Rolul acordat de stat părinților rămâne unul marginal în relația cu sistemul de educație, iar „consultările“ cu aceștia au rol pur formal, prin asociații de părinți influențate sau chiar controlate de politic. De la aceste coordonate trebuie pornită orice discuție despre contractul educațional.
Cu toate acestea, orice dezbatere despre contractul educațional trebuie poziționată în zona chibzuinței, nu în zona relei credințe, în zona panicii sau în cea a marketingului juridic. Voi încerca să nu cad în capcana abordării subiectului printr-un șablon eminamente juridic, deși am și acest tip de formație. Niciodată nu am crezut în abordări alarmiste, acestea sunt mai mereu aducătoare de beneficii necurate pentru grupurile sau indivizii aflați la originea lor („Nu semnați, vă iau copiii, vă spun eu cum să faceți dacă sunt plătit generos!”). Din punct de vedere al comunicării măsurilor propuse sau adoptate, Ministerul Educației este o calamitate care gravitează tradițional în zona opacității, declarațiilor anoste și a lipsei de empatie. La început de an școlar, s-a scris mult despre contractul educațional, mai mult decât despre orice altă temă educațională cu excepția camerei de detenție. Fake news-urile sau interpretările deplasate despre acest subiect au speculat preponderent lipsa de educație – inclusiv de educație juridică! - a publicului autohton, sursă majoră de dezinformări, frici și incertitudini.
Înainte să vedem ce se dorește a fi acest contract și dacă este legală forma propusă, se ridică câteva întrebări legitime.
Este necesar un astfel de demers?
Cât timp se încearcă responsabilizarea părinților și prevenirea abandonului școlar, da! Ieșirea din zona ignoranței se poate realiza doar prin educație. Apropierea copiilor de școală este o prioritate educațională, iar această apropiere poate avea loc doar împreună cu apropierea părinților de școală. Din păcate, decidenții par a se îndepărta de această zonă și de ideea originară a demersului și riscă să își ostilizeze (și mai mult) părinții. Dacă se merge în spațiul sensibil al raportului inegal de forțe stat-părinți și a raportului asimetric de putere („Semnează sau te amendez!”), o astfel de abordare este nepotrivită și contraproductivă. Părinții ar trebui prețuiți, respectați, aduși aproape, nu ignorați, tratați cu superioritate, sancționați și ținuți la distanță. Din păcate, mentalitatea care se propagă și multiplică sistemic de la centrele de putere din domeniul educației nu este cea de stat-partener, ci de stat-oponent sau stat-piedică. Există și posibilitatea ca subiectul contractului educațional să fi fost adus în spațiul public cu scopul distragerii atenției de la subiectele cu adevărat importante din învățământ: politizare, subfinanțare, analfabetism funcțional, lipsă de cadre didactice, lipsa infrastructurii necesare și a dotărilor aferente etc. Teamă îmi este că în aceste ape ne scăldăm și dezbaterea indusă este o simplă perdea de fum.
Forma pe care o îmbracă este potrivită?
Dacă ceea ce ne-am dori ar fi un mixaj făcut de un DJ educațional anxios, actuala compilație de prevederi din Lege, ROFUIP și Statutul elevului ar fi răspunsul la aceste dorințe. Este de notorietate principiul de drept „Nemo censetur ignorare legem” conform căruia necunoașterea legii nu servește drept scuză pentru nerespectarea sa. Cele trei acte sunt obligatorii pentru toți cetățenii, iar semnarea unui înscris prin care te obligi să respecți ceea ce este deja obligatoriu nu are niciun sens juridic. Este de ordinul evidenței că ceea ce este obligatoriu într-o lege, rămâne obligatoriu chiar dacă nu este asumat în scris de către părinte și școală. Contractul educațional (în forma propusă spre semnare) este în principal o culegere neexhaustivă de obligații pentru unitatea de învățământ, beneficiarii secundari (părinții) și cei primari (elevii).
Scopul său declarat este menționat chiar la începutul contractului: „asigurarea condițiilor optime de derulare a procesului de învățământ prin implicarea și responsabilizarea părților implicate în educația beneficiarilor primari ai educației”. Conform legii educației contractul ar trebui să prevadă „drepturile și obligațiile reciproce ale părților, garantând drepturile beneficiarilor primari și secundari, în conformitate cu prevederile contractului educațional-tip, aprobat prin ordin al ministrului educației”. Scopul este demn de toată aprecierea, însă menționarea unor obligații și asumarea lor în scris nu sunt suficiente. Vremea rezolvării pe hârtie a problemelor a trecut!
Un aspect important, demn de menționat, este acela că nerespectarea obligațiilor asumate de către părinți sau elevi este sancționată conform contractului, nu însă și nerespectarea de către școală! Încălcarea obligațiilor de către beneficiarul primar (era așa de greu să îi spună elev sau copil, chiar era nevoie de repetiția obsedantă a acestui termen impersonal?) poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, prin aplicarea de sancțiuni, însoțite sau nu de scăderea notei/calificativului la purtare, cu respectarea prevederilor regulamentului de organizare și funcționare a unității de învățământ și a Statutului elevului. Potrivit art. 148 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 198/2023, refuzul părintelui de a semna contractul educațional constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.
Contractul nu prevede nimic despre sancționarea unității de învățământ în cazul încălcării obligațiilor asumate, inegalitatea de tratament este frapantă și evidentă! Ce parteneriat mai este și acesta?