Zeno Daniel Șuștac este avocat, scriitor, doctor în filosofie, expert internațional în domeniul medierii. Deține și calitățile de mediator și practician în insolvență, a fost membru și vicepreședinte al Consiliului de Mediere mai bine de un deceniu. Este fondator și coordonator al grupului „Părinții Elevilor din România" și președinte al Asociației pentru Depolitizarea Educației. Din rolul de părinte, militează în mod constant pentru o educație de calitate și pentru respectarea drepturile elevilor și părinților. Este autorul satirelor educaționale Alandalia și Alandalia bis. Cochetează cu presa scrisă, este deseori invitat în platourile televiziunilor pe subiecte care au legătură cu educația.
După evaluarea națională din fiecare an, se văd discrepanțele în notare de la o școală la alta: sunt copii care au avut diferențe de peste patru puncte între mediile anuale și cele de la examen. Specialiștii arată cu degetul spre faptul că nu există standarde care să se aplice unitar în toate clasele din țară. Așa că le-au creat mai mulți profesori în cadrul proiectului Merito. Deocamdată doar pentru clasa a cincea și pentru disciplinele limba română, matematică și educație muzicală.
REZOLVAT. În școli există oameni-cheie care sunt acolo să-i sprijine pe elevi când trec prin dificultăți care stau în calea învățării sau mai rău de atât, îi fac să abandoneze școala. Este vorba de consilierii școlari. Prea puțini în țara noastră, unul la 800 de elevi. Școala9 a vorbit cu Cosmina Matei, consilieră școlară pentru 1.100 de elevi din comuna Gruiu, Ilfov, chiar în ziua în care a adus în fața elevilor o campioană la kickboxing să-i învețe pe copii cum să cadă. O metaforă subtilă, dar de efect. Cosmina ne-a vorbit despre provocările din munca sa, deloc puține, dar și despre proiectele care au funcționat.
În fiecare vineri din luna iulie, propunem scenarii de creștere pe timpul verii. Începem cu trei idei pentru profesori.