Mihai Vasile

Mihai Vasile este absolvent al Masterului de Educație, Globalizare și Dezvoltare Internațională la Universitatea Cambridge și membru fondator, cât și cercetător asociat, al Institutului pentru Solidaritate Socială. Este doctorand în Științe Politice la Universitatea Babeș-Bolyai, co-fondator al Asociației Politeia, alături de care implementează de șase ani proiecte educaționale și sociale în jurul unei școli și a unei comunități defavorizate din Ilfov. 

Editorial. Cercetătorul în științele educației Mihai Vasile: „Poți să ai cel mai bun plan - cadru, dacă profesorii nu sunt bine pregătiți, nu se va vedea o mare diferență”

de Mihai Vasile. Foto: Eli Driu

Expertul Mihai Vasile atrage atenția că reforma curriculară, inclusiv propunerile de planuri-cadru pentru liceu care au fost în dezbatere publică până duminică, se face la fel de defectuos ca acum un deceniu: „pe ultima sută de metri“ și cu anumite „grupuri de interese“. „Dacă un profesor debutant ar câștiga în jur de 3.600 - 4.000 lei, am putea transforma cariera didactică într-una dintre cele mai atractive pentru tinerii care încearcă să decidă ce vor să facă în viață”, spune Mihai Vasile, cercetător în educație și alte domenii sociale în cadrul Institutului pentru Solidaritate Socială.

31.01.2021

Alte articole

Laborator

Liceeanul care a pus la treabă toți primarii și parlamentarii din Timiș: „E de râs sau de plâns că a ajuns un copil de 16 ani să îi ceară primăriei să respecte o lege?”

de Antonia Pup

80% dintre tinerii români nu au participat niciodată la acțiuni de voluntariat sau mobilizare civică și 56% sunt total dezinteresați de politică la nivel local, arată un studiu al Fundației Friedrich Ebert. În acest context Societatea Academică din România a lansat Acceleratorul de implicare civică. 24 de tineri din orașe mici și de la sat vor fi formați pentru a putea să devină vectori ai schimbării pe plan local. Școala 9 vă prezintă astăzi exemplul unui astfel de tânăr. Natanael Iriciuc are doar 16 ani dar deja a ridicat din fotoliile confortabile toți parlamentarii și primarii din Timiș, cerându-și dreptul legal la bursă.

26.04.2021
Laborator

DEZBATERE. Ar trebui părinții să poată alege școala copiilor lor?

de Andreea Archip. Foto: Eli Driu

Părinții își fac viză de flotant sau își închiriază apartamente ca să poată să își înscrie copiii în școlile mai bine cotate. Asta duce la supraaglomerarea lor. De pildă, în 1500 de școli din țară, 800 de mii de elevi învață în două schimburi. Există și 26 de școli în România în care se învață în trei schimburi. Jurnalista Școala 9 Florinela Iosip i-a întrebat pe reprezentanții partidelor politice prezenți la dezbaterea Societății Academice din România, dacă ei consideră că părinții ar trebui să aibă libertatea de a alege școala pentru copiii lor.

03.12.2020
Clasă

Erau și ei frații noștri

De Ana Maria Ciobanu, fotografii și video de Andrei Becheru

La Casa de Copii din Bușteni au crescut mii de băieți. Pentru unii dintre ei, revederea cu foștii colegi supraviețuitori ai sistemului de protecție comunist e o ocazie de a depăna amintiri, dar și de a le nuanța pe cele mai dureroase și ascunse.

24.06.2019