La protestele din februarie 2017, împotriva Ordonanței 13, Teodor Teleagă abia devenise major și nu votase încă. Dar a ieșit în stradă alături de colegii de la Liceul German Goethe din București și de familie, motivat de ideea unei schimbări. Încă nu știa dacă va pleca în Germania sau va studia în România, dar s-a hotărât atunci că nu mai vrea calea mate-info, a profilului pe care îl studia în liceu. Spune însă că decizia de a pleca nu a ținut neapărat de situația politică din țară.
Acum are 21 de ani, e în anul al treilea de licență și studiază politică și sociologie în Bonn, un oraș la aproape 30 de kilometri de Koln. A obținut o bursă în ultimul an de liceu, la recomandarea unei profesoare, ceea ce i-a făcut decizia de a veni aici mai ușoară. Totuși, spune că resimte lipsa unor studii mai aprofundate de sociologie în liceu. În primul an, a trebuit să-și învingă timiditatea și să lase în urmă experiența din școlile din țară, unde la unele materii nu făcea decât să reproducă informație. Folosește discuțiile constante cu colegii și disponibilitatea profesorilor lui pentru a recupera informațiile pe care studenții germani le au de la școală sau din discuții în familie.
La început a fost destul de greu să mă adaptez pentru că simțeam că toți nemții erau mai bine pregătiți din punct de vedere politic, pentru că ei au materia asta din liceu. Sunt în continuare multe fundamente pe care trebuie să le recuperez și sper, până la master cel târziu, să le recuperez.
De Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a aflat de la un prieten, student în Berlin, și s-a înscris în organizație pentru că a resimțit dorul de casă. A devenit voluntar în asociație în martie 2018, iar acum este coordonator adjunct al filialei germane din LSRS. Și știe că atunci când îi lipsește cultura noastră, găsește o bucățică din ea în LSRS. Organizația a apărut în 2009 și îi ajută pe studenții români din afară să țină legătura cu țara, iar elevilor de liceu care vor să studieze în afară le oferă consiliere și legături cu tinerii deja plecați. Prin proiectele sale și colaborări cu companii din țară, LSRS oferă oportunități și celor care au terminat studiile în străinătate și își doresc să se întoarcă.
Teodor nu știe încă dacă acesta va fi și cazul lui. Deocamdată e mulțumit de locul în care a ajuns și nu se gândește să revină în țară. Dar chiar și așa, dacă ar fi să ia posibilitatea asta în calcul, spune că ar avea nevoie să se simtă mai bine reprezentat de conducerea României.
Întreaga serie despre români stabiliți în Germania și implicați în sistemul educațional nemțesc poate fi citită aici. Portretele vor fi parte a expoziției Acasă: wohin?, realizată în colaborare cu Goethe Institut.