Profesorul Constantin Lomaca, despre cum se predau științele în Australia și Germania

Cum este organizată o catedră de științe în țări precum Australia și Germania? Cum colaborează profesorii între ei ca să livreze cea mai bună învățare către elevi? La podcastul REZOLVAT, am vorbit cu profesorul Constantin Lomaca, cu experiența sa în cele două sisteme de învățământ, despre soluțiile care ar putea să crească nivelul alfabetizării științifice și alfabetice și în România. 

23.04.2025

de Andreea Archip

A plecat din țară în anii ‘90 în Australia și a intrat imediat în învățământ. În România studiase Geologia, în cadrul Universității din București. În Sydney a făcut Facultatea de Educație, în cadrul University of Technology, și apoi a obținut o specializare în Bacalaureat Internațional la Melbourne University. 

A avut acces la cei mai mari oameni de știință în domeniul educației și a ajuns șef de catedră de științe și director de curriculum în Sydney. După 20 de ani în țara pe locul 11 în lume la testările PISA, a revenit în Europa, dar în Germania, unde conduce catedra de științe a unei școli din Erlangen și lucrează cu o cancelarie internațională de profesori.
A predat de-a lungul timpului chimie, biologie, fizică, filosofie pentru copii și teoria cunoașterii. 

În ultimii ani, profesorul Lomaca a revenit tot mai des în România unde a fost consultant educațional și trainer pentru organizații ca Teach For Romania și Aspire Teachers, precum și Casa Corpului Didactic din Galați.

Cum ar putea profesorii să colaboreze

În vizitele sale, a ridicat de multe ori problema colaborării strânse dintre profesorii români, lucru despre care științele educației arată că duce la rezultate bune în sala de clasă. Ca profesorii români să colaboreze, e nevoie de infrastructură, crede Lomaca. „E complicat pentru că, nefiind săli suficiente, nu au unde să stea profesorii mai mult decât orele pe care le predau. În școlile de stat vin în două schimburi câteodată. Unde să stea profesorii? Dacă le-ai crea un cadru, un birou, o masă, niște sertare, un computer la școală, să-și facă treabă de școală la școală, când se duc acasă, stau cu copiii și cu familia”, este una dintre soluțiile pe care le vede profesorul. 

Crede că se pot vedea rezultate bune în școala românească în doar câțiva ani, cu ingredientele potrivite: „Nu știu care este procentul celor care chiar își doresc o societate dezvoltată, pentru că asta vine cu niște costuri și cu niște renunțări la niște lucruri pe care le ai. Cât de dispus ești să renunți la anumite lucruri ca să ai alte lucruri? Multă lume vrea, dar să nu-l afecteze pe el sau pe ea, să-i afecteze pe alții schimbările respective. Și apoi îți trebuie o anumită voință politică, dar bazată pe viziune”.

Jurnalism de soluții în educație

REZOLVAT este primul proiect de jurnalism de soluții în educație. A treia temă abordată, după abandonul școlar și literația, este alfabetizarea matematică și științifică.

Alfabetizarea matematică este una dintre componentele alfabetizării funcționale, alături de literație și alfabetizarea științifică. Nu înseamnă doar abilitatea de a face calcule, ci și capacitatea de a privi critic datele și informațiile, de a lua decizii informate și de a aplica gândirea logică în rezolvarea problemelor din viața cotidiană. Să fim alfabetizați numeric înseamnă, de pildă, să știm să calculăm un buget, să interpretăm costurile de la utilități, ori să înțelegem riscurile financiare.

Peste o treime dintre elevii români sunt analfabeți numeric, arată rezultatele primului raport național privind alfabetizarea numerică din România, realizat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE România) și Brio. Analfabetismul numeric crește constant în rândul elevilor, lucru confirmat și de raportul TIMSS.

De altfel, datele PISA atrag atenția că școala nu-i pregătește suficient pe copii pentru viața reală de adult. Doar unul din cinci elevi români în vârstă de 15 ani spune că poate interpreta soluții matematice în contextul unor situații din viața reală, arată raportul de evaluare PISA 2022, al OECD.

Echipa de proiect:

Jurnaliști: Cristina Radu, Andreea Archip, Raluca Cristea

Ilustrații: Simina Popescu

Imagine: Sorin Grigoreanu

Montaj: Bogdan Pîrlea

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

constantin lomaca stiinte cum se preda australia educatia in australia profesor in australia profesor in germania matematică Germania