Lumea întreagă e o sală de clasă pentru o familie din Iași

Lumea întreagă e o sală de clasă pentru o familie din Iași

Ramona și Mihai Dănăilă sunt părinți pentru Albert și Ayola, angajați full time ai unor companii multinaționale și doi oameni pasionați de călătorii. Au posibilitatea de a lucra remote, de oriunde vor ei, din tren, mașină, de pe plajă, sau chiar dintr-un vârf de munte. Laptopul le e prieten permanent. Și nu și-au refuzat pasiunea pentru călătorii după ce au devenit mamă și tată. Fac înconjurul lumii în patru și își doresc copiii lor să devină „copii ai lumii”. 

19.10.2024

de Ema Tănase

„Suntem o familie ca oricare alta, cu program uzual acasă. Când noi lucrăm, copiii fac antrenamente de fotbal sau balet, merg la grădiniță și la școală. De când Albert e școlar, depindem însă de programul de școală, așa că ne programăm plecările în funcție de vacanțele școlare și încercăm să profităm la maxim de perioada verii, când copiii sunt liberi, pentru călătorii mai de anvergură”, povestește Ramona Dănăilă, blogger la Părinți călători

Worldschooling sau educația prin călătorii este un concept tot mai întâlnit într-o lume tot mai globală. Mai mult, există diverse școli care primesc pe perioade scurte la școlarizare copii din familii nomade. 

Pentru familia Dănăilă e diferit, că ei călătoresc doar în vacanțele școlare și cred că cele două forme de educație se îmbină armonios. 

Itinerar al cunoașterii lumii 

„Călătoriile noastre sunt din ce în ce mai active, mai pline și mai solicitante cu cât copiii cresc, devin mai flexibili și se obișnuiesc și ei tot mai mult cu acest stil de viață”, spune Ramona pentru Școala9. 

Sunt o „familie călătoare” pentru că 99% dintre călătoriile Ramonei și ale lui Mihai sunt împreună cu copiii. Albert, primul lor copil, când nu avea nici măcar 3 luni, a vizitat prima lui țară din Europa, Malta, acolo unde a atins pentru prima dată apa mării. Călătoriile în trei au continuat până s-a născut Ayola. Înainte de 6 luni împlinite fiecare au avut și primul zbor intercontinental – Albert în Hong Kong, Ayola în Columbia. „După atâția ani pot confirma că cele mai ușoare călătorii cu copiii sunt până la vârsta de 6 luni, când nu depinzi de mâncare decât pentru adulți, bebelușii dorm mult, stau în marsupiu sau cărucior, sunt curioși, tot ce au nevoie e prezența ta”, explică mama. 

Călătoriile, în accepțiunea lor, sunt cel mai bun mijloc de învățare. „Iar ei s-au obișnuit cu acest stil și le place, așteaptă să plecăm împreună, participă alături de noi la făcut planuri și, cel mai important, învață din mers”, adaugă Ramona. 

Au învățat datorită plăcerii pentru noi descoperiri pe care le oferă lumea să se adapteze la situații care de care mai felurite. „Astăzi suntem într-un refugiu fără încălzire, la -7 grade Celsius și 5000 metri altitudine, mâine ne găsești la o vilă cu piscină dintr-o mare metropolă, într-o cazare cu tot confortul, peste câteva nopți s-ar putea să ne facem somnul într-un tren sau autocar, în drum spre următoarea locație”, povestește Ramona. 

Cum își aleg destinațiile 

Dintotdeauna au vrut să se întâlnească cu noul, să cunoască tradiții noi, să descopere noi stiluri de viață și după acest considerent stabilesc lista de destinații prioritare. Nu toate se concretizează. Se orientează după oferte și după situația locală, din punct de vedere al siguranței sau al evenimentelor din zonă. 

„Ne abonăm la newsletters, avem aplicații ale companiilor aeriene instalate, facem simulări pe site-uri tip cluster de bilete de avion, apelăm chiar și la intermediari care vând bilete, dacă prețurile sunt mai ieftine decât direct de la companie și dacă e un site pe care l-am mai încercat sau care are recenzii bune.” 

Mihai e cel care se documentează cu privire la obiective, trasee, mijloace de transport, cazări, reguli culturale sau locale. Pleacă la drum cu traseul propus planificat într-un document Excel. Ramona verifică prognoza meteo ca să fie la curent cu vremea ce îi așteaptă la destinație și în funcție de asta, pregătește bagajele. 

Uneori, li se alătură și familia extinsă, dar nu mereu cei din jur înțeleg plecările lor frecvent pe distanțe și perioade lungi. 

1/9
1/9
2/9
2/9
3/9
3/9
4/9
4/9
5/9
5/9
6/9
6/9
7/9
7/9
8/9
8/9
9/9
9/9

Cu copiii în vacanța de vară în Coreea de Sud, Taiwan, Guam și China 

Nu știu a câta experiență este pe 2024 pentru că nu își fac bilanțul decât la final de an și nici numărul nu îi interesează, ci destinațiile și amintirile pe care și le fac primează. 

