Poveștile au fost scrise de opt studenți de la Programul de Studii de Limba și Literatura Rromani de la Universitatea București iar acestea vor ajunge în grădinițe și școli. Aceste povești promovează empatia între toți copiii și înțelegerea culturii rome.
Proiectul Bare Rroma (Eroi romi) este la a doua ediție și cele 4.400 de volume deja tipărite vor ajunge prin donație la 1.100 de educatoare și implicit la 11.000 de copii din sate și orașe. Cărțile pot fi citite și online, gratuit, pe www.cualtecuvinte.com, disponibile în format bilingv română-romani.
Copiii vor putea afla din aceste cărți despre persoane reale care au reușit în viața de zi cu zi.
„Mi-aș dori ca acești copii să creadă că nu există limite pentru a reuși în viață”
„Puțin Curaj nu este o poveste clasică cu prințese și zmei, ci o poveste inspirată din viața reală a actriței și regizoarei Alina Șerban și mi-aș dori să fie motivațională pentru copiii care provin din medii vulnerabile. Mi-aș dori ca acești copii să creadă că nu există limite și bariere pentru a reuși în viață, că totul este posibil”, spune Mihai Moisa, unul dintre autori.
„Viața lui Gelu Duminică ne învață că adevărata magie nu stă doar în aventurile individuale, ci în sprijinul celor din jurul nostru, în puterea colectivă care ne susține și ne îndrumă”, spune și autoarea Bianca Neștian.
Alexandru Zamfir, asistent universitar la Catedra de Limba și Literatura Rromani, Universitatea din București, a coordonat traducerile și crede că astfel de povești vin cu noi perspective și îmbogățesc actul educațional.
„Materialele didactice, și în special cărți de povești, bilingve, în română și romani (...) sporește creativitatea, încurajează elevii la dialog și cu siguranță lărgește orizontul de înțelegere și interpretare”, a declarat acesta.
Volumele vor fi lansate simultan sâmbătă, 12 octombrie, ora 11.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu, nr 8, în prezența celor opt autori și a echipei care a coordonat poveștile, ilustratorii și o parte dintre eroii poveștilor.
„Credem că această serie nouă de cărți ilustrate cu eroine și eroi romi, în ediție bilingvă, dau ocazia copiilor romi să crească cu mândria de a fi romi și cu firescul de a-și afirma identitatea, iar copiilor de alte etnii de a descoperi limba și cultura romă prin personaje care sunt exemple de talent, reziliență și generozitate pentru noi toți.”, a declarat Minodora Cerin, manager de proiecte în cadrul Asociației Cu Alte Cuvinte.
Asociația Cu Alte Cuvinte, fondată acum opt ani, creează module și materiale de educație pentru diversitate, care ajung în școli și grădinițe din medii defavorizate.
Publicația Școala9 este partener media al evenimentului.
Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.