Liceul nu este doar o instituție, este și o perioadă: adolescență (în mare parte). Dar este și un privilegiu, iar mie, din păcate, mi-a luat destul de mult să înțeleg asta. Oricum, de multe ori dorindu-mi să evadez din holurile cenușii am ales să mă ascund în jurnale vizuale sau tot felul de activități extracurriculare precum Let’s Go Digital, Super Film Festival, Vira, SYT (Showcase of Young Talent), GoBucharest etc.
Pentru mine, workshopul de la TIFF Let’s Go Digital n-a fost un simplu atelier de film, ci, într-un fel, de viață, a cărui experiență tind să cred că nu se va termina niciodată. A început acolo, a continuat când m-am întors ca senioară și va continua... la telefon printre lacrimi sau hăhăieli, la cafea sau din întâmplare pe stradă, când dăm de trainerii care au ajutat cu o cărămidă-două la temelia încrederii noastre. De la fata anxioasă și tremurătoare care pășise prima dată pe străzile Clujului am ajuns tipa care își cunoaște principiile, înțelege mitul greșelii în artă și este în stare să lege două cuvinte când trebuie să vorbească despre produsele sale artistice.
La liceul de arte se simte puternic ideea de „a lua pâinea de la gura” cuiva. Unii profesori de la atelier te privesc ori cu o superioritate care coboară uneori în sfera ridicolului, ori cu o răutate aproape terifiantă. Ei sunt maximul. Tu nu te poți gândi că i-ai putea întrece, deoarece ei sunt materializarea a tot ceea ce poți tu visa ca tânără speranță artistică.
La LGD a fost complet diferit. Când privești modestia acelor oameni (trainerii au fost Dana Bunescu, Sorin Botoșeneanu, Vlad Petri, Tudor Jurgiu și Neil Coltofeanu și, în anul în care am fost senioară, și Dragoș Apetri + coordonatoarea mamă Melinda Boroș) știind realizările pe care le au în spate aproape că te șochezi (într-un mod plăcut de băi, se poate și așa...). Îți trebuie o tărie de caracter destul de mare pentru a nu divaga în egocentrism în momentul în care valorezi atât de mult și, cred eu, o dragoste pentru celălalt poate la fel de mare ca să poți să privești niște puști zăpăciți ca pe niște colegi începători, nu ca pe niște alergători rivali care te pot întrece.