Poveștile care au inspirat Spectacolul „Keres TikTok”: „Fetele s-au săturat să fie judecate la orice pas“

Poveștile care au inspirat Spectacolul „Keres TikTok”: „Fetele s-au săturat să fie judecate la orice pas“

Scenariul pentru Spectacolul „Keres TikTok“ a fost inspirat din experiențele unor tineri din comunități de romi. Piesa vorbește despre nevoia educației sexuale la școală și în comunitățile dezavantajate, unde, în unele cazuri, cultul virginității încă există, iar accesul la educație este în general anevoios.

08.10.2020

Florinela Iosip, Foto: Eli Driu

„Poveștile sunt inspirate din realitățile tinerilor din comunitățile unde am ținut workshop-uri, dar nu este nicio poveste reală“, explică Mihaela Drăgan, co-fondatoare a trupei de teatru feminist rom Giuvlipen și dramaturga care a scris scenariul piesei „Keres TikTok“.

Mihaela Drăgan povestește că fetele care au participat la workshop-uri (ateliere) au vrut să discute despre dublul standard în privința virginității, dar și despre cum se simt extrem de judecate de către băieți dacă se îmbracă într-un anumit fel sau dacă postează pe TikTok.

„Fetele s-au săturat să fie judecate la orice pas. Să nu iasă noaptea afară, să nu stea în preajma unei fete considerată necinstită în comunitate, să nu poarte blugi, să nu se machieze și lista poate continua“, spune dramaturga.

Cât despre băieți, ei au fost mai interesați să discute despre schimbările care au loc la nivel fizic în perioada pubertății și despre cum se pot proteja în timpul unui act sexual.„Erau curioși, chiar însetați să audă lucruri de la mine. Mi-au adresat întrebări legate de masturbare, de metode contraceptive sau despre ce întâmplă cu corpul unei femei în perioada de menstruație.“

Una dintre activitățile desfășurate cu băieții și fetele din comunități, laolaltă, a fost despre ce înseamnă consimțământul. Astfel, băieții și fetele s-au așezat pe câte un rând, iar fiecare băiat nu se putea apropia de fata care era vizavi de el decât în măsura în care tânăra era de acord cu apropierea acestuia de corpul ei. Același joc s-a aplicat și invers.

Foto: Actorii Raj Alexandru Udrea și Bianca Mihai în piesa de teatru Keres TikTok

„Fetele se purtau într-un anumit fel ca să le arate cum îi percep pe băieții sau bărbații care se apropie prea mult de ele și le invadează spațiul personal. Băieții au fost chiar surprinși de cum s-au simțit“, își amintește scenarista piesei.

Regizoarea spectactocului Sandra Selimovic spune că în timpul acestor ateliere a conștientizat și mai mult nevoia de educație sexuală în rândul tinerilor. „Familiile tradiționale sunt la fel în orice țară. La fel și prejudecățile la adresa femeilor. Cât timp păstrăm tăcerea, adolescenții sunt pierduți. Mulți folosesc internetul doar pentru pornografie și văd scene de sex nerealiste, comparativ cu ce înseamnă intimitatea într-o relație, și încearcă să le copieze“, crede regizoarea de origine sârbă stabilită în Viena.

„Nimeni nu le explică adolescenților ce se întâmplă cu corpurile lor, că e normal să treacă prin anumite schimbări. Societatea le spune fetelor doar să fie rușinate“, mai spune Sandra.

O altă problemă asupra căreia regizoarea atrage atenția este că în comunitățile conservatoare, în special cele religioase, nu se acceptă conceptul de „iubit“. „Ai doar varianta să trăiești cu părinții până te căsătorești. Nu există nimic între cele două etape. Nu colectezi experiențe care să te ajute să te cunoști și să te dezvolți ca ființă umană. Nu rămâi cu amintirea primului sărut, a primei atingeri.“

„Știu din experiența personală ce înseamnă să nu poți vorbi. Te mănâncă pe interior“, mărturisește regizoarea. Ea și Mihaela Drăgan le-au împărtășit, la rândul lor, tinerilor din comunități despre experiențele lor personale din intimitate și despre prejudecățile cu care s-au confruntat.

„În Austria, unde am crescut, n-am avut pe nimeni la școală cu care să discut despre corpul meu sau despre sexualitatea mea. Prima oară am discutat cu sora mea mai mare. Apoi, mi-am făcut prieteni la Pride și mi-am tot extins cercul de prieteni, cunoscând și alți oameni ca mine din comunitatea LGBT“, mai povestește Sandra.

Foto: Nicoleța Ghiță (actriță), Bianca Mihai (actriță), Sandra Selimovic (regizoare), Raj-Alexandru Udrea (actor) într-o discuție cu publicul  după finalul spectacolului.

Când scenariul se confundă cu realitatea: „Nu e doar povestea mea“

Pentru a da mai multă autenticitate spectacolului, dramaturga Mihaela Drăgan împreună cu actrița Nicoleta Ghiță, care o joacă pe Sara (unul dintre cele două personaje feminine), au decis ca după finalul poveștii, Nicoleta să iasă din personaj și să împărtășească o parte din experiențele din viața reală pe scenă. "O cunosc bine pe Nico și știu că multe dintre luptele ei sunt și ale personajului", explică Mihaela.

Redau mai jos povestea actriței Nicoletei Ghiță, așa cum mi-a spus-o chiar ea la telefon:

Când aveam vreo 13 ani, stăteam pe afară cu trei prietene din bloc. Mergeam pe ascuns când una dintre ele voia să se vadă cu un băiat. Ele glumeau că sunt băiat sau lesbiană, pentru că eram băiețoasă și nu aveam un iubit. Nu o făceau din răutate. Noi mereu am fost unite, dar tot nu-mi pica bine.

