Mihaela Ichim are 17 ani, învață la Colegiul Național „Unirea” din Focșani și-i place să observe, să analizeze și, când e cazul, să ia atitudine, mai ales în reprezentarea elevului.
Apariția aplicației ChatGPT, un chatbot cu inteligență artificială, a provocat dezbateri aprinse și a stârnit îngrijorări mai ales în domeniul educației. Întrebată, în limba română, ce este această aplicație, ChatGPT a răspuns că „este un model de limbaj dezvoltat de OpenAI, care poate fi utilizat pentru a genera text natural în diferite scopuri”. Între timp, compania spune că are în lucru și „un antidot”, adică o aplicație care să detecteze dacă un text e „probabil” scris de inteligența artificială.
Într-un interviu pentru Școala 9, jurnalista Emilia Șercan, totodată lector la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, vorbește despre cum a ajuns România să promoveze o cultură a plagiatului, de unde izvorăște ea și de ce se perpetuează. Pornind de la cazul ministrului Cercetării Florin Roman, care și-a plagiat lucrarea de disertație, jurnalista atrage atenția asupra faptului că responsabilitatea corectitudinii unei teze nu cade doar pe umerii autorului, ci și pe ai profesorului coordonator.
Teama este emoția pe care au trăit-o cel mai des, în ultimii doi ani, adolescenții și copiii. Întreaga lor lume s-a mutat o vreme online, de la școală la conversațiile cu prietenii, iar numărul cazurilor de anxietate a crescut, la fel și cel al ideațiilor suicidare. Lansăm astăzi seria despre sănătate mintală „Cum te simți” și în primul episod psihologa Alexandra Marin vorbește despre cum decurg ședințele de terapie pentru minori și cum îi ajută broșura „Show me emotion” pe profesori să identifice problemele emoționale ale elevilor.