Părinții, un CNA pentru desenele animate de pe internet. Cum poți supraveghea conținutul online pentru copii

Părinții, un CNA pentru desenele animate de pe internet. Cum poți supraveghea conținutul online pentru copii

Până la 12 ani, copiii văd deja mii de ore de desene animate și conținutul le modelează comportamentul, potrivit unui studiu american. Dar nu toate animațiile sunt potrivite pentru cei mici, așa că părinții au un rol esențial în selectarea lor și în crearea unui program de vizionare. Alexandru Badan și Valentin Pintilescu de la canalele Youtube pentru copii TraLaLa și LooLoo Kids au explicat cum poate fi ținută în frâu lumea înșelătoare a internetului. 

14.08.2021

de Ionuț Fantaziu

În zilele în care sunt copleșiți de grijile personale sau poate de oboseala de la serviciu, foarte mulți părinți își țin copiii ocupați cu tableta sau telefonul. 8 din 10 copii din mediul urban intră în contact cu internetul în primii trei ani de viață, arată un studiu realizat de agenția de media Starcom România. În primii ani, cei mai mulți copii se uită la desene animate. 

Alexandru Badan, CEO-ul companiei din spatele celor mai populare canale de YouTube din România, TraLaLa și LooLoo Kids, cu animații pentru copii, cu un mare succes și la nivel internațional, spune că părinții au responsabilitate mare în ceea ce privește timpul petrecut de cei mici în fața device-urilor. 

„Sunt mai mulți actori implicați în acest sistem. Suntem noi, creatorii de conținut, dar în același timp există și rolul părintelui, care, în mod normal, ar trebui să aibă grijă ce urmărește și la ce se uită copilul și cât timp”, spune CEO-ul Mora TV, Alexandru Badan. 

Pentru că animațiile sunt o afacere de miliarde de dolari, e necesar să fie luată în calcul și etica lor. 

O simplă căutare pe cea mai mare platforma de video sharing, Youtube, după construcția de cuvinte „desene animate”, îți arată și succesul pe care îl au animațiile în mediul online. Primele cinci clipuri din rezultate au peste 100 de milioane de vizionări fiecare. 

Foto: Valentin Pintilescu și Alexandru Badan

Potrivit unui studiu realizat de Organizația „Salvați Copiii”, 27,5% dintre copiii din România petrec peste șase ore online într-o zi de școală, iar în vacanță procentul crește la 48,3%. Școala online cauzată de pandemie nu a ajutat deloc la scăderea acestor trenduri. 

Copiii se uită la desene animate un număr de ore apropiat de o normă întreagă de muncă a unui părinte. Un studiu realizat de doi cercetători de la Michigan University, Kayla Bois și Brad Bushman, arată faptul că între 2 și 5 ani un copil se uită la desene animate aproximativ 32 de ore pe săptămână. Cei între 6 și 11 ani se uită 28 de ore la desene animate într-o săptămână. 

Amicii colorați de pe ecrane au o putere fantastică asupra copiilor. Profesorul Sean Brothers, de la Oregon State University, cercetător în domeniul parentingului și al familiei, concluziona într-o cercetare că, având în vedere că până la vârsta de 12 ani un copil se uită mii de ore la desene animate, acestea reprezintă unul dintre cele mai importante seturi care modelează creierul și va influența într-o oarecare măsură comportamentul și modul în care gândește viitorul adult.    

Internetul, Vestul sălbatic al „desenelor”

Dacă la televizor conținutul trece prin mai multe filtre, pe internet, părinții trebuie să aibă mai multă grijă și să fie atenți. De exemplu, chiar dacă un copil începe să se uite, pe Youtube, poate ajunge rapid la alte clipuri, din cauza sugestiilor primite de mama sa, pe baza istoricului de navigare. 

Alexandru Badan remarcat în timp și că există mai multe tipuri de părinți în ceea ce privește atitudinea față de gadgeturi. „Unii nu-i lasă deloc pe copiii nici la televizor, nici pe telefon sau tabletă până pe la 5 ani, alții, la polul opus, dau telefonul copilului de la un an și jumătate și are acces la orice. Problema e că îl pot lăsa pe copil, însă trebuie să urmăresc îndeaproape la ce se uită pentru că Youtube-ul este foarte bun, însă este și înșelător, din două clicuri un copil poate ajunge la un conținut care nu este pentru el”, mai spune acesta, părinte și el a trei copii.

