Spectacolul repartițiilor posturilor de titulari: șosete, dosare cu șină, presiuni și un pic de noroc

Spectacolul repartițiilor posturilor de titulari: șosete, dosare cu șină, presiuni și un pic de noroc

Anul ăsta au susținut examenul de titularizare de trei ori mai mulți candidați decât posturi. Doar jumătate au luat media peste 7 necesară să prindă un contract pe perioadă nedeterminată. Concurență e mai ales pe catedrele umaniste, în timp ce la științe rămân locuri neocupate. Oricum, criza de profesori se simte nu doar în statistici, ci și în sălile unde candidații își primesc repartiția, după o procedură neschimbată de zeci de ani. Am fost în București la mai multe ședințe publice și am vorbit cu profesorii despre asta. Chiar și cei mai tineri dintre ei spun că „mai sunt multe lucruri de pus la punct până la a ne gândi cum ne titularizăm digital”. 

02.08.2024

de Andreea Archip, Raluca Cristea și Bianca Dumbrăveanu

„Există metode mai bune, o aplicație”

de Andreea Archip

În Colegiul „Sfântul Sava”, la doi pași de Ministerul Educației, se împart pe 1 august posturile pe perioadă nedeterminată pentru profesori de discipline reale. În ședință publică. Adică profesorii care au luat note peste 7 la titularizare trebuie să spună la ce școală, la cea din listă publicată, ar vrea să lucreze la scenă deschisă. Legenda spune că există ședințe de repartizare a posturilor care se întind până spre miez de noapte. N-avea să fie cazul azi.
La „Sava”, unde se împart posturile de chimie, fizică, informatică și matematică, materii care abia reușesc să mai atragă noi candidați, inspectoarea pentru managementul resurselor umane de la Sectorul 1, Oana Dobrescu, anunță la microfon: „Ședința o vom începe fix la 10. E și 2 minute… Da, începem”. 
Cu jumătate de oră înainte, într-o liniște solemnă, pășind ca niște pisici, intrau în sala de festivități primii profesori. Vreo 22. O doamnă de la o școală privată îi tenta cu pliante de la intrare: „Dacă doriți să predați chimie la o școală nouă, frumoasă, sunați-ne pentru un interviu!”
La „Sava”,de-a lungul celor 300 de ani de istorie, au predat personalități precum Spiru Haret, Gheorghe Lazăr, Henri Coandă și au absolvit Brătieni, Regele Mihai I, dar și personaje mai recente precum Corneliu Vadim Tudor și Mugur Ciuvică.

Săptămâna trecută însă, colegiul a ajuns la știri după arestul unui profesor de economie acuzat că a violat un elev și a agresat sexual un altul, potrivit Libertatea. Faptă suficient de gravă să aducă în dezbatere națională istorica temă a degradării educației. 

„Încercăm și noi să schimbă de cât de jos se poate”

Într-un fel, asta l-a adus în sistem și pe Alexandru Prioteasa, care din toamnă va fi „domnu’ de mate” la Școala gimnazială 55. Normă întreagă, titular, la doar 23 de ani. Iese cu părul în vânt și hârtia cu repartiția în mână, semnată, parafată. „Am ales să fiu profesor pentru că în continuare este o meserie în care este nevoie de foarte mulți oameni în primul rând capabili. Am întâlnit foarte mulți profesori care nu sunt capabili să predea, fie că nu știu materia, fie din cauza lipsei de profesionalism. Consider că asta ar trebui să fie schimbat în primul rând de sus, dar să încercăm și noi de cât de jos se poate”, spune tânărul.

Și dacă ar putea fi ceva schimbat, s-ar putea începe și cu modul în care se face efectiv această repartiție. „Se puteau găsi metode și mai bune de ocupare a locurilor, o aplicație mobilă, să ne luăm un pic mai mult după modelul de afară, că afară nu se face o ședință și să se strige la microfon și etcetera, există metode mai bune, dar trebuie să și vrem.”

