Teo Dumitru este studentă în anul întâi la Terapie Ocupațională, Universitatea Complutense din Madrid. De mică a crescut cu etichete și spunându-i-se constant „nu poți”. A luat Bac-ul cu 9,13, a învățat singură spaniola și a fost acceptată la universitate fără probleme. Pentru prima dată, în 21 de ani, Spania e cea care a făcut-o să se simtă „normală”. Facultatea ei are și un departament special pentru elevii cu dizabilități. Dacă în România avea în permanență nevoie de un însoțitor, acum poate să meargă singură și în oraș, și la cursuri.
Se spune că totul este interconectat în viață - un singur moment, o singură persoană poate schimba totul. Într-o secundă viața poate fi un lucru și în următoarea ceva cu totul diferit. Aceasta este și povestea profesoarei de fizică Lilianei Grigoriu. Pentru ea a fost momentul acela când a cunoscut profesoara potrivită. Speră astăzi, după 40 de ani la catedră și trei de pensie că sunt câțiva dintre foștii ei elevii care gândesc la fel astăzi despre ea.
Copiii nu vin la școală nu doar din cauza școlii, în spate sunt și factori de natură socială și medicală. E nevoie, prin urmare, de mai multe instituții care să combată abandonul școlar, crede Luminița Costache, specialistă în educație la UNICEF România, organizație care de peste 30 de ani implementează proiecte care își arată eficacitatea. La REZOLVAT podcast, aceasta a vorbit despre două dintre ele: Pachetul Educație Incluzivă de Calitate și Pachetul Minim de Servicii.