Acesta a mai observat și că sunt părinții care cedează atunci când copiii încep să plângă dacă le iau telefoanele sau tablete din mână și încearcă să le oferte alte tipuri de conținut. „Părintele trebuie să aibă puterea și tăria să-i ghideze, să nu cedeze după primele lacrimi. Practic, părintele trebuie să aibă principalul rol de a educa, în momentul în care renunță la rolul acesta, nou nu putem să-l suplinim”, mai spune Alexandru Badan. 

Pentru a evita astfel de situații și conflicte cu cei mici, vizionarea canalelor TV dedicate ar putea fi o soluție. De altfel, Alexandru Badan și echipa sa lucrează la primul canal TV de desene animate din România, care va avea conținut realizat în țara noastră. La sfârșitul anului trecut, Consiliul Național al Audiovizualului a votat în unanimitate acordarea licenței pentru acest post.  

Creați un playlist sau instalați o aplicație dedicată

În lipsa televizorului, o soluție pentru a controla pe Youtube la ce se uită un copil este crearea unui playlist, pentru că ține copilul într-un ciclu de clipuri deja verificate de părinte, e de părere development manager-ul de la TraLaLa și LooLoo Kids, Valentin Pintilescu. 

„De aceea pentru noi nu a fost atrăgător Facebook, chiar dacă partenerii sau competiția au mers și pe această platformă. Noi nu am uploadat clipurile noastre și pe Facebook pentru că se poate trece foarte ușor de la elefantul Cici, la un videoclip despre pranks (n.r. farse), pentru că este o platformă care are cu totul alt rol”, explică Valentin Pintilescu. 

O altă modalitate de a controla clipurile la care se uită un copil este prin instalarea unor aplicații dedicate, controlate de părinți. 

„Sunt foarte puține device-uri din România pe care este activat opțiunea de parenting control. Noi, când am creat aplicația de mobil, și pentru LooLoo Kids și pentru TraLaLa, s-a plecat de cerința cum creezi control parental, astfel încât user-ul, copilul de 2 ani să stea într-un mediu foarte sigur și să existe o anumită previzibilitate în utilizare, altfel e o cutie a pandorei telefonul”, spune Valentin Pintilescu. 

În curând, părinții vor trebui să fie atenți la încă o platformă în care se oferă conținut copiilor. „Suntem în discuții cu compania din spatele TikTok, pentru a produce conținut pentru o aplicație la care lucrează și pe care urmează să o lanseze. Însă rețeaua TikTok o excludem, pentru că nu e potrivită pentru animațiile noastre”, a mai spus Alexandru Badan.

Valentin Pintilescu adaugă că noua platformă se anunță a fi una dedicată copiilor mici, cu opțiuni avansate de control parental, care va pune accent pe educație.  

Foto: Valentin Pintilescu

Youtube vrea să trimită copiii la culcare 

Youtube va veni cu mai multe schimbări pentru copii și adolescenți. Printre altele, platforma îi va anunța pe cei mici când trebuie să meargă la somn, prin intermediul unor notificări. Prin activarea opțiunii Safe Search, utilizatorii sub 18 ani vor fi protejați de conținutul neadecvat pentru vârsta lor. Aceasta se va activa automat. 

De asemenea, setarea Location History va fi implicit dezactivată pentru toate conturile copiilor. Vor fi modificări și pentru publicitatea afișată copiilor sub 18 ani. Mai exact, va fi blocată țintirea reclamelor pe baza vârstei, genului și interesului pentru anumite subiecte sau lucruri. 

Noua opțiune Play va informa părinții cu privire la aplicațiile care respectă politicile platformei, mai transmite compania. 

În ciuda regulilor stricte, rețele precum TikTok, YouTube sau Instagram sunt des criticate pentru că nu reușesc să protejeze suficient copiii de conținut inadecvat sau, uneori, chiar de prădători online. 

Foto principală: Shutterstock

Ionuț Fantaziu

jurnalist

E absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași. În 12 ani de presă a lucrat în redacțiile de la Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul Zilei, Yahoo News și GreatNews. E interesat de educație, tehnologie și probleme societății.

CUVINTE-CHEIE

desene animate animatii tralala mora tv loolooo kids Youtube alexandru badan valentin pintilescu