Prima pe județ la Evaluare Națională dintre școlile din rural, în continuare cu toaleta în curte

Prima pe județ la Evaluare Națională dintre școlile din rural, în continuare cu toaleta în curte

În Poiana Sibiului, o comună la 50 de kilometri de orașul Sibiu, se află singura școală din județ inclusă în proiectul Ministerului Educației care încă are toalete în curte. În prima săptămână de cursuri, echipa Școala9 a vizitat-o. Este o unitate de învățământ cu rezultate, clasată pe primul loc între școlile din mediul rural din Sibiu la Evaluarea Națională și pe locul 11 la nivel județean.

11.10.2024

de Raluca Cristea, Foto: Raul Ștef

La începutul anului școlar 2024-2025, Școala9 a făcut un tur al școlilor cu toalete în curte. Prima oprire, județul Vaslui, unde am fost în zece școli înscrise pe listele de la Minister pentru modernizare. În Vaslui am găsit comunități cu elevi tot mai puțini și pentru care primarii se întreabă dacă mai e cazul să se lanseze în investiții și peste tot discrepanțe de tipul - table inteligente în școală, latrină în curte. Mergem acum la o școală din Sibiu, județul cu o singură școală înscrisă pe listele de la Minister prin care se promit modernizări.

Nu este singura însă rămasă cu toalete în curte, mai sunt și Școala Gimnazială Bruiu și Școala Gimnazială Râu Sadului, potrivit publicației Turnul Sfatului. Toate trei au toalete cu toate utilitățile, dar nu sunt lipite de școală. Am vrut să vedem de ce se întâmplă asta într-un județ pe locul șase în țară la PIB pe cap de locuitor. 

Toaletă „conformă”, dar în exterior

În prima săptămână de școală, pe strada din Poiana Sibiului unde e amplasată și școala, se lucrează. Lucrările din comuna cu aproximativ 2.300 de locuitori sunt pentru racordarea la rețeaua de gaze.

Școala Gimnazială „Ioan Ban-Dascălu”, în care vin zilnic peste 160 de copii, are acoperiș cărămiziu, o curte interioară pavată și coșuri de baschet. E alcătuită din trei corpuri așezate pe modelul apartamentelor stil vagon.

Școala poartă numele unuia dintre cei mai respectați dascăli ai Ardealului. Ioan Ban-Dascălu a predat în Poiana Sibiului pe la 1900, când școala avea în jur de 440 de elevi, potrivit Sibiu News. Erau vremuri în care copiii erau evaluați cu: „foarte mulțumitoriu“, „mulțumitoriu“, „destulitoriu“ sau „nedestulitoriu“, după cum arată cataloagele rămase de atunci. 

Un secol jumate mai târziu, școala are de trei ori mai puțini elevi și o toaletă care n-o aliniază cu secolul XXI. 

De 16 ani, director aici este Vasile-Radu Fântână. Acesta spune că „toaletele sunt construite în exterior, sunt conforme, avizate, moderne, numai că nu le avem în interiorul școlii.” Aceste toalete au fost construite printr-un proiect al Ministerului Educației din anul 2008, doar că nu în școală, ci în curte. 

Potrivit Ministerul Educației, astăzi o toaletă conformă este, prin definiție, amplasată în unitatea de învățământ. În categoria grup sanitar neconform intră, în schimb, pe lângă grupurile sanitare „situate în curte”, și alte tipuri de toalete: fără racordare la canalizare și apă curentă, fără fosă septică sau fără număr adecvat de cabine în raport cu numărul de elevi.

„Nu sunt de tip latrină. Acestea sunt toalete moderne. Cu apă și cu tot ce e necesar în toaletă. Numai construcția, propriu-zis, este în exteriorul unității de învățământ”, mai spune directorul. 

Un sfert de milion de lei pentru grupuri sanitare

Toaleta a fost construită relativ recent, în 2008, când miniștri ai Educației au fost, pe rând, Cristian Adomniței, Anton Anton și Ecaterina Andronescu. Directorul Fântână spune că nu știe de ce nu s-au construit în interior încă de atunci când era un „moment potrivit”.

Anul acesta, la 16 ani de la construcție, Ministerul Educației a virat alți 253.000 de lei pentru lucrările de conformare ale grupurilor sanitare de aici și s-a făcut o completare din bugetul local. În total, peste 300.000 de lei vor fi investiți pentru ca școala să-și mute toaleta în incintă.