Mai multe posturi decât doritori

Dar cum se face totuși repartiția? Derulăm două ore înapoi și ne întoarcem în sala de festivități construită în 1937, cu candelabre burgheze și 370 de scaune tapițate în roșu. Mai mult decât suficiente pentru numărul celor care își vor lua repartiția: sunt 49 de posturi întregi la fizică, 55 la mate, 31 pentru informatică și tehnologia informației, 14 pentru chimie. Până la ora 10, în grupul din față format pentru chimie număr doar 11 oameni. 
Inspectoarea întâi citește articole de lege care privește repartiția la microfon: „Am constatat cumva că unii dintre dumneavoastră nu aveau știință de acest lucru, în etapele de repartizare prevăzute în metodologie pot fi repartizate și catedre vacante incomplete.” O decizie nouă, luată la început de an, potrivit Edupedu. Din aproape 10.000 de posturi pe perioadă nedeterminată, 12% sunt incomplete.

„Ca și modus operandi, eu strig candidații, o să rog candidații să vină la pupitru să se și audă în sală ce au luat, după care, când veniți aici, veniți cu buletinul să verificăm că sunteți chiar dumneavoastră”, continuă ea stârnind ceva amuzament. 
Prima tânără încearcă să-i spună mai discret, înainte să urce la microfon, că ea vrea un post cu viabilitate, dar nu poate veni la ședința de pe 6 august. „Mie îmi plac secretele, dar acum trebuie să vorbiți la microfon…”, îi cere. „…nu pot veni că plec în vacanță. Pot să fac procură?”. „Păi de ce să nu puteți?”

  • Viabilitatea este perioada pe care se poate încheia contract de muncă. Dacă perioada e de 4 ani sau mai mare, atunci postul devine titularizabil, adică poate fi făcut contract pe perioadă nedeterminată.  

E 10.05 și deja avem prima catedră neocupată. Oamenii vin pe rând, unii știu de acasă la ce unitate de învățământ vor să fie titulari, spun și codul aferent, ca la școală. Așa că prima interacțiunea e un du-te vino de 7879, 8575, 8551, 8646.
Un tânăr venit să-și ia în primire un job pe matematică și-a făcut și o coală scrisă de mână cu toate școlile care i-ar plăcea. Vine un grup de patru băieți care par elevi mai degrabă și îl întreabă: „Auzi, tu știi ce se întâmplă?” „Cred că e pauză”. Când doamna inspector nu mai zice nimic, se uită în telefon sau în hârtii, e pauză. 
„Doamne, ce puști sunt!”, comentează o femeie din spate. 
Repartiția merge șnur, pe ceas. Așa că cei mai mulți nu sunt supărați pe procedură, dacă e conform orarului. Nici Mihai Nicolae, care predă deja matematica de două decenii, nici Andrei Codrici, care abia înfruntă sistemul peste o lună.

„Mie mi-a plăcut acest format”

„Eu sunt mai de modă veche, sunt conservator. Câteva ore putem să venim conform programului, dar nu stai prea mult să aștepți”, spune primul. „E în regulă desfășurarea, e organizat, mie mi-a plăcut acest format. Cred că mai sunt multe lucruri de pus la punct până la a ne gândi cum ne titularizăm digital”, e de părere al doilea. 
Generații diferite, amândoi spun că pasiunea e cea care i-a adus la catedră. „Îmi place să lucrez cu copiii, îmi place să văd chipul lor cum se luminează după ce înțeleg un exercițiu, deci e un sentiment aparte ce se întâmplă în clasă”, spune Andrei.
Ce-i despart pe cei doi este însă părerea despre meditații. Nicolae le face ca să-și completeze salariul care nici după atâta experiență nu îi este suficient. Codrici, la 23 de ani, spune categoric că nu va da meditații: „E mai mult despre pasiune în meseria asta decât despre bani.” Sau ședințe. 

O școală „aproape de metrou”

de Raluca Cristea

La 6 kilometri de centrul Bucureștiului, la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 din Sectorul 3, încă de la ora 9, sute de cadre didactice au început să intre pe poarta școlii înființate în 1957. De obicei, pe holurile unității răsună sunete de viori, chitară sau pian. Azi e doar zumzetul potolit al profesorilor care au venit să semneze pentru un post pe viață în învățământ.

S-a început de la 9, cu Educație fizică și sport, de la ora 10 intră învățătorii și de la 12.30 educatorii - puericultori.  

„Sunt din comisie domnii”

Este ora 10. Un polițist începe să se răstească la un grup fiindcă au coborât la baie pe culoarul greșit. „Sunt din comisie domnii”, îi spune o angajată a școlii și polițistul își cere scuze pe un ton calm.

