Gabriela Nedelcu este profesoară de istorie și se ocupă, în paralel, și cu pregătirea elevilor pentru examenul de bacalaureat. Crede că istoria este o poveste care s-a scris singură, dar al cărei final depinde de noi. După trei ani de matematică și informatică în liceu, s-a mutat la filologie doar ca să dea bacul la istorie, pentru că au atras-o secretele și poveștile ei. Ele s-ar pierde fără un povestitor, așa că vrea să fie ea cea care le dă mai departe.
Examenele finale pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a se apropie. Primele două luni de vară se topesc într-un examen și nu putem să nu ne întrebăm cum vor funcționa profesorii, după alte câteva luni în care au trecut prin stresul adaptării la noi paradigme de predare, de multe ori de pe o zi pe alta.
Caiete și cărți de la 1880 încoace, globuri pământești, ascuțitori, penare, cerneală, tăblițe, numărători și calculatoare, uniforme, planșe școlare și bănci. Colecția lui Cristian Dumitru urmărește pas cu pas istoria școlii românești și se plimbă în expoziții itinerante prin toată țara.
Liceenii au susținut astăzi simularea pentru Bacalaureat la proba obligatorie a profilului, și anume la matematică sau istorie. La matematică elevii au avut de rezolvat, între altele, ecuații și exerciții cu funcții. Ovidiu Bădescu, profesor de matematică la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, explică, pentru Școala 9, cum trebuiau abordate exercițiile care li s-au părut complicate elevilor săi. Acesta a realizat deja materiale video cu rezolvarea subiectelor.