„Feedback-ul nu este negativ, dar nici pozitiv”

Cadrele didactice și elevii nu s-au plâns de situația toaletelor din curte, susține directorul. Din partea părinților, însă, „feedback-ul nu este negativ, dar nici pozitiv”, asta în contextul în care comuna este, potrivit directorului, „o comună înstărită”, în care majoritatea locuitorilor au toaletă în interior.

O situație atipică pentru o țară în care aproape un sfert dintre locuitori nu are toaletă în casă, potrivit unei analize Panorama. Bulgarii sunt la un procent de 7%, în timp ce majoritatea statelor europene sunt la sub 1%.

Potrivit proiectului, toaletele vor fi amenajate într-o sală de clasă. Școala, însă, e alcătuită din trei corpuri separate și, spune directorul, tot vor exista elevi nevoiți să traverseze curtea exterioară ca să ajungă în corpul în care va fi amplasată toaleta nouă.

„Să veniți în ianuarie”

În acest moment, cei 160 de elevi de la Școala Gimnazială din Poiana Sibiului traversează curtea pavată și ajung la toaleta din curte. E o construcție asemănătoare cu școala, cu acoperiș cărămiziu și pereți galbeni, cu uși și ferestre de termopan.

În interior, toaletele au gresie și faianță, cabine cu vase și pisoare, chiuvete și apă curentă. În unele locuri lipsesc plăci de faianță și bucăți din rigips, iar mirosul e înțepător. 

1/2
1/2
2/2
2/2

„Sunt de acord, trebuie mutată. Să veniți în ianuarie”, transmite directorul.

„Au început lucrările”, dar sunt doar într-o conversație pe WhatsApp

Înainte de începerea școlii, la final de august, Marius Novac, Inspector Școlar General în Sibiu, ieșea în conferință de presă să anunțe investiția de la Poiana Sibiului. Preciza atunci că 329 de unități școlare au  toalete în interiorul unităților, în timp ce doar trei unități utilizează toalete în curtea școlii, dar cu utilități și dotări moderne.

„Am subliniat faptul că Școala din Poiana Sibiului a solicitat și a și primit peste 300.000 de lei în vara acestui an cu dedicație pentru a aduce toaleta în incinta școlii. Domnul primar ne-au comunicat că deja au început lucrările și să sperăm că în această toamnă le și finalizează”, spunea Novac.

La momentul vizitei noastre, la mai puțin de trei săptămâni de la publicarea articolului în presa locală, lucrările erau însă doar într-o conversație pe WhatsApp.

Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar directorul susține că „până în 31 decembrie ele vor fi mutate în interiorul unității”. „Proiectul există. E și făcut proiectul”, a spus directorul și a intrat în conversația de pe WhatsApp cu primarul comunei, din care ne-a arătat un document PDF cu proiectul toaletei moderne.

Am încercat să discutăm și cu primarul comunei, Adrian Iovi, care urmează să preia al doilea mandat. La momentul vizitei noastre, primarul era într-o ședință, așa că directorul Fântână ne-a indicat să-l sunăm în următoarele zile. Nu a răspuns, însă, la apelurile și mesajele Școala9.

Un total de 1.146 de unități de învățământ au fost pe lista investițiilor în ultimii cinci ani, fără să se cunoască stadiul lor, și s-au cheltuit un total de aproape 100 de milioane de lei, potrivit Funky Citizens.

Zilele următoare mergem în Buzău, în județul natal al premierului, județ care are opt școli înscrise pe listele de la Minister prin care se promit modernizări. Într-un sat înconjurat de păduri de foiase, cu fag și stejar și cu puțin peste 700 de locuitori, o clasă a fost transformată în toaletă în incinta școlii. 

Dacă aveți o sugestie de articol, temă pe care să o abordăm sau o observație legată de acest material, vă rugăm să ne scrieți pe adresa redactie@scoala9.ro.

Raluca Cristea

reporter

Raluca este absolventă de Jurnalism la FJSC și masterandă la Jurnalism Tematic. La Școala9 îmbină storytelling-ul cu analiza riguroasă, aducând în prim-plan, printre altele, povești despre inteligență artificială, refugiați și sistemul educațional din zone defavorizate. Este și copywriter pentru un post de radio național și pasionată de călătorii, mereu în căutare de noi perspective. 

Raul Ștef

Fotojurnalist

Interesat de fotografie documentară din sfera socialului. Absolvent al Masteratului de Fotografie documentară și fotojurnalism la Universitatea de Artă din Londra, are o experiență de peste 20 de ani în fotojurnalism unde este interesat de subiecte din sfera socială și culturală.  

CUVINTE-CHEIE

școală profesori toalete sibiu proiect