Cadrele didactice intră în amfiteatrul modern unde de obicei se țin spectacole și concursuri de muzică. Lumini reci atârnă din tavan, parchetul este lustruit. Se așază, rând pe rând, până sala devine aproape neîncăpătoare. După câteva minute, în amfiteatru intră comisia, ca într-o sală de judecată. E formată din nouă membri: patru în stânga, lângă inspectoare, și cinci în dreapta.

„Bine ați venit în ședința noastră de astăzi. Astăzi vom repartiza posturi pe o perioadă nedeterminată”, spune Emilia Alina Ionescu, Inspector Școlar Management Resurse Umane - Sector 3.

Ne transmite celor prezenți că sunt 193 de cadre didactice pe listă care îndeplinesc condițiile, iar numărul de posturi disponibile este de 123, „adică mai mic”, menționează didactic inspectoarea.

Cei din sală, unii cu experiență de predare, alții abia ieșiți din băncile facultăților, au ceva în comun: emoțiile. Au mape, clipboarduri și dosare cu șină și ascultă, acum, criteriile de departajare spuse la microfon de inspectoare.

Din amfiteatru vezi proiectat un document Excel. În document sunt listele cu școli din București la care sunt disponibile locuri de titular în învățământul primar. Toți cei din sală speră la cel mai bun loc.

  • În urma ședinței, cei care își aleg un loc la catedră vor primi decizie de la Inspectorat. Candidații nerepartizați vin la ședința din 20 august.

Înainte să înceapă strigarea, inspectoarea le spune celor prezenți să iasă din sală după ce-și exprimă opțiunea și semnează. „Nu știu dacă este televiziunea afară, poate îmi spuneți dumneavoastră”, adaugă apoi. Are grijă să facă un avertisment: dacă ar vrea cineva de la presă să facă un material, întâi să obțină acordul zecilor de persoane din încăpere. L-am consemnat.

Se întoarce la scopul reuniunii: „Să vă faceți opțiunea mai rapid ca să terminăm totuși astăzi.” Începe strigarea. Ordinea mediilor este descrescătoare. Prima medie: 9.92.

În fața mea, o tânără cu părul scurt și castaniu ține în mână o coală A4 pe care și-a scris de mână o listă cu 20 de școli. Cu negru numele școlii, cu verde codul, cu roșu distanța pe care ar trebui să o parcurgă până la ele. Pe măsură ce candidații sunt strigați, taie cu roșu unele dintre opțiuni.

După zece minute de strigat nume și ales opțiuni, încă suntem la notele peste 9. O candidată cu nota 9,02 nu optează. Se coboară, ușor-ușor, spre notele cu 8.

Pauză de pus șosete

„Vă rog frumos, un minut de pauză. Vreau să-mi pun o pereche de șosete ca mi-au înghețat picioarele”, spune inspectoarea la microfon. Nu e singura căreia îi e frig. În dreapta, o altă membră din comisie are pe umeri o geacă de fâș.

„Jale, e frig”, se aude din sală. „Tot frig ne e și nouă.”

În spatele scaunelor roșii, în partea cea mai înaltă a amfiteatrului domnesc nouă aparate de aer condiționat. După 45 de minute în ședință, șapte aparate de aer condiționat setate la 20 de grade sunt închise. Continuăm.

„Faceți presiuni asupra mea”

Când se dă un post, coloana din Excel „OCUPAT DA/NU” e completată cu „DA”, iar rândul e colorat cu galben neon. Viitorii titulari cer uneori recomandări. Cei mai mulți vor o școală care să fie „aproape de metrou”.

„Ia Herăstrău că e școală foarte bună! E la 2 minute de metrou”, îi recomandă inspectoarea uneia dintre candidate.

Alții nu acceptă recomandări și nici să fie grăbiți. „Faceți presiuni asupra mea”, spune o candidată. „Nu facem presiuni asupra ta. Ți-am dat un sfat”, răspunde inspectoarea. Apoi candidata spune că nu optează, semnează și iese din sală.

„E și tare în gura asta”, o apostrofează din sală un alt candidat.  

„Ce bulan am avut!”

