Liceele ar trebui să înceapă cu o oră mai târziu programul pentru a ajuta somnul adolescenților. Sfaturile unui cercetător american

Liceele ar trebui să înceapă cu o oră mai târziu programul pentru a ajuta somnul adolescenților. Sfaturile unui cercetător american

Trezitul de dimineață pentru școală e o mare problemă pentru adolescenții care au nevoie de mai mult de nouă ore de somn pe noapte. În plus, ei mai stau și până foarte târziu în fața ecranelor seara, scrie publicația The Conversation, și asta le perturbă cu totul ceasul biologic. Unele școli americane au și împins orarul cu o oră mai târziu pentru elevii mari și au văzut imediat rezultate mai bune.

25.09.2022

de Andreea Archip

În SUA, mai puțin de 30% dintre elevii de liceu dorm cât este recomandat, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. În rândul elevilor de gimnaziu, aproape 60% nu dorm suficient noaptea. Autorul articolului din The Conversation, Horacio de la Iglesia, este profesor de biologie la Universitatea Washington și studiază somnul de 30 de ani. În ultimii șapte a făcut cercetări cu privire la somnul adolescenților din Seattle.

„Am constatat că, la fel ca în alte zone din SUA, liceenii din Seattle nu dorm suficient de mult sau cât au nevoie. Studiul nostru a măsurat în mod obiectiv somnul la 182 de elevi de liceu din clasa a zecere și a unsprezecea și a găsit doar doi care dormeau cel puțin nouă ore pe noapte în timpul zilelor de școală”, a povestit profesorul care numește descoperirea „o epidemie de lipsă de somn”.

Și această privare de somn este cauzată de faptul că elevii nu-și corelează programul de acasă cu cel de la școală, nu se expun dimineața la lumină naturală, ca să favorizeze trezirea și reglarea ciclurilor de somn și se expun excesiv seara la lumină electrică puternică sau de la ecrane.

Cum contribuie orele de începere a cursurilor școlare

Pentru a ajuta la găsirea mai multor ore de somn pentru adolescenți, o măsură pe care unele districte școlare din SUA au luat-o a fost de a întârzia ora de începere a școlii. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca școlile pentru această grupă de vârstă să nu înceapă înainte de ora 8:30 dimineața. Cu toate acestea, majoritatea liceelor din SUA încep la ora 8 dimineața sau mai devreme.

Pe baza recomandării experților în somn, districtul școlar din Seattle, începând cu anul școlar 2016-2017, a întârziat orele de începere a cursurilor gimnaziale și liceale cu aproape o oră, de la 7:50 la 8:45.

Profesorul de la Iglesia a realizat un studiu în districtul care a adoptat acest plan și a constatat că elevii au câștigat 34 de minute de somn zilnic - un avantaj uriaș după standardele medicinei somnului. În plus, prezența și punctualitatea elevilor s-au îmbunătățit, iar notele medii au crescut cu 4,5%.

Sfatul profesorului este ca mai multe școli să adopte un program de acest tip care să îi ajute pe adolescenți să aibă un somn mai sănătos. În plus, elevii ar trebui și să învețe ce înseamnă un somn eficient. „Expunerea la lumina puternică a zilei, în special în timpul dimineții, ne împinge ceasul biologic la o oră mai devreme. Acest lucru, la rândul său, va promova o oră de culcare mai timpurie și o oră naturală de trezire matinală”, explică expertul.

Dezordinea în programul de somn poate duce și la diferite probleme medicale. „Privarea cronică de somn perturbă fiecare proces fiziologic din organism și a fost asociată în mod constant cu boli, inclusiv depresia și anxietatea, obezitatea și comportamentele de dependență”, mai spune de la Iglesia.

Biologia somnului la adolescenți

Ora la care oamenii se culcă, adorm și se trezesc este guvernată de doi factori principali din creier. Primul este un așa-numit „urmăritor de veghe”, un cronometru fiziologic care ne crește nevoia de somn cu cât stăm mai mult timp treji. Aceasta este în parte consecința acumulării de semnale chimice eliberate de neuroni, cum ar fi adenozina, explică profesorul pentru The Conversation.

Adenozina se acumulează în creier atunci când suntem treji, ceea ce duce la creșterea somnolenței pe măsură ce trece ziua. Dacă, de exemplu, o persoană se trezește la ora 7 dimineața, aceste semnale chimice se vor acumula pe parcursul zilei până când nivelurile sunt suficient de ridicate pentru ca persoana să adoarmă, de obicei seara târziu.

Al doilea factor care determină ciclul somn/veghe este un ceas biologic de 24 de ore care îi spune creierului nostru la ce ore din zi ar trebui să fim treji și la ce ore ar trebui să dormim. Acest ceas biologic este localizat într-o zonă a creierului numită hipotalamus. Ceasul este compus din neuroni care coordonează zonele creierului care reglează somnul și starea de veghe la un ciclu de somn/veghe de 24 de ore.

Aceste două autorități de reglementare funcționează cu o relativă independență una față de cealaltă. Dar, în condiții obișnuite, ele sunt coordonate astfel încât o persoană cu acces la lumină electrică să adoarmă seara târziu - între orele 22:00 și 23:00 - și să se trezească dimineața devreme, în jurul orei 6:00-7:00.

De ce adolescenții doresc adesea să se culce mai târziu și să se trezească mai târziu decât părinții lor?

Se pare că, în timpul adolescenței, atât urmăritorul de veghe, cât și ceasul biologic conspiră pentru a întârzia momentul somnului. În primul rând, adolescenții pot fi treji până la ore mai târzii înainte ca urmăritorul de veghe să îi facă să se simtă suficient de somnoroși pentru a adormi.

În al doilea rând, ceasul biologic al adolescenților este întârziat deoarece, în unele cazuri, pare să funcționeze într-un ritm mai lent și pentru că răspunde diferit la indicii luminoși care resetează zilnic ceasul. Această combinație duce la un ciclu de somn care funcționează cu câteva ore mai târziu decât la un adult mai în vârstă. Dacă un adult mai în vârstă simte semnalele de a adormi în jurul orei 22.00 sau 23.00, acest lucru nu se va întâmpla până la miezul nopții sau mai târziu la un adolescent.

 

Andreea Archip

editor coordonator

Am terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, a fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul meu a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

CUVINTE-CHEIE

somn somn adolescenti sănătate somn somn copii program școală somn elevi