Începutul acestui an i-a prins, evident, pe drumuri, într-un road trip în țările baltice –Revelionul l-au făcut la Tallinn, în Estonia, și au urmat pe rând Lituania și Letonia. Au continuat cu câteva city break-uri de weekend în mai multe destinatii europene care erau prenotate pe lista dorințelor: Londra, Colmar, Barcelona, Andorra și Monaco. 

„Vacanța din luna februarie ne-a găsit în Tunisia, unde am făcut un road trip prin partea de nord a țării, de la orașe și medine la situri istorice antice, o descoperire extrem de interesantă. A urmat un city break cu un grup de doamne în Sicilia, ca organizatori, apoi vacanța de Paști am petrecut-o în Egipt – o altă excursie foarte activă și cu multă istorie, care s-a legat perfect cu descoperirile din Tunisia. Cât despre vacanța de vară, am început-o cu un alt tur organizat, la Billund, imediat ce s-a încheiat școala. Iar la început de iulie am pornit spre Asia, unde am călătorit prin Coreea de Sud, Taiwan, Guam și China”, povestește Ramona. 

Călătoriile nu înlocuiesc școala 

Iau școala în serios, deși pleacă des din țară, mai ales că ei provin din familii de cadre didactice. Copiii lor sunt înscriși de la vârste mici în sistemele clasice de învățământ. Completează prin călătorii procesul de învățare. Ambii au frecventat creșa, grădinița, iar acum Albert, primul copil din familia Dănăilă, este la școală, deja elev în clasa a doua. 

„De când Albert a început școala, am devenit și noi riguroși cu programul de călătorii și ne sincronizăm plecările în funcție de vacanțele lui, chiar dacă asta înseamnă uneori prețuri mai mari la avion sau mai multă aglomerație pe drum, în aeroport, la destinație. Călătoriile nu au rolul să înlocuiască complet sistemul de învățare clasic.” 

Ramona și Mihai cred cu tărie că vacanțele întregesc procesul de învățare, adaugă experiențe, sedimentează cunoștințe, creează amintiri. Sunt de părere că sunt lucruri pe care copiii lor le învață de la zero, sunt altele pe care le pun în legătură cu aspecte învățate în școală sau le pun în aplicare când sunt pe drumuri. 

„De exemplu, Albert folosește foarte armonios acum în călătorii limbile străine pe care le învață la școală în explicațiile de la tururile ghidate la muzeele pe care le vizităm, ba chiar îi traduce și surioarei mai mici. Pe de altă parte, toate detaliile istoriei antice cu care a luat contact în circuitul prin Egipt, de exemplu, au constituit una din cele mai bune metode practici de a afla despre această parte din istoria lumii”, povestește Ramona. 

„…copiii își însușesc din mers cunoștințe de geografie, despre faună și floră specifice diverselor părți ale lumii, iar atunci când le vezi cu ochii tăi le asimilezi altfel și le recunoști. Exerciții de citire a hărților, de orientare în spațiu sau de autonomie sunt și ele aspecte foarte importante pe care și le însușesc în călătorii și care, fără dubii, îi vor ajuta mai târziu.” 

Important e faptul că cei mici vor crește cu ideea de diversitate, își dezvoltă spiritul de toleranță, se joacă cu copii de toate naționalitățile, fără să facă diferențe. „Astfel înțeleg că oamenii sunt diferiți, dar cu toții suntem egali pe această planetă, iar divizările și diferențierile nu își fac loc în mintea unui copil al lumii”, adaugă mama lui Albert și a Ayolei. 

Mult timp în natură 

Timpul petrecut afară este de asemenea important în familia Dănăilă. Creșa, grădinița iar mai târziu școala au fost alese și în funcție de acest considerent. În ceea ce privește călătoriile lor, majoritatea timpului de peste zi îl petrec afară. 

Au avut călătorii în care au luat în bagaj haine pentru toate cele patru anotimpuri. Au ales destinații unde era iarnă atunci când la noi, în România, era vară și invers. 

„Mergem mult pe jos, atât când suntem în orașe, cât și în natură. Închiriem biciclete cu care facem plimbări, acolo unde se poate. Explorăm curiozități ale naturii – vulcani noroioși, deșert nesfârșit, întinderi de sare, vulcani, gheizere, lagune, cascade, păduri. Explorarea naturii este în continuare una din prioritățile noastre în călătorii.” 

Un dezavantaj ar fi că cei mici, la un moment dat, nu mai erau impresionați atunci când vedeau maimuțe în aer liber, pentru că văzuseră de multe ori. Frecvența călătoriilor reduce din surpriză, de aceea e importantă și varietatea în călătorii. 

„Însă nu intenționăm să întrerupem nici călătoriile, așa că vom continua acest dans între două tipuri de viață, două moduri de învățare diferite, dar care se completează atât de armonios”, conchide Ramona Dănăilă.

Ema Tănase

profesor pentru învățământul preșcolar

Pe lângă joaca serioasă cu copiii de la grădiniță, sunt contributor la două publicații online, Elita României și Viitorul României și realizez interviuri ce promovează valorile românești. Nutresc sentimente față de țara noastră, ba chiar descopăr că pot contribui un strop la îmbunătățirea ei prin meseria pe care mi-am ales-o. 

CUVINTE-CHEIE

calatorii worldschooling iasi parinti calatori