„Concentrarea atenției (deschiderii școlilor - n.r.) se va face atât pe protecție împotriva COVID, cât și împotriva pericolului de incendiu. În acest sens avem în vedere organizarea unei conferințe video online în ipoteza în care decizia va fi de deschidere a școlilor cu prezență fizică“, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, la câteva zile după incendiul de la Institutul „Matei Balș” din Capitală în urma căruia au murit șapte oameni.
Declarația vine și în contextul în care pe 2 februarie Ministerul Educației va anunța dacă școala se va relua cu prezența fizică din 8 februarie - prima zi după vacanța dintre cele două semestre.
„Situația pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, clădiri în care funcționează cantine și clădiri în care funcționează săli de sport este următoarea: puțin peste 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obținere a acestor autorizații“, a afirmat oficialul.
„Aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizații. Iar 15% sunt clădiri școlare care necesită autorizație de securitate la incendiu și nici măcar nu sunt în curs de obținere. Aceasta este situația reală“, a adăugat ministrul Educației.
Numai că datele pe care le-a transmis Sorin Cîmpeanu sunt diferite de cele trimise către Școala 9 de IGSU la sfârșitul lunii noiembrie.
În primul rând, diferă numărul total de clădiri școlare. IGSU a transmis că sunt 25.478, dar Cîmpeanu a declarat că sunt cu aproape 1000 mai multe - 26.471 de clădiri.
O altă diferență semnificativă este că, potrivit datelor IGSU, 17.619 clădiri școlare, peste 69% din totalul transmis de aceeași instituție, n-au nevoie de autorizație privind securitatea la incendiu. Dar luni ministrul Educației a spus că „aproape 50%“ dintre construcțiile școlilor nu necesită o astfel de autorizație.
De ce există clădiri cu destinație școlară care nu au nevoie de autorizație ISU?
Clădirile unităților școlare construite înainte de 1998, care n-au suferit lucrări de modificare și nu și-au schimbat destinația, nu necesită autorizație ISU. „Majoritatea școlilor au fost construite înainte de 1990, când nici nu exista expresia autorizație de securitate la incendiu. Astfel, ele se încadrau în vechea legislație din anii '70“, ne-au explicat reprezentanții IGSU.
„Pentru unităţile de învățământ, această obligație a fost instituită explicit începând cu anul 1998“, explică reprezentanții IGSU. Adică de când a intrat în vigoare Hotărârea nr. 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării/autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor.
Peste 33 de mii de nereguli au fost găsite în anii școlari 2018-2019 și 2019-2020 în clădirile unităților de învățământ preuniversitar, au transmis reprezentanții IGSU.
„Cele mai multe nereguli se găsesc, de obicei, în școlile construite înainte de Revoluție. Cele noi trebuie să respecte regulile în vigoare pentru a obține autorizația. Prin urmare, acestea n-ar trebui să aibă deficiențe sau, cel puțin, nu la fel de multe ca școlile vechi“, au explicat telefonic reprezentanții instituției.
Principalele nereguli constatate de inspectoratele aflate în subordinea IGSU:
-funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu
-exploatarea defectuoasă a instalaţiilor de detectare, semnalizare și alarmare a incendiilor sau lipsa acestui tip de instalație
-neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor cu personal atestat sau neasigurarea dotării minime
Pentru toate aceste deficiențe s-au emis aproape 23 de mii ( 22.934) de avertismente și 1.102 de amenzi în valoare de peste 3,6 milioane de lei, potrivit IGSU.
Foto Cover: Facebook Ministerul Educației