Vă amintiți vremurile de altădată, când, în dimineața de 1 ianuarie, împodobeam o crenguță cu flori de hârtie și cu acest accesoriu le uram părinților și celor cunoscuți să trăiască, să îmbătrânească – și nu oricum – ci ca un măr, ca un păr... Vă amintiți vremurile când ni se ura să fim tari ca piatra, iuți ca săgeata? Nu știm dacă se mai merge astăzi cu sorcova și dacă da, cât anume din semnificațiile ei sunt păstrate; s-ar putea să se fi golit de esență și să fie doar un pretext pur comercial. Dar în aceleași vremuri de altădată, se spunea că dacă rămâi nesorcovit nu-ţi va merge bine tot anul, așa că în prima zi a anului, atunci când am început să scriem articolul pe care îl veți citi miercuri, ne-am gând că v-am putea sorcovi noi, așa, ca să vă/ne meargă bine în 2022.
IN A RELATIONSHIP | Doina Popescu este consilier școlar la două instituții de învățământ din București care includ peste 2.300 de copii și adolescenți, dar și părinții și profesorii lor. Un volum de muncă ce ar trebui repartizat, conform legislației actuale, între cinci posturi de profesori consilieri școlari la nivel național, conform unei declarații recente a ministrului educației, Sorin Cîmpeanu. Doina Popescu a explicat ce responsabilități are un consilier școlar și cum își poate împărți timpul pentru a-i ajuta pe toți copiii care au nevoie de ghidaj.
Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Cu siguranță cunoașteți această zicală, care identifică prin mesajul ei raportul dintre mască și chip, dintre aparență și esență, dintre fals și autenticitate. Masca, aparența, falsul au o strălucire mai intensă, mai curată, mai luminoasă decât chipul, esența, autenticitatea, care pot fi, uneori, la polul opus situate.