Înainte de vacanța din octombrie, un medic la vorbea despre vaccinare, în biblioteca școlii, elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea. Cei 84 de adolescenți au intrat pe rând cu clasa – sunt patru în total – câte 20 de minute, ca să asculte și să pună liniștiți întrebări. Cum ne alegem vaccinul? E bine să ne mai vaccinăm dacă trecem prin boală? Dar dacă vrem să facem și vaccinul antigripal? „Nu aș fi putut să le dau eu răspunsurile”, spune preotul Justinian Aurelian Neculai, directorul seminarului cu 94% dintre angajați vaccinați.
Consiliul Elevilor l-a rugat să aducă un specialist, iar mama unui elev, asistentă medicală, a recomandat pe cineva. „Discuția despre ce se întâmplă am considerat-o o datorie morală”, adaugă preotul Justinian.
Decesul unui coleg, profesor de filosofie, în aprilie 2021 i-a trezit la realitate pe profesori, chiar și pe elevi. Bărbatul de 40 și ceva de ani a pierdut lupta cu boala, deși, din câte se știa, nu avea comorbidități. „Cred că și acest eveniment ne-a marcat”, explică părintele, care se vaccinase încă din februarie. Treptat, toți cei 16 profesori ai liceului s-au imunizat, „ca un act firesc în clipele pe care le trăim”. Însă procentul de 94% socotește și două grădinițe arondate, unde câteva învățătoare au rămas sceptice. Părintele a vorbit cu doamnele respective și a argumentat că în timpul unei pandemii nu mai putem să ne limităm la alegerea personală, pentru că hotărârile noastre îi pun în pericol pe ceilalți.
Aproximativ jumătate dintre elevii claselor de-a XI-a și a XII-a au ales la rândul lor să se vaccineze, iar părinții chiar i-au încurajat să se informeze, precizează preotul. „Mai e o mică reținere din partea părinților la clasele a IX-a și a X-a; pentru că sunt mai micuți, nu prea avem copii care s-au vaccinat acolo, dar există doritori, din ce am discutat cu ei”.
Părintele Justinian e mulțumit de atitudinea elevilor, mai ales că cei mai mulți vin din mediul rural, unde rudele lor nu primesc informații esențiale. Poate că adolescenții le dau mai departe către bunici și alte persoane vulnerabile, se gândește acesta.
În plus, numărul mare de vaccinați i-a ferit de școala online, în care unii copii de la sat nu reușeau să intre din pricina conexiunii slabe la internet.
„Totul a pornit de la direcțiune”
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia are același procent de cadre didactice vaccinate ca seminarul din Tulcea, 94%. Dintre cei 32 de angajați s-au vaccinat 30.
„Fiecare a decis pentru el să se vaccineze, pentru că e un act medical. Nu avem doar preoți, avem și profesori de alte discipline”, spune preotul Sebastian Marin, directorul instituției. „Am făcut campanii de vaccinare, au venit de la inspectorat și ne-au vorbit, am pus afișe în școală”. Și acest seminar pregătește peste 80 de elevi, care învață în patru clase.
La Liceul Teologic Romano-catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, Neamț, „totul a pornit de la direcțiune, care s-a vaccinat și, prin puterea exemplului, i-a determinat și pe ceilalți”, explică preotul și directorul Bogdan Emilian Balașcă. „E vitală în contextul în care lucrăm cu elevii și e multă lume în jurul nostru”, mai spune acesta. Nu știe ca profesorii să fi discutat până acum cu elevii la ore despre vaccinare, poate doar la cele de dirigenție. La liceu și la școala gimnazială care aparține de el merg aproximativ 400 de copii și adolescenți.
Doar 8 dintre cei 42 de angajați ai școlii s-au imunizat
Vaccinarea anti-COVID dezbină comunități inclusiv în educație, a observat Ionuț Stăncelu, teolog și profesor de religie la Școala Gimnazială Jina, dintr-o comună la 50 de kilometri de Sibiu. Pe lângă teologie, a mai studiat științe politice și filosofie, ca să se reprofileze în viitor.
Predă religie deocamdată ca să le ofere noi perspective copiilor. „Având și alte studii, am fost pus în situații în care a trebuit să îmi explic altfel credința, am putut să văd creștinismul ca fiind parte din lume și să nu privesc totul prin ochii valorilor noastre”, spune el.
Din septembrie e suplinitor la școala din Jina, unde rata vaccinării e doar 19%, adică 8 persoane din 42 s-au imunizat. „E o problemă cu vaccinarea, cred că din cauza formatorilor de opinie, pentru că în comunitățile mici ei contează foarte mult: primarul, preotul, directorul școlii. Primarul i-a încurajat să se vaccineze, la școală doamna director n-a avut un discurs antivaccinist. Cine mai rămâne? Biserica, din păcate”, explică teologul.
Diriginte la clasa a V-a B, a discutat scurt deja cu elevii lui despre vaccin. Celor de-a VII-a și a VIII-a le-a transmis, ca și celorlalți, că cei mai mulți dintre noi „nu ne pricepem la vaccinuri și trebuie să lăsăm specialiștii să ne spună ce să facem”.
A analizat anul trecut cu elevii altei școli din județ o epistolă din secolul al II-lea, în care creștinii de atunci priveau regulile statului cu mai multă seninătate. „Ceea ce ne zice statul ar trebui să luăm drept o chestie ușoară, pentru că lucrurile care țin de mântuire sunt mult mai greu de făcut. Asta ar trebui să fie atitudinea noastră și față de anumite restricții sau de vaccinare. Ar trebui să le facem fără ură și fără să fim dezbinați”, consideră Ionuț Stăncelu.
Nu și-a întrebat colegii de ce au refuzat vaccinarea, dar alți colegi imunizați au mai pus presiune pe restul prin diverse întrebări și afirmații: „Noi ne-am făcut doza a treia și suntem bine. Voi de ce vă temeți?”. Decizia acelor profesori afectează întreaga comunitate, amintește teologul, pentru că elevii sunt obligați să învețe online, iar părinții să-și schimbe programul ca să aibă grijă de ei.
Fotografie: Arhiva Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gura de Aur” din Slobozia