În urmă cu 4 ani, Richard van Hooijdonk și-a implantat un cip în mână. Operația de implantare a fost „foarte, foarte, foarte” dureroasă, pentru că „cipul este unul mic, dar a fost nevoie de un ac mare”, își amintește acesta.
Însă durerea nu l-a oprit să-și mai facă un implant, pentru că aceste implanturi sunt „precum tatuajele, începi cu unul și nu te mai poți opri”. Pe cipurile implantate are stocate un portofel, asigurarea de sănătate și alte documente personale. Le folosește și pentru a-și deschide ușa casei sau pentru a-și porni mașina electrică Tesla.
Și-a implantat cipurile pentru că e de părere că „nu poți vorbi despre viitor dacă nu faci parte din el”. Iar jobul lui Richard van Hooijdonk este să pregătească companii pentru viitor, să vorbească despre provocările și soluțiile pe care le va aduce tehnologia. A ținut discursuri în fața unor săli pline din 35 de țări, pentru peste o jumătate de milion de oameni. A fost și în România, în cadrul evenimentului IQ Digital în acest an.
Împreună cu echipa sa de cercetători analizează tendințele din domenii ca robotică, drone, biotehnologie, quantum computing sau blockchain. Are colaborări cu Google, IBM, Microsoft, Samsung sau instituții precum Interpol sau Comisia Europeană.
Ce să se facă un copil când va crește mare
Richard van Hooijdonk crede că actualul sistem educațional nu pregătește copiii pentru viitor și că sistemele tradiționale de educație sunt falimentare. Din punctul său de vedere, una dintre soluții este ca școlile, profesorii și elevii să colaboreze cu marile corporații care au bani, dar sunt lente, dar și cu start-up-uri, care sunt rapide, dar au probleme de finanțare.
„E o problemă, copiii noștri sunt educați pentru meserii care nu vor mai exista. Cred că jumătate din companiile din România vor dispărea în 10 - 15 ani. Fiecare activitate care este predictibilă și repetitivă va fi automatizată”, a spus van Hooijdonk, pentru Școala 9.
Vor fi schimbări în retail, în industrie, vor apărea fabrici inteligente, modelele de business vor fi diferite. Vor avea succes afacerile în care există un sistem de colaborare. De exemplu, tu reprezinți un start-up, iar eu sunt cercetător în domeniul în care tu ai interes de business, lucrăm împreună. Invențiile vor fi importante, critice.
Futurologul spune că, în ceea ce privește automatizarea, deja există un impact mare în depozite sau fabrici, unde se folosesc tot mai mult roboți. De asemenea, a început să fie implementată tehnologia și în agricultură. „De exemplu, roșiile vor fi monitorizate cu ajutorul unor camere, iar atunci când sunt coapte va fi trimis un semnal către un robot care vine și le culege. Iar acesta este doar începutul”, crede Richard van Hooijdonk.
Angajatul ideal trebuie să fie atent la schimbări
Din punctul său de vedere, angajatul perfect pentru prezent, dar care se va adapta foarte bine și în viitor trebuie să fie flexibil și foarte atent la ce se schimbă în meseria lui.
„Trebuie să-ți cunoști bine meseria. Dacă ești medic, trebuie să știi bine ceea ce faci, dacă ești polițist trebuie să știi legile și cum trebuie să arestezi un infractor. Însă trăim într-o lume în care totul se mișcă repede și avem nevoie de flexibilitate. Și trebuie să fii pasionat de ce urmează să se întâmple în meseria respectivă”, crede van Hooijdonk.
Celor care își doresc să conducă echipe, să fie lideri, le recomandă să studieze psihologia și filosofia și să-și dezvolte calitățile de diplomație.
„În contextul în care sunt foarte multe schimbări datorită tehnologiei, trebuie să reușești să-i convingi pe colegi să se adapteze. Pentru asta e nevoie mai întâi să-ți faci niște aliați, să știi să negociezi, să știi cum să comunici, să spui o poveste. E ca și cum ai dansa un tango cu ei”, mai spune futurologul.
De asemenea, crede și că un lider e un exemplu pentru ceilalți și trebuie să aibă grijă de la ce spune până la modul în care se îmbracă. „Îmi aduc aminte un exemplu. Au pus liderul unei companii, care se îmbrăca zilnic în costum, să vină la serviciu mai casual, cu sneakers și blugi. Ce să crezi, după două săptămâni, toți colegii lui au renunțat la costum și au început să se îmbrace la fel”, a mai spus Richard van Hooijdonk.
Cum ne va schimba viața tehnologia în următorii zece ani
Tehnologia va fi din ce în ce mai prezentă viața noastră. Potrivit lui Richard van Hooijdonk, inteligența artificială va deveni o necesitate în foarte multe domenii, de la educație sau zona industrială până la cea medicală.
Vorbim, de exemplu, de mașini autonome, care, cu ajutorul inteligenței artificiale, vor folosi cele mai sigure și rapide trasee. Sau, în medicină, se prefigurează apariția unor nanoboți care ar putea semnala un atac cerebral, un infarct sau alte afecțiuni cu mult timp înainte să se întâmple. Până și van Hooijdonk se întreabă dacă va deveni creierul „depășit” sau lucrurile vor fi puțin mai nuanțate.
Specialistul mai spune că e nevoie ca, în paralel, societatea să fie foarte atentă la cybercrime, pentru că tehnologia va ajunge și în mâinile crimei organizate.
Transportul inteligent va fi tot mai prezent. Viitoarele mașini, avioane și vapoare vor funcționa cu sistem autonome, care vor face ca transportul să fie mai ieftin și să nu mai existe probleme cu aglomerația. Roboții vor prelua toate muncile oamenilor care sunt repetitive și predictibile. Însă, dilema este cu ce se vor ocupa oamenii care vor fi înlocuiți de roboți?
De asemenea, munca la birou va fi din ce în ce mai flexibilă. Se va folosi din ce în ce mai mult tehnologia VR pentru ședințe sau munca în echipă pentru cei care lucrează de la distanță. Futurologul crede că acest mod de lucru va fi tot mai popular și va crește numărul celor care aleg să devină nomazi digitali, adică să poată lucra de oriunde și să nu fie necesar să meargă la un birou.