Am întrebat zece elevi ce fac cu banii de bursă: meditații, navetă sau își ajută părinții

Am întrebat zece elevi ce fac cu banii de bursă: meditații, navetă sau își ajută părinții

Cu 35% mai puțini elevi vor lua bursă de merit după schimbarea criteriilor pentru acordarea acestora. Practic, vor primi cei 200 de lei lunar doar elevii cu media peste 9.50. Anul trecut, pentru prima dată, s-a stabilit ca elevii să primească minimum 100 de lei bursă, ca o reacție a faptului că multe autorități locale ofereau sume derizorii, inclusiv de 6 sau 8 lei pe lună. Am fost curioși să aflăm cum își gestionează acest mic buget bursierii. Pe ce au cheltuit anul trecut cei 100 de lei primiți în fiecare lună de școală? 

09.01.2022

de Mihaela Ichim

Criteriile de acordare a burselor școlare se vor schimba de pe 17 ianuarie după 10 ani, conform unui ordin de ministru publicat pe 4 ianuarie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, motivează schimbarea bruscă a criteriilor pe baza măriri bruște a mediilor în perioada școlii online: „53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50. Astfel, burse de merit ar primi doar elevii cu media peste 9,50, iar de cele de studiu vor beneficia doar elevii cu medii de peste 7,50, în loc de 7,00.” 

Primii care s-au poziționat cu privire la noile modificări au fost chiar beneficiarii acestora, elevii. Consiliul Național al Elevilor (CNE) consideră măsura „iresponsabilă și inechitabilă”. Aceștia au expus la dezbaterea din octombrie propunerea acestora privitoare la acordarea burselor „Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10”, a declarat CNE. Tot miercuri, mai multe asociații ale elevilor au anunțat că vor ataca în instanță ordinul de ministru și au protestat joi în fața Ministerului Educației. 

Cărți și alte pasiuni

Printre atâtea dezbateri, argumente și contraargumente aduse de ministru și de elevi, apare, totuși, următoarea întrebare: ce fac elevii cu banii de burse? Ne-au răspuns zece liceeni. 

„Eu economisesc banii într-un cont bancar și știu elevi care economisesc banii de la bursă pentru a-și plăti pregătirea la română sau matematică, pentru examenul de bacalaureat și, din păcate, nu ar mai beneficia de acești bani după noile modificări aduse de minister”, ne-a spus Denisa Ferariu. 

„Eu îi economisesc și îmi iau ce am nevoie, îi dau la navetă că asta e principala problemă la mine. Sunt niște bani pe care o scutesc pe mama să mi-i dea”, a spus și Denisa Mircea, elevă în clasa a X-a.

Ana Maria beneficiază și ea de bursă de merit și banii îi economisește pentru un telefon nou, pentru a o ajuta la liceu. Nu va mai beneficia de acești bani odată cu aplicarea noilor criterii. Maria îi folosește pentru cheltuielile personale „fiind niște bani de care îi scutesc pe părinți să mi-i dea”, dar cunoaște cazuri de elevi care contribuie la cheltuielile gospodărești. 

David Iulian este elev în clasa a XI-a și se folosește de orice ban economisit pentru pasiunea sa. „Sunt sigur ca toți avem câte o pasiune, a mea este ciclismul, sunt ciclist și ca orice vehicul, are nevoie de piese și de mentenanță, toți banii mei se duc pe aceste lucruri, dacă îmi mai rămân câțiva, cumpăr o carte.” 

Nu este singurul care alege să investească în pasiunile lui. Larisa Guriță, elevă tot în clasa a XI-a pictează și își dă banii de bursă pe materiale pentru pictat și desenat, iar restul sunt cheltuiți pentru cealaltă pasiune a acesteia, literatura. Alexandru Sîngerean se gândește la viitor. “Eu îi depun într-un cont bancar de economii pentru ca mai târziu să fie folosiți în scopuri educaționale.”

Alexandra Ciobotaru, elevă în clasa a X-a, îi investește în cursuri online și Daniela tocmai și-a plătit cu aceștia taxa de înscriere la DELF. Teodora Ferentz spune că banii se duc pe cărți, culegeri și materiale trase la imprimantă pentru liceu. Cu alte cuvinte, elevii bursieri se folosesc de acești bani pentru a-i scuti pe părinți de diferite cheltuieli, fie personale, fie educaționale sau chiar contribuie la cheltuielile casei. 

185.810 de elevi nu vor mai beneficia de bursa de merit după modificarea legii, potrivit Edupedu, adică cu 35% mai puțini decât în anul școlar anterior.

Foto: Dumitru Angelescu

Mihaela Ichim

elevă, activistă pentru drepturile elevilor

Mihaela Ichim are 17 ani, învață la Colegiul Național „Unirea” din Focșani și-i place să observe, să analizeze și, când e cazul, să ia atitudine, mai ales în reprezentarea elevului.

CUVINTE-CHEIE

burse burse elevi burse merit bani bursă ce fac elevii cu bursă