E aproape ora 12. Mai vezi câțiva oameni răsfirați în sală. Ședința se apropie de final. „S-ar putea să luați toți, Doamne Ajută!”, îi încurajează inspectoarea.

La ieșirea din sală, două tinere își sună părinții să le dea veștile bune. „Am luat unde am vrut!” La finalul apelului, îi spune colegei ei că a auzit că și directoarea școlii respective e „ok”. „Ce bulan am avut!”, conchide. 

„Am fost la ghici la examen și m-am trezit că l-am luat”

de Bianca Dumbrăveanu

La 10 kilometri distanță, din Titan în Drumul Taberei, se împart posturile de limba română, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și latină.

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Sectorul 6, cu o tradiție de peste 75 de ani și o rată de promovare la bacalaureat de peste 90% în ultimii cinci ani, e cel care a găzduit ședința publică de repartizare a posturilor titularizabile.

Cu emoții la cote maxime și într-o cumințenie ca la clasă, profesorii și-au revendicat aici posturile disponibile la instituțiile de învățământ de stat și private din sector. Majoritatea au părăsit sala mulțumiți și cu zâmbetul pe buze.

În timp ce la materiile reale rămân posturi libere în fiecare an, pe catedrele umaniste e bătaie, după cum ne-au spus câțiva candidați.

„Am ales meseria de profesor din pasiune și am rezistat indiferent de condiții. Am încercat și la privat, dar nu mi-a plăcut. Vreau să rămân în continuare la stat chiar dacă posturile sunt puține. Din păcate, nu au fost decât patru posturi anul acesta, mai multe decât în alți ani, dar nu suficiente. La privat lucrezi cu un număr mai mic de elevi și nu te simți la fel de împlinit. Examenul de titularizare a fost foarte dificil, la română cel puțin programa aproape s-a dublat”, ne-a spus o profesoară de limba română cu o experiență de 30 de ani.

Locurile pentru limba română au fost primele vizate, unde și-a adjudecat postul și o profesoară care avea 10 curat. Majoritatea profesorilor au optat pentru învățământul de stat.

În contrast, profesorii de limbi străine par mai tentați de învățământul privat. „Am fost la ghici la examen și m-am trezit că l-am luat. Eu nu am mai predat vreodată, am citit ceva înainte și am scris cam ce am crezut. Nu m-am pregătit foarte mult, însă nu mi s-a părut dificil la germană. M-a atras învățământul, am absolvit facultatea acum ceva ani, însă am lucrat orice altceva. Acum am ajuns la o vârstă la care chiar vreau să fac ce îmi place”, ne-a spus o viitoare profesoară de germană, care a dat examenul de titularizare mai mult împinsă de familie.

O tânără care a promovat examenul de titularizare pentru catedra de engleză a fost printre primii care au părăsit sala, mulțumită de rapiditatea procedurilor: „Mi s-a părut că s-au mișcat repede lucrurile. Și examenul a fost ușor, mi s-a părut totul foarte ok. De mică știam că vreau să fiu profesoară. Am studiat în limba germană mulți ani, dar am simțit că mai bine aș fi profesoară de limba engleză.”

  • Pe 6 august se repartizează posturile pentru cadrele didactice titulare și debutante care au promovat definitivatul în 2024, iar pe 20 august se repartizează posturile pentru cadrele angajate pe durata de viabilitate a postului și pentru cei cu media minimă 7 la concursul național 2024, cu prioritate pentru prelungirea contractului pentru anul școlar 2024-2025.

Andreea Archip

editor coordonator

Am terminat Facultatea de Jurnalism la Iași. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, a fost reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Focusul meu a fost în special în domeniul educației, dar și drepturile omului și social.

Raluca Cristea

reporter

Raluca Cristea este masterandă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Pentru ea, cea mai grea întrebare rămâne „De ce ai ales jurnalismul?”. E o întâmplare fericită faptul că și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism, dar nu e întâmplător că alege să o facă cu pasiune. A publicat texte din domeniul educație, în special, și în paralel este copywriter la un post național de radio.

Bianca Dumbrăveanu

colaboratoare

Încă sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Deși sunt la specializarea Comunicare și Relații Publice, m-a atras mai mult partea de jurnalism și doar asta m-aș vedea făcând.

CUVINTE-CHEIE

repartitie titulari sedinte publice repartitie titularizare posturi profesori