, „siguranța mea” sau „viitorul meu”. Din categoria „Planeta mea” aflăm, spre exemplu, că Uniunea Europeană a creat o rețea de zone naturale protejate (Natura 2000), în care speciile sălbatice trăiesc în liniște. Rețeaua protejează în mod deosebit păsările, interzicând activitățile care le amenință direct și acordă protecție specială pentru aproximativ 50 de specii de păsări sălbatice amenințate.

·      A goat for a vote. Un documentar adus de Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania și recomandat de activiștii civici ai think-tank-ului pe politici publice Expert Forum. La școala secundară din Majaoni (Kenya), noua generație învață ce înseamnă democrația, iar în fiecare an își aleg un nou președinte. Universul școlii reproduce la nivel micro întrebările mari cu care se confruntă democrațiile din întreaga lume. Poate fi un start pentru dezbateri despre exercitarea dreptului la vot și despre cetățenie.

·      Ce spun 13 tineri despre primul lor vot; un reportaj realizat de PressOne. „Fără cluburi de dezbatere politică în licee, vom avea cetățeni revoltați inutil”.

·      Înscrie-te ca observator la vot (în următorii ani) ca să înțelegi cum funcționează sistemul electoral și ca să semnalizezi orice nereguli observi. Platforma Fiecare Vot vine cu detalii suplimentare despre rolul nostru la alegeri și cu o numărătoare inversă pentru toate alegerile care urmează în următorii doi ani: europarlamentare, președinție, locale, parlamentare. Tic-tac.

·      Urmărește măcar o dezbatere a candidaților pentru președinția Comisiei Europene, organismul responsabil pentru legiferări europene. Chiar dacă europarlamentarii români care ajung în Parlamentul European nu vor iniția legile, le vor vota pe rând (și influențează alegerea președintelui Comisiei). E bine să știm cine conduce operațiunile.

·      Despre cei 751 de membri ai Parlamentului European care urmează să fie aleși pe 26 mai, despre designul complex al Uniunii Europene și cum influențează naționalismul alegerile într-o analiză The New York Times.

·      29% din tinerii cu vârste între 18-24 au votat la europarlamentarele din 11 decembrie 2016, conform statisticilor Biroului Electoral Central, 54% dintre cei cu vârste între 45-64. O perspectivă a importanței votului EU prin ochii unor studenți din țări care nu fac parte din UE, dar care beneficiază de existența ei.

·      Orice alegător poate opta să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă pe 26 mai. Află de pe Vot Corect care sunt toate regulile pentru duminică și trimite sesizări dacă remarci nereguli în secția în care ajungi sau pe drumul spre ea.

·      O listă a principalelor decizii luate de membrii actualului Parlament European în cei cinci ani, printre care mai puține produse de plastic de unică folosință și reforma drepturilor de autor.

·      Deputații din Parlamentul European își împart timpul între circumscripțiile lor electorale, Strasbourg - unde au loc 12 perioade de sesiune pe an - și Bruxelles, unde participă la perioade suplimentare de sesiune, precum și la reuniuni ale comisiilor și ale grupurilor politice. Tu câte știi despre eurodeputați?

·      Dacă n-ai înțeles ce e Parlamentul European, Dezaburit revine cu o sinteză video de două minute.

·      Dacă nu v-ați decis cu cine votați, rețineți că votați candidații de pe lista unui singur partid, deci e nevoie să studiați programele partidelor înainte de a ajunge la urne, istoricul lor și promisiunile pe care le fac, sau le-au făcut în trecut. Le-au respectat sau nu? „Hai să vedem care e proporția de oameni pe care putem să-i votăm de pe lista aia și să fie cât mai apropiați de ce-am vrea noi sau de ce credem c-ar trebui să facă acolo”, spune Septimius Pârvu, activist civic la Expert Forum. „Nu cred c-ar trebui să pornim de la scuza că mie nu-mi place nimeni. Trebuie să scoatem ceva bun din ce există.”

·      Urmăriți (și implicați-vă) înainte și după alegeri programele platformelor civice precum Expert Forum, Forum Apulum (Alba Iulia), Funky Citizens, Asociația Civica (Iași) dar și dezbaterile organizate de Fundațiile pentru Tineret, precum cele ale Fundației Județene pentru Tineret Timiș care întreabă tinerii, spre exemplu, dacă ar fi bine ca vârsta de drept de vot să scadă la 16 ani.

·      Pentru viitoare alegeri, dar și pentru memoria cetățenească, recomandăm cea mai importantă lectură: Constituția. O găsiți și în unele librării la 3 lei.

·      Pentru un rezumat al listei, dar și pentru o explorare interactivă a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, de ce contează în viața de zi cu zi să știm ce decizii se iau acolo, explorați și aplicația Citizens’ App.


Recomandări:

Anca Iosif

Reporter

Curioasă de cărări. Cele pe care le aleg liceenii, cele de prin munți.

Oana Barbonie

Art Director

Și un oarecare reporter vizual.

CUVINTE-CHEIE

civic dezbatere educație vot