Și-atunci am zis că primul băiat care o să-mi apară în cale și o să-mi fie drag, cu el mă combin. Și l-am cunoscut după câteva luni într-un părculeț din Ferentari, cartierul unde am crescut. Am plecat la 14 ani și jumătate de acasă pentru el, pentru că-l iubeam, iar el pe mine. E mai mare decât mine cu 12 ani. Și acum suntem împreună.

Părinții mei erau foarte stricți cu mine și nu puteam să vorbesc cu ei nimic legat de băiatul ăsta sau despre ce înseamnă o relație în general. Ei știau doar că trebuie să te măriți după ce pleci de acasă și aia e. Așa credeau ei că este mai bine.

Îmi era rușine să vorbesc cu ai mei. Mai ales că era mai mare decât mine. Când au aflat, au zis că-l bagă la pușcărie. Apoi s-au obișnuit cu ideea și mi-au zis să joc cămașa ca să nu mă fac de râs în cartier. M-am bătut cu pumnul în piept și am zis că nu. Am început să plâng, să urlu. Și n-am făcut. Mi se pare cea mai stupidă tradiție.

Și la școală îmi era rușine să vorbesc despre relația cu băiatul ăsta. Noi nu am făcut niciodată educație sexuală. Asta este o vorbă nouă pentru generația mea. Când eram în clasa a VIII-a, aveam câteva prietene cu care mai discutam lucrurile astea. Ambele își începuseră viața sexuală, iar una dintre ele era gravidă. O profesoară era răutăcioasă cu ea. Îi spunea: „Ce ți-a trebuit bărbat? Tu abia știi să te ștergi la… și crezi că o să poți avea grijă de copil? Abia ai ce să mănânci“.


Foto: Nicoleta Ghiță (actriță)

„Să nu ne mai fie rușine“

Nicoletei i-a fost greu să joace rolul Sarei, pentru că poveștile lor se aseamănă. „N-am vrut rolul la început. Era greu să accept că mă regăsesc în povestea Sarei. După ce am vorbit mai mult cu echipa, am realizat că n-am de ce să mă ascund. Nu e doar povestea mea.“ 

Nici celorlalți doi actori nu le-a fost ușor să-și intre în personaj. În cazul lui Raj - Alexandru Udrea, care este o persoană queer (n.r. - termen colectiv pentru minorități sexuale), provocarea a fost să joace un rol dintr-un univers complet diferit față de viața lui. 

„A fost destul de greu să mă transpun în acest personaj, pentru că eu nu am avut limitările pe care le are Iuli. Ai mei nu m-au crescut așa conservator. Mi-a fost greu să înțeleg de ce toate lucrurile merg spre Dumnezeu până nu am cercetat mai mult despre astfel de comunități religioase.“

Raj este convins că ar trebui să se facă obligatoriu educație sexuală în școli, cu accentul pus inclusiv pe combaterea „bodyshaming-ului“ (injuriilor și bullyingului legate de corpul unui om), cât și pe încurajarea discuțiilor despre sănătatea mintală.

„Dacă aș fi avut ore de educație sexuală, unde eu și colegii mei să purtăm discuții deschise, sunt sigur că m-ar fi ajutat. Ar fi ajutat pe oricine. Să nu ne mai fie rușine de corpurile noastre, să nu mai facem caterincă de alte corpuri. Am trăit în chestia asta mult timp. Am avut noroc că am plecat la facultate. Nu mai suportam să mi se spună gras sau negrotei“, își amintește actorul.


Foto: Actorii Nicoleta Ghiță, Bianca Mihai și Raj-Alexandru Udrea în spectacolul „Keres TikTok“

Prietenii frumoși cu care poți să discuți orice

Nici Biancăi Mihai, actrița care a interpretat-o pe Narcisa, nu i-a fost ușor să intre în rol. „Povestea mea și a Narcisei sunt foarte diferite. Până acum am simțit că am trăit într-o bulă. Sunt mult mai recunoscătoare, pentru că eu n-am fost constrânsă în vreun fel de părinții mei“, spune tânăra, care acum este studentă în primul an la facultatea de cibernetică.

Deși este cea mai tânără dintre actori (19 ani), nici Bianca nu a făcut educație sexuală în școli. „Profesorii de biologie evitau să ne vorbească și despre organele sexuale. Eu am avut noroc de prieteni frumoși, cu care să vorbesc deschis. Uite, am citit asta. Crezi că e adevărat? Uite, eu am simțit asta. Oare de ce? În familie n-am discutat niciodată despre asta. Cred că m-aș simți inconfortabil să deschid astfel de subiecte cu ei.“

Bianca a trebuit să vorbească despre dezvirginare și masturbare pe scenă în fața părinților ei, care au fost în public. „A fost  impactul mare. Este ceva nou. Pentru mine a fost mult. Sincer!“, îmi spune Sandu Mihai, tatăl Biancăi.

La finalul spectacolului, unul dintre actori îi întreabă pe tinerii ale căror povești au inspirat piesa dacă s-au simțit inconfortabil. Din public vine doar tăcere. 

*Spectacolul „Keres TikTok“ va putea fi urmărit online pe 11 octombrie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook E-Romnja.

 

 

Florinela Iosip

reporter

Învață să cunoască oameni și să scrie din 2016. A lucrat la Realitatea TV, Adevărul și Libertatea, unde este reporter și acum. 

CUVINTE-CHEIE

educatie sexuala, educatie, virgina, romi, corp,

Utilizăm cookie-uri și alte tehnologii similare necesare funcționării site-ului, analizării performanței, pentru a-ți oferi conținut personalizat după interese și preferințe, precum și pentru activitatea noastră de publicitate online. Detalii despre despre cookie-uri și gestionarea lor in Politica de Cookies
Accept toate cookie-urile