„Suntem o familie ca oricare alta, cu program uzual acasă. Când noi lucrăm, copiii fac antrenamente de fotbal sau balet, merg la grădiniță și la școală. De când Albert e școlar, depindem însă de programul de școală, așa că ne programăm plecările în funcție de vacanțele școlare și încercăm să profităm la maxim de perioada verii, când copiii sunt liberi, pentru călătorii mai de anvergură”, povestește Ramona Dănăilă, blogger la Părinți călători.
Worldschooling sau educația prin călătorii este un concept tot mai întâlnit într-o lume tot mai globală. Mai mult, există diverse școli care primesc pe perioade scurte la școlarizare copii din familii nomade.
Pentru familia Dănăilă e diferit, că ei călătoresc doar în vacanțele școlare și cred că cele două forme de educație se îmbină armonios.
Itinerar al cunoașterii lumii
„Călătoriile noastre sunt din ce în ce mai active, mai pline și mai solicitante cu cât copiii cresc, devin mai flexibili și se obișnuiesc și ei tot mai mult cu acest stil de viață”, spune Ramona pentru Școala9.
Sunt o „familie călătoare” pentru că 99% dintre călătoriile Ramonei și ale lui Mihai sunt împreună cu copiii. Albert, primul lor copil, când nu avea nici măcar 3 luni, a vizitat prima lui țară din Europa, Malta, acolo unde a atins pentru prima dată apa mării. Călătoriile în trei au continuat până s-a născut Ayola. Înainte de 6 luni împlinite fiecare au avut și primul zbor intercontinental – Albert în Hong Kong, Ayola în Columbia. „După atâția ani pot confirma că cele mai ușoare călătorii cu copiii sunt până la vârsta de 6 luni, când nu depinzi de mâncare decât pentru adulți, bebelușii dorm mult, stau în marsupiu sau cărucior, sunt curioși, tot ce au nevoie e prezența ta”, explică mama.
Călătoriile, în accepțiunea lor, sunt cel mai bun mijloc de învățare. „Iar ei s-au obișnuit cu acest stil și le place, așteaptă să plecăm împreună, participă alături de noi la făcut planuri și, cel mai important, învață din mers”, adaugă Ramona.
Au învățat datorită plăcerii pentru noi descoperiri pe care le oferă lumea să se adapteze la situații care de care mai felurite. „Astăzi suntem într-un refugiu fără încălzire, la -7 grade Celsius și 5000 metri altitudine, mâine ne găsești la o vilă cu piscină dintr-o mare metropolă, într-o cazare cu tot confortul, peste câteva nopți s-ar putea să ne facem somnul într-un tren sau autocar, în drum spre următoarea locație”, povestește Ramona.
Cum își aleg destinațiile
Dintotdeauna au vrut să se întâlnească cu noul, să cunoască tradiții noi, să descopere noi stiluri de viață și după acest considerent stabilesc lista de destinații prioritare. Nu toate se concretizează. Se orientează după oferte și după situația locală, din punct de vedere al siguranței sau al evenimentelor din zonă.
„Ne abonăm la newsletters, avem aplicații ale companiilor aeriene instalate, facem simulări pe site-uri tip cluster de bilete de avion, apelăm chiar și la intermediari care vând bilete, dacă prețurile sunt mai ieftine decât direct de la companie și dacă e un site pe care l-am mai încercat sau care are recenzii bune.”
Mihai e cel care se documentează cu privire la obiective, trasee, mijloace de transport, cazări, reguli culturale sau locale. Pleacă la drum cu traseul propus planificat într-un document Excel. Ramona verifică prognoza meteo ca să fie la curent cu vremea ce îi așteaptă la destinație și în funcție de asta, pregătește bagajele.
Uneori, li se alătură și familia extinsă, dar nu mereu cei din jur înțeleg plecările lor frecvent pe distanțe și perioade lungi.