Spune-mi câte cărți ai acasă ca să-ți spun ce note o să iei. Studiul PISA care face legătura între cititul de cărți pe hârtie și performanța școlară

Spune-mi câte cărți ai acasă ca să-ți spun ce note o să iei. Studiul PISA care face legătura între cititul de cărți pe hârtie și performanța școlară

Datele colectate la testarea PISA de literație arată că elevii care au acasă și citesc mai des cărți pe suport de hârtie au obținut rezultate cu 50 de puncte mai bune la citire decât cei care au declarat că citesc rar sau niciodată. Și elevii care citesc cărți pe dispozitive digitale au obținut rezultate cu 15 de puncte mai bune la lectură decât cei care citesc rar sau deloc. Există de asemenea o corelație între rezultate și numărul de cărți la care copiii au acces acasă. 

24.09.2022

de Andreea Archip

În ultimele două decenii, cititul s-a mutat de pe hârtie pe ecrane, în contextul în care a crescut accesul la internet.

Rezultatele PISA 2018 făcute public recent arată că 99% dintre elevii cu resurse financiare și 94% dintre cei dezavantajați au raportat că au acces la internet acasă. Elevii din familiile modeste au recuperat așadar decalajul în ceea ce privește accesul la resursele digitale, dar prea puțini au cărți pe hârtie acasă.

În 2000, elevii din familii dezavantajate au declarat că au avut acces, în medie, la 133 de cărți acasă, un număr la jumătate față de cei din familii cu resurse financiare bune. În 2018, elevii dezavantajați au raportat că au acces la 107 cărți.

„Rezultatele PISA confirmă faptul că accesul la capitalul cultural, cum ar fi cărțile, este un predictor puternic al performanțelor elevilor”, este concluzia raportului.

Elevii care citesc mai mult cărți în format clasic au obținut un punctaj cu 49 de puncte mai mare la testul de lectură PISA 2018 decât cei care citesc rar sau niciodată. Un avantaj de performanță au și elevii care citesc mai des cărți pe dispozitive digitale, dar doar de 15 puncte.

Totuși, elevii care au spus în 2018 că citesc cărți „mai des în format de hârtie” au cele mai multe cărți în biblioteca de acasă - în medie,  195 de volume. Elevii care au raportat că citesc „la fel de des în format hârtie și pe suport digital” au la domiciliu 179 de cărți în medie. Cei care citesc cărți „mai des pe dispozitive digitale” au 131 de cărți la domiciliu și cei care nu se omoară după lectură ar avea în jur de 113 cărți acasă.

În medie, în țările Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (România nu este printre ele, dar are depusă candidatura), elevii care au declarat că au avut acces la peste 100 de cărți acasă au obținut rezultate cu 44 de puncte mai bune la lectură decât cei care au raportat că au avut acces la 100 sau mai puține cărți acasă. Asta indiferent de nivelul de educație și ocupația părinților.

Pe hârtie, lectura e mai plăcută

În același timp, cărțile pe hârtie fac cititul mai plăcut: așa au declarat elevii care citesc cărți la fel de des în format tipărit și pe suport digital.

În ceea ce privește cât de mult citesc elevii din țările OCDE:

  • 35% dintre elevi au răspuns că rareori sau niciodată nu citesc cărți;
  • 36% au răspuns că citesc mai des cărți în format hârtie;
  • 15% au răspuns că citesc mai des cărți pe dispozitive digitale, de exemplu, e-reader, tabletă, smartphone, computer).

Mai mult de 40% dintre elevii din Hong Kong (China), Indonezia, Malaezia, Taipeiul chinezesc și Thailanda au declarat că citesc mai des cărți electronice. În schimb, mai mult de 45% dintre elevii din Japonia, Coreea, Slovenia și Turcia au declarat că au citit cărți pe hârtie mai des decât pe dispozitive digitale.

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

citit lectură carti lectură rezultate PISA PISA 2018 carti pe hartie carti electronica