„Principalul obiectiv e blocarea legilor educației”, a spus astăzi scurt Sorin Cîmpeanu, ca răspuns la acuzațiile de plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației semnate de Emilia Șercan în PressOne, acesta și-a însușit în 2006, cu foarte mici modificări, 92 pagini din munca a trei alți universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar. Atunci era șef de lucrări la la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Împreună cu prof. univ. dr. Ioan Pleșa, prof. univ. dr. Ionel Jinga și conf. univ. Alexandru Ene semna cursul „Îmbunătățiri funciare și irigarea culturilor”. Ioan Pleșa a fost chiar coordonatorul tezei de doctorat a ministrului.
Atunci Cîmpeanu semna două capitole, adică nouă pagini din cele 190 ale lucrării. În 2006, acesta semnează împreună cu doar unul dintre ceilalți autori, Ionel Jinga, un curs cu titlul „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”, care este de fapt lucrarea din 2000.
Cîmpeanu și-ar fi însușit cu această ocazie opt capitole semnate anterior de Pleșa și cinci capitole scrise de Ene, susține PressOne.
Două partide cer demisia ministrului
Ancheta Emiliei Șercan a stârnit reacții mai mult din partea politicienilor decât a mediului universitar. Partidele REPER și USR au cerut astăzi demisia ministrului.
Dintre universități, doar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a ieșit public condamnând plagiatul. „Utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare riscă să arunce o temă atât de importantă în derizoriu, afectând procesul de combatere a imposturii academice. Problema plagiatului poate fi rezolvată doar dacă este tratată cu seriozitate de către universități și de către Ministerul Educației, fără ingerințe sau presiuni politice”, se arată în comunicatul de presă SNSPA.