Anul acesta s-a înregistrat un număr de peste 49.000 contestații și pentru majoritatea, 62% dintre ei, media a fost crescută și pentru 30% au primit note mai mici. Pentru restul contestatarilor, nota nu a fost modificată.
Au existat și 120 de note schimbate cu mai mult de 2 puncte. Dintre acestea, patru lucrări au avut notele modificate cu între 3 și 4 puncte și alte patru au avut după corectare diferențe între 5 și 6 puncte. „Am avut o medie schimbată din 2.80 în 9.80, e o eroare dramatică. Aceste erori pot fi eliminate când vom introduce evaluarea digitalizată, fiindcă vorbim de sute de mii de lucrări pentru care notele se trec în borderouri”, a declara Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației. Acesta a precizat și că au existat la recorectare mai multe tipuri de greșeli: „Avem o serie de erori materiale, de transcriere din borderou, lucru care va putea fi eliminat după introducerea corecturii digitalizate, diferențe care provin din erorile de interpretare și sunt diferențe cărora nu le găsesc justificare, cum sunt cele la itemii de tip grilă.”
Cele mai multe dintre lucrările cu diferențe mai mari de 2 puncte, vin din județele:
- Maramureș - corectate în Suceava;
- Ialomița, corectate în București;
- Argeș, corectate în București;
- Constanța, corectate în Ialomița.
După reevaluarea lucrărilor, rata de promovare a ajuns la 75,2%, cu aproape două puncte mai mult decât inițial.
„Peste 86% dintre lucrări s-au modificat cu mai puțin de un punct, marea majoritate a diferențelor mari provin din rândul probelor de limba română și istorie. Vom analiza punctual, caz cu caz, lucrare cu lucrare, care au fost cauzele care au determinat aceste diferențe mari.”, a mai precizat Cîmpeanu.
La nivel național, au existat 74 licee cu promovare 100%, 42 licee în care promovarea a fost 0 și 11 licee în care un singur candidat a promovat.