Tulburările mintale sunt tot mai des asociate cu lipsa de somn și cu timpul petrecut în fața ecranelor, arată studiile. În Statele Unitate ale Americii, aproximativ 42% dintre adolescenți suferă de probleme de sănătate mintală, scrie publicația de popularizare a științei.
Lipsa de somn crește șansele de tentativă de suicid
Principalele consecințe ale privării de somn sunt o stare generală proastă, estomparea efectelor terapiei ori a medicamentelor sau chiar depresie și anxietate. Un studiu a arătat că o oră mai puțin de somn pe săptămână poate duce la „șanse semnificativ mai mari de a se simți fără speranță, de a se gândi serios la sinucidere și de a consuma substanțe”. Iar atunci când nu dorm, adolescenții stau în fața ecranelor - telefon, tabletă, laptop, televizor, scrie The Conversation.
Melatonina, principalul hormon care semnalează începutul somnului, scade în cantitate în momentul în care creierul procesează informațiile primite de lumina albastră a ecranelor, indiferent dacă există filtre de culoare.
FOMO și stimă de sine scăzută din cauza rețelelor de socializare
Principala problemă este însă conținutul la care sunt expuși adolescenții atunci când consumă conținutul de pe rețelele de socializare înainte de culcare, scrie publicația americană. Autorii articolului spun că efectul e similar cu vizionarea unui film thriller sau horror înainte de somn, adică apar în vise imagini din acel film, iar somnul nu e unul profund, dat fiind faptul că creierul încă procesează imaginile rapide care au fost vizionate.
Mai mult decât atât, conținutul de pe rețelele de socializare creează FOMO, acronim de la „fear of missing out” (frica de a pierde ceva la care ceilalți iau parte). Practic, adolescenții văd pe internet doar o parte a vieții pe care creatorii de conținut o expun și acea parte pare una perfectă, cu care ei nu se identifică, astfel că cei care vizionează se simt insuficienți, imperfecți, simt că nu ating standardele pe care le prezintă ceilalți pe social media. Această frică este amplificată și de o stimă de sine scăzută, asociată tot cu lipsa de somn.
Lipsa somnului poate cauza boli
Dacă nu se odihnesc suficient, elevii au performanțe academice slabe, arată The Conversation. Lipsa somnului vine și cu probleme de sănătate: hipertensiunea arterială, atacuri de cord și dezvoltarea diabetului la vârsta adultă. De asemenea, poate fi modificat și metabolismul, care duce la creștere în greutate.
Specialiștii recomandă evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Acesta poate fi însă un obicei dificil de implementat din prima, astfel că se poate începe cu 15 minute de pauză, apoi cu 30, scrie The Conversation.
Dacă există deja un program de somn haotic al copiilor, este recomandat ca părinții să consulte un specialist în tulburări de somn, care poate ajuta la implementarea unui nou obicei mai sănătos, arată publicația.