Alte articole

Clasă

Elevă din Giurgiu, la conferința de schimbări climatice COP 28 din Dubai: „Companiile mari nu trebuie să schimbe modelele la telefoane atât de des”

de Andreea Archip

Printre liderii lumii, pentru prima oară, la a 28-a ediție a Conference of the Parties, cunoscută drept COP 28, au participat și copii din toată lumea. Eva, elevă în clasa a X-a din Giurgiu, a mers la Dubai cu un mesaj ferm al generației ei cu privire la schimbările climatice. Le-a povestit celor de acolo și despre cum e afectat orașul ei de la malul Dunării de încălzirea globală. 

11.12.2023
Laborator

Riscurile dacă unele licee vor organiza examen de admitere. Între „o victorie a mafiei meditațiilor” și „elevii buni oricum vor ajunge la școli bune”

de Andreea Archip

Colegiile naționale la care se intră deja cu medii mari vor putea să organizeze examene de admitere pentru maxim 90% din numărul de locuri. Restul vor fi ocupate prin repartiție computerizată, pe baza mediei la Evaluarea națională. Este una dintre propunerile din noua lege a educației aflată în dezbatere publică până pe 24 august. Mai multe voci din educație și-au exprimat îngrijorarea că măsura ar adânci segregarea „de lux” și alimenta „mafia meditațiilor”. 

15.07.2022
Laborator

Cât de periculos este „fenomenul Cumpănașu”, autointitulat „Profu online” pe TikTok. „Exploatează cu un cinism absolut toate găurile din șvaițerul educației românești”

de Andreea Ofițeru

De două luni, mii de copii și adolescenți îl urmăresc pe Alexandru Cumpănașu pe TikTok, unde acesta se prezintă ca Profu Online care face „mentorat și coaching pentru elevi, studenți și părinți”. Le promite că dă școli și profesori în judecată și încurajează o atitudine disprețuitoare la adresa școlii. Mai mulți profesori și reprezentanți ai societății civile sunt revoltați de atitudinea instigatoare la ură față de școală și au luat atitudine public. „Copiii chiar merită să-și știe drepturile”, se apără Cumpănașu. 

02.01.2021