Țările în care vaccinarea profesorilor este obligatorie

Țările în care vaccinarea profesorilor este obligatorie

În timp ce legea care impune certificatul verde obligatoriu la locul de muncă este dezbătută în comisiile Camerei Deputaților, alte țări au introdus deja regula vaccinării obligatorii a anumitor categorii profesionale: profesori, doctori sau funcționari publici. Italia este prima țară din lume care a impus vaccinarea obligatorie la locul de muncă, la stat sau la privat. A început însă cu restricționarea profesorilor de a intra în clasă fără certificat din septembrie, când a început școala. A fost urmată de alte țări, precum Ungaria, Israel, Noua Zeelandă, regiuni din Australia, state din SUA.

11.11.2021

de Andreea Archip

Legea care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă în România este discutată, începând cu această săptămână, în comisiile Camerei Deputaților care este și cameră decizională. Între timp, școlile s-au deschis doar unde personalul lor însuma o rată de vaccinare mai mare de 60% iar Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a admis că măsura nu are în spate rațiuni epidemiologice, ci încercarea de a încuraja vaccinarea. Într-un interviu pentru Școala 9, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat că autoritățile ar trebui să ia măsuri cu privire la ventilație, distanțare, măști și testare, nu la rata vaccinării.

A demisionat după 17 ani la catedră fiindcă nu voia să se imunizeze

Alte țări au fost mai hotărâte decât România cu privire la impunerea restricțiilor. Prima țară care a decis că intrarea la ore se va face doar dacă profesorii prezintă un certificat verde a fost Italia. Dacă aceștia nu prezentau dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală, nu aveau acces  la ore, iar după cinci zile de absență, nici nu mai erau plătiți. Asta se întâmpla la începutul anului școlar, pe 13 septembrie. Certificatul verde a fost impus și pentru studenți și pentru părinții care voiau să intre în școli.

Din august, când a fost anunțată regula, și până în septembrie, când a fost impusă, rata de vaccinare în rândul profesorilor și personalului auxiliar a ajuns la 92%. Au existat și persoane care au contestat decizia. O profesoară de biologie din Pordenone, un oraș aproape de Veneția, a preferat să demisioneze după 17 ani la catedră. În Bolzano, 20% dintre profesorii unei școli au trebuit să părăsească școala fiindcă nu aveau certificat verde.

Autoritățile au decis ulterior ca obligativitatea vaccinării să se extindă la toate categoriile profesionale, fie că lucrează la stat sau în privat. Regula a început să fie aplicată de pe 15 octombrie.

Italia a urmat însă exemplul Franței care introdusese certificatul verde obligatoriu pentru cadrele medicale și ca urmare a regulei, peste 3000 de asistente medicale au fost date afară. Apoi accesul în restaurante, muzee, teatre, pe stadioane sau la festivaluri a fost restricționat celor care nu s-au vaccinat și asta i-a convins pe mulți cetățeni francezi să facă pasul. Franța are acum 69% din populație vaccinată cu schema completă, la care se adaugă încă 7 procente a populației care au făcut abia o doză, potrivit Our World in Data.

Doar 0.14% dintre profesorii din Israel refuză vaccinarea

Vecinii noștri unguri au luat decizia introducerii certificatului obligatoriu pentru profesori de la 1 noiembrie. Hotărârea  guvernului lui Viktor Orban a stârnit nemulțumirea uniunilor sindicale. Mai mult, decretul adoptat pe 21 octombrie, le permite companiilor private și primăriilor să le ceară certificatul verde angajaților, potrivit Euronews.

O altă țară care le cere profesorilor să aibă green pass ca să predea este Israelul. Doar că această țară a introdus noi reguli pentru obținerea acestui certificat în urmă cu o lună. Primesc acest document persoanele care au o săptămână de când au făcut a doua sau a treia doză de vaccin și persoanele care au trecut prin boală și au un test PCR negativ. La începutul lui octombrie, uniunile sindicale au cerut o amânare de două luni a aplicării acestor reguli pentru profesori, fiindcă altfel deschiderea școlilor după sărbătoarea Sukkot ar fi fost periclitată. Potrivit sindicatelor, jumătate dintre profesori nu se încadrau în noile reguli.

„Nu mai există decizii de acest tip îndreptate spre niciun alt sector. Este o măsură care face rău profesorilor într-un mod disproporționat față de alte categorii”, spunea sindicalistul Ran Erez, citat de The Times of Israel. În prezent, doar 0.14% dintre profesori stau acasă fiindcă nu sunt deloc vaccinați și refuză și testarea. Restul sunt vaccinați, dar au nevoie de ceva timp pentru a-și face încă o doză cerută de noile reguli.

În Israel a fost autorizată și vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani, dar chiar și așa continuă testarea periodică în școli.

Mai multe țări vor vaccinarea obligatorie

Se discută despre vaccinarea obligatorie a profesorilor, dar și a polițiștilor și personalului medical, în Australia de Sud. Medicii au avut termen până la 1 noiembrie să primească măcar o doză de vaccin, iar polițiștii mai au timp până pe 15, relatează ABC.

Sindicatele nu se opun ideii, dar au transmis deja un chestionar profesorilor pentru a putea elimina îngrijorările cu privire la criza de personal.

Și în Noua Zeelandă, toți profesorii sunt obligați ca până la 15 noiembrie să își facă prima doză de vaccin. Directorii estimează că au angajate câteva mii de cadre didactice care nu vor să se supună regulii, adică fiecare școală va pierde unul-doi profesori.

De asemenea, mai multe state din SUA au impus obligativitatea vaccinării sau testării pentru cadrele didactice, iar președintele Joe Biden le-a cerut și celorlalți guvernatori să facă la fel. Despre o astfel de regulă se discută și în Canada.

La nivel global, există țări care au introdus vaccinarea obligatorie pentru toți cetățenii, cum sunt Indonezia, Micronezia – o țară insulară din Pacificul de Sud - și Turkmenistan, scrie Reuters. Multe alte țări, printre care Egipt, Turcia, Letonia, Arabia Saudită, Tunisia sau Ucraina au impus vaccinarea sectorului public. Au deja impusă vaccinarea obligatorie a personalului medical, pe lângă Franța, și Grecia, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia.

Foto: Dumitru Angelescu

Andreea Archip

editor coordonator

Cel mai mult pe lume îmi place să fiu reporter. Nu știam asta când am dat la Facultatea de Jurnalism la Iași, dar am avut fler. Până la Școala 9, în cei 18 ani de presă, am fost redactor-șef la „Opinia Studențească”, reporter la Evenimentul Zilei, Adevărul, TVR - Departamentul Știri, Digi 24 și la Libertatea. Îmi place să fiu pe teren, să vorbesc cu oamenii, să filmez, să montez, să documentez, să scriu. 

CUVINTE-CHEIE

vaccinare profesori vaccinare obligatorie tari vaccinare obligatorie italia vaccinare israel vaccinare profesori