Alte articole

Clasă

Liceul din Valea Doftanei este digitalizat din 2007 și are club de programare. „De ce copiii de la țară să nu aibă ce au elevii din București?”

de Andreea Archip. Foto: Dumitru Angelescu. Video: Cosmin Nistor

Profesoara de informatică Steluța Pralea de la Liceul Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei spune că a înțeles de acum 14 ani că școlile viitorului trebuie să fie digitale. A dotat toate clasele cu calculatoare și proiectoare și i-a trimis pe profesori la cursuri avansate. Pe atunci doar doi din zece români aveau internet acasă, iar profesorii liceului pregăteau materialele didactice pe CD-uri. Astăzi, toată școala din comuna prahoveană are internet și este informatizată. Majoritatea elevilor rămân în localitate să facă liceul. De ani de zile, abandonul școlar este zero.

23.02.2021
Clasă

Profesorul Sebastian Popescu: „Pentru a învăța să faci un lucru, sunt de ajuns 20 de ore, dar pentru a învăța să faci un lucru la nivel de performanță, ai nevoie de 10.000”

de Corina Dimitriu

Sebastian Popescu este conferențiar universitar doctor și fost decan al Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De 12 ani se implică în selecția lotului României pentru competițiile internaționale de fizică, iar, de șapte ani, coordonează întregul proces olimpic din țară la această disciplină. Într-un interviu pentru Școala9, acesta ne-a vorbit despre ce presupune, de fapt, pregătirea elevilor în vederea performanței la o disciplină școlară și a combătut cu date mitul potrivit căruia toți elevii care merg la olimpiade internaționale se întorc cu medalii. 

07.10.2021
Clasă

Tinerii din Republica Moldova sunt ademeniți să se facă profesori la țară cu bani, casă și lemne pentru iarnă

de Vitalie Guțu

Republica Moldova duce o lipsă acută de dascăli. Acum un an, potrivit ministerului Educației de la Chișinău, erau înregistrate aproximativ 2.000 de posturi didactice libere în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, dintr-un total de 48.000. Astfel, educația de peste Prut fiind în topul sectoarelor cu cele mai multe funcții vacante. Guvernul de la Chișinău are de mai bine de zece ani o decizie prin care sunt oferite indemnizații de zeci de mii de lei pentru tinerii specialiști ca să predea la țară, unde e deficitul cel mai mare, puțini dintre aceștia profită de oferta statului.

